Umění

Veronika Šrek Bromová: Mezi dobrem a zlem

Hledání vyrovnanosti, vyvažování protikladů či zdolávání překážek. To jsou témata, kterými se Veronika Šrek Bromová, česká multimediální umělkyně a experimentátorka, zabývá už delší dobu. Nyní si její dílo můžete uceleně prohlédnout na pražské výstavě, která právě začíná.
Narodila se v Praze v srpnu roku 1966 a do české výtvarné scény se dostala už počátkem devadesátých let. Vystudovala umění na Vysoké škole uměleckoprůmyslové. Oba její rodiče pocházejí z uměleckého prostředí, což jí samotnou zásadně ovlivnilo. Byli grafici a Ilustrátoři a tak Bromová své dospívání trávila v jejich dílnách. Už od počátku své kariéry se zajímala o fotografii, koláže a fotomontáže, cizí jí ale nejsou ani objekty, kresby, prostorové instalace či kreativní performace. 
Foto: Veronika šrek Bromova
Mezi dobrem a zlem

Blízko k přírodě

Výstava s názvem Mezi dobrem a zlem zahrnuje všechny aspekty tvorby Veroniky Šrek Bromové a snaží se upozornit na rozpolcenost. Podle slov kurátorky Adriany Primusové vtahuje diváky do „sugestivního osobního světa vystaveného tlakům civilizace a současně prožívaného v těsné blízkosti přírody.“ K přírodě má Bromová osobně velmi blízko. Žije totiž s manželem a dvěma dětmi v usedlosti zvané Chaos v Stříteži u Poličky. Právě tady se často scházejí další umělci, dokonce se zde pořádají i výstavy.

Propojení díla s prostorem

„Příroda je ohrožena už dlouhou dobu, ale nebýt například Grety Thunberg, která se ozvala, tak by stále mnoho lidí tuto situaci, v které jsme se ocitli, nevnímali. Předtím mi přišlo, že to nikdo nechce řešit, a proto i moje výstava balancuje mezi přírodou a technologií,“ tvrdí umělkyně. Výstava se přitom skládá z děl starších, ale i nových, v nichž autorka používá řadu materiálů i médií. Zároveň pracuje i s prostorem samotné galerie: „Jedna místnost je více syrová a je více o přírodě, o tom, jak je s ní člověk spjatý,“ vysvětluje Bromová. V druhé místnosti se soustředí spíše na samotného člověka, na to čím je a co způsobuje. 

Skeny reality

K focení používá i mobilní telefon, proto o svých snímcích mluví jako o skenech reality. „Realita má pro mě víc vrstev,“ komentuje umělkyně a dodává:. „My žijeme v té svrchní vrstvě reality, ale v mých obrazech se snažím ukázat i ty další vrstvy, více magické, ezoterické a duchovní.“ Ne náhodou pozvánku k výstavě zdobí snímek, na kterém autorka drží meč poskládaný z věcí pocházejících v lese.

Spolupráce s Vogue Czechoslovakia

Kromě vlastní tvorby se Veronika Šrek Bromová věnuje i vzdělávání nové generace, konkrétně na Anglo-American University. Dříve také přednášela na Akademii výtvarných umění v Praze, kde zároveň vedla ateliér nových médií. Často také spolupracuje s Vogue Czechoslovakia, a tak jsou její koláže k vidění v různých vydáních magazínu, Bromová v loňském roce vytvořila i sběratelskou obálku prosincového čísla.
Vernisáž proběhne už 2. 12. 2021 od 18 hodin v galerii SmetanaQ na Smetanově nábřeží a bude otevřená do do 30. 1. 2022.