Umění

Dějiny násilí, to je nová divadelní adaptace podle francouzského bestselleru

Adaptaci kontroverzního autobiografického románu Édouarda Louise uvede už 12. února pod taktovkou režiséra Tomáše Loužného Švandovo divadlo. V hlavní roli roli mladíka, který se stane obětí znásilnění, zazáří charismatický Oskar Hes. Jak vznikal příběh plný emocí a napětí?
„Téměř před deseti lety, v prosinci roku 2012, byl tehdy jednadvacetiletý Édouard Louis ve svém bytě okraden, znásilněn a málem uškrcen,” objasňuje dramaturg inscenace David Košťák skutečnost, že autor předlohy popisuje příběh podle vlastního traumatizujícího zážitku. Čtyři roky po incidentu mu pak vyšla kniha, která svět šokovala — s detailním popisem znásilnění a jeho důsledcích. 
Foto: Michal Hančovský
Inscenace Dějiny násilí ve Studiu Švandova divadla
Foto: Michal Hančovský
Oskