Vogue Leaders

Carolina Guedes Cruz o spojení svých dvou vášní: módy a ochrany přírody

Přes 20 let pracuje pro ochranu divoké přírody a zvířat v Africe. To jí nezabránilo v tom, aby v roce 2016 uvedla na trh značku luxusního loungewear oblečení KLEED (což v afrikánštině znamená róba). Vytváří originální kimona, která si okamžitě zamilovalo mnoho lidí, včetně modelek Terezy Maxové a Karolíny Kurkové. Carolina Guedes Cruz dokázala skloubit svou lásku k módě a divoké přírodě. Dnes se její značka stará i o komunity lidí v Indii. Jak se jí podařilo vytvořit tak úspěšný brand a jaké jsou její další plány?
„Upřímně – miluji to, co dělám. A protože je to moje, mohu zcela svobodně pracovat podle svých hodnot a přesvědčení; jít za svými sny a růst, kráčet po cestách, které jsou pro mě správné,“ říká Carolina Guedes Cruz, která svou značku uvedla po deseti letech přemýšlení a příprav. Během té doby sbírala zkušenosti v módních domech Gucci či Alfred Dunhill a zároveň pracovala v oblasti komunikace, managementu, PR a také studovala a získala titul MBA, aby pochopila, jak byznys funguje. Její hlavní hodnotou je však udržitelnost.
Foto: Courtesy of KLEED Kimonos
KLEED Kimonos
„Miluji, když můžu jednat a různými způsoby pečovat o planetu,“ říká. „Je uspokojující přijít s nápadem, propracovat se k realizaci a sledovat, jak se to skutečně děje. Například krása recyklace textilního odpadu na výrobu ručně dělaného papíru, nebo potěšení z podpory zručných řemeslníků tím, že pečujeme a rozvíjíme jejich úžasné tradiční techniky tkaní a barvení.“
Foto: Courtesy of KLEED Kimonos
KLEED Kimonos
Foto: Courtesy of KLEED Kimonos
KLEED Kimonos
Foto: Courtesy of KLEED Kimonos
KLEED Kimonos

Co vás vedlo k založení módní značky?

Vždy jsem milovala oblečení na spaní a loungewear. Z každé cesty jsem si něco takového přivezla. Mnoho let jsem zběsile pracovala v luxusním módním průmyslu, ale stále jsem se potřebovala vracet do Afriky; měla jsem pocit, že jen tam jsem se mohla nadechnout. Můj život se zvířaty a práce s nevládními organizacemi na různých ochranářských projektech mi dávaly smysl. Tak jsem se rozhodla založit značku loungewear oblečení, kde bych mohla uplatnit vše, co jsem se za ta léta naučila, a zároveň k tomu přidala svou vášeň pro Afriku a mohla se věnovat tomu, co se mě tak hluboce dotýká – ochraně divoké přírody a ohrožených druhů.

Jak vůbec začala vaše vášeň pro Afriku?

Když jsem poprvé odjela do Afriky s přáteli na prázdniny, byla jsem ještě studentkou v New Yorku. A do buše jsem se prostě zamilovala – byla to láska na první pohled. Později jsem jela na safari a věděla, že se musím vrátit brzy znova. Vrátila jsem se do Afriky se svou rodinou – opět na safari a uvědomila jsem si, že se chci vrátit nejen na návštěvu, ale také tam pracovat způsobem, který souvisí s ochranou přírody. Od té doby se posledních 20 let každý rok vracím a dobrovolničím pro různé projekty na ochranu přírody.
Foto: archiv Caroliny Guedes Cruz
Carolina Guedes Cruz
Foto: archiv Caroliny Guedes Cruz
Carolina Guedes Cruz
Foto: archiv Caroliny Guedes Cruz
Carolina Guedes Cruz

Musíte být plná úžasných vzpomínek.

