Umění

Národní divadlo uvádí Oběd u Wittgensteina

Premiéra slavné hry Thomase Bernharda proběhne už 7. listopadu ve Stavovském divadle.
Střídavě ukrutně vtipná, střídavě depresivní a mrazivá. Tak Marta Ljubková, dramaturgyně Činohry Národního divadla, popisuje dílo Ritter, Dene, Voss od Thomase Bernharda, které u nás bylo poprvé uvedeno v Divadle Na Zábradlí v režii J. A. Pitínského před více než dvaceti lety.
Nyní vrací s názvem, pod nímž se hraje třeba ve Francii, Oběd u Wittgensteina. Režie: Daniel Špinar. Hrají: Zuzana Stivínová, Lucie Juřičková, Saša Rašilov. „Bude sice poctou někdejší inscenaci, ale také pokusem znovu přivést na jeviště Stavovského divadla velké rakouské drama, které je pětatřicet let staré – a překvapivě stále moderní,“ dodává Ljubková.
Foto: Daniela a Linda Dostálkovy
O vizuály se postaraly sestry Daniela a Linda Dostálkovy. Plakát k představení je možné zakoupit přes oficiální stránky Národního divadla
Stivínová s Juřičkovou se představí jako sestry, obě herečky, Rašilov pak jako jejich bratr filozof. Nebo spíš blázen? Co kdyby přijel z léčebny domu? Tři sourozenci jako esence celého pekla, píše se v anotaci. „Na prvních zkouškách jsme vztahy mezi sourozenci přirovnávali k rovnostěnnému trojúhelníku, jenom pospolu jsou ty tři strany komplexní. Sice nemůžou být spolu, ale nemůžou být ani od sebe. V tom je jejich strašná past,“ říká Stivínová, která hraje Ritter. „Dan mou postavu vtipně nazval herečkou ‚na doma‘.“
Za pozornost stojí také kostýmy od Lindy Boráros, které bravurně podtrhují povahy postav. Než se na dílo jednoho z nejvýznamnějších rakouských prozaiků a dramatiků budete moct podívat živě, přinášíme fotografie z oblékané zkoušky.