Vogue Leaders

Hana Dvořáková: Potěšilo mě, jak jsou Češi tvůrčí a nezištně pomáhají

I České republice by na Hradě slušela žena. Například zkušená vědkyně, která v loňském roce darovala se svým mužem na výzkum 200 milionů korun. Politické ambice sice nemá, ale možná by ji veřejné mínění časem přesvědčilo. Přesně takové leaders totiž potřebujeme. Oddané, skromné a s vizí.

Už rok si spolu všichni telefonujeme a řešíme všechno na dálku. Vidíte na dnešní situaci, kdy řadě lidí klesá nálada, něco příznivého?

Určitě na tom něco pozitivního je, ale v mém případě teď převládají ty negativní aspekty. Doléhá na nás to, že jsme zavření v Praze a čekáme, až nám vláda trochu rozšíří perimetr. Připadá mi, jako bychom byli zvěř, kterou oni pak pustí o pár kilometrů dál, a my všichni poběžíme. To je pro mě hodně depresivní. Je mi líto obětí na životech, krachujících firem, dětí na distanční výuce, jejich rodičů, vyčerpaných lékařů, zdravotníků a dalších.
Foto: Vogue CS
Ale vy jste se ptal na to pozitivní: Člověk se musel zastavit, zamyslet se, srovnat si priority. Než začala první vlna, měla jsem úplně plný diář, vůbec nic jsem nestíhala. Když jsme se s manželem v polovině března vrátili z Norska do nouzového stavu, vzala jsem si kalendář a mazala jsem: přednášku, seminář, jógu, koncert, kadeřnici, kosmetiku... Najednou byl úplně prázdný a bylo to docela příjemné. S rodinou jsme se stýkali a měla jsem čas zavolat kamarádkám, mohli jsme se více věnovat naší spořilovské zahrádce. Byl to čas k zamyšlení, co je v životě to důležité. Měla jsem před sebou spousty výzev – například jak se naučit pracovat s nejrůznějšími komunikačními platformami a jak nejlépe připravit online výuku. Motivuje mě pozitivní zpětná vazba od studentů. Měla jsem čas na běhání v Krčském lese, začala jsem se věnovat více józe.
Potěšilo mě, jak jsou naši lidé tvůrčí a jak mnozí nezištně pomáhají tam, kde je třeba. Potěšilo mě, jaké máme skvělé lékaře a sestřičky a mnoho dalších profesí.
Pozitivní také je, že během pandemie si většina lidí u nás i na celém světě uvědomila, jak je věda důležitá. Mnoho lidí, kteří dříve pochybovali, jestli věda vůbec k něčemu je, pochopilo, že jedině vědci mohou pomoci dostat lidstvo ze současné krize. Celý svět čekal, až bude dokončen vývoj vakcín, a vědci to dokázali. V rekordně krátké době vyvinuli několik typů nových vakcín na koronavirus, přičemž některé byly založené na úplně nových principech. Vědci také dokázali rychle zavést do klinické praxe léky proti různým fázím covidového onemocnění. Běžní lidé takto sledují v přímém přenosu, jaká je cesta vakcín a léků z laboratoří až k pacientům.

Myslíte, že se v médiích hovoří o vědě správně?

Na to se nedá odpovědět ano nebo ne. Vědeckých názorů se v souvislosti s pandemií objevila celá řada, některé si přímo odporovaly a nebyla tu žádná autorita, která by byla jednoznačně akceptovaná. Zákonitě, když se tyto názory objevily ve veřejném prostoru, do médií pronikly také. Některé obecně respektované osobnosti zlehčovaly závažnost situace, v důsledku čehož řada lidí nedodržovala opatření. Média by dle mého názoru měla víc vysvětlovat, měla by být edukativnější a zodpovědnější. V poslední době to dělá výborně třeba Daniel Stach z České televize.

Aktuální číslo + Vogue Leaders 06/21

149 Kč / 5.99 €
První vydání Vogue Leaders vychází společně s červnovým číslem Vogue CS za cenu 149 Kč.

Koupit:

Hana Dvořáková je zakladatelkou Nadace Experientia, kterou financuje ze svého podílu na licenčních poplatcích za antivirové látky vyvinuté s profesorem Antonínem Holým na Ústavu organické chemie a biochemie. Po inženýrském studiu organické chemie na VŠCHT získala titul CSc. na ÚOCHB za dizertační práci na téma Acyklická analoga nukleosidů a nukeotidů s modifikovanými purinovými basemi. Dnes na VŠCHT přednáší.
Přidejte se k Vogue Leaders na  LinkedIn.