Ano, právě teď mě napadají dvě nezapomenutelné vzpomínky. První je jízda na slonech v Zimbabwe. Tato masivní zvířata jsou úžasně jemná a citlivá. A mají nás toho tolik co naučit: jejich sladká gesta, vzájemná péče nebo způsob, jak na vás nikdy nezapomenou.
Pak jsem na svém prvním projektu na ochranu divoké zvěře úplnou náhodou začala hlídat sirotka paviána. Musela jsem se o něj starat a krmit ho každý den. Vytvořila jsem si k němu tak blízký vztah, že mi měsíc spal v posteli. Byla jsem z toho natolik nadšená, že jsem nemohla ani spát, ale stále jsem musela fungovat a dělat všechny těžké práce, jako je odstraňování drátěných plotů nebo procházky s gepardy. Byla jsem nevyspalá, cítila se jako zombie, ale kdybych mohla, udělala bych to znovu.
Indie je neuvěřitelně bohatá na látky a staletí stará řemesla. Je to opravdu dokonalé umělecké hřiště.

Proč jste se s takovou láskou k Africe rozhodla mít sídlo značky v Indii?

Afrika je místo, kde leží moje mise, moje srdce, moje vášeň pro divokou přírodu. Ale Indie je neuvěřitelně bohatá na látky a staletí stará řemesla. Je to opravdu dokonalé umělecké hřiště. V Indii moje představivost kvete a jsem doslova uchvácena úžasnými barvami, fascinujícími lidmi, rozsáhlými nástěnnými malbami a tradičními technikami tkaní a barvení. Trávím tam každý rok tři měsíce.
Foto: Courtesy of KLEED Kimonos
KLEED Kimonos
Foto: Courtesy of KLEED Kimonos
KLEED Kimonos
Foto: Courtesy of KLEED Kimonos
KLEED Kimonos

Původem jste z Portugalska, promítá se to nějak do značky?

Spíš ne. KLEED je značka, která rezonuje s každou ženou, jakékoli národnosti. Nelze však popřít, že Portugalci byli prvními globálními občany světa se svými objevy a cestami do Afriky, Indie, na Dálný východ a do Brazílie. Předpokládám, že jsem jako každý jiný Portugalec – mám duši průzkumníka.
Nemáme jinou možnost, než převzít zodpovědnost, rychle se posunout a změnit svůj životní styl.

Čeho jste se nejvíce bála při založení udržitelné módní značky ve světě, který přetéká módou a oblečením?

Nikdy jsem se nebála. Věřila jsem, že se mi to podaří. Ano, svět se změnil a ano, možná se fast fashion nezbavíme, ale zároveň se část světa velmi mění. Mění se ve způsobu života, hledá pomalý život, přijímá zdravější stravovací návyky a volí skutečně udržitelný životní styl. 
Jediný strach, který mám, je, že ničíme naši planetu. Nemáme jinou možnost, než převzít zodpovědnost, rychle se posunout a změnit svůj životní styl. Mladší generace budou, doufejme, žít jinak – možná inspirované naším novým přístupem.

Co je tedy podle vás udržitelná móda?

Udržitelná móda znamená výrobní procesy, které zanechávají malou nebo žádnou uhlíkovou stopu a také respektují pracovní sílu a dává každému člověku prostor k růstu – přístup k nástrojům, znalostem a prostředky k lepšímu životu. Udržitelná móda je také o předávání znalostí a víry ve strategie a akce, které jsou přátelské k planetě a další generaci – řemeslníkům, návrhářům a spotřebitelům.
Foto: Courtesy of KLEED Kimonos
KLEED Kimonos

Jaké jsou vaše plány do budoucna?

Chci založit vlastní neziskovou organizaci, která by indickým dívkám a ženám poskytovala školení a dovednosti v umění, jako je šití a vyšívání. A chci, aby pochopily a naučily se, jak důležité je vše vracet planetě zpět – recyklací, přepracováním a mnoha dalšími způsoby.
Vogue Leaders, ve kterém najdete rozhovory nejen s Terezou Maxovou i Karolínou Kurkovou a mnoha dalšími osobnostmi, ale také Elitou de Klerk, manželkou FW de Klerka, bývalého prezidenta Jihoafrické republiky a nositele Nobelovy ceny míru, najdete ještě poslední dny na stáncích společně s červnovým číslem Vogue Czechoslovakia. 
Přidejte se k Vogue Leaders na LinkedIn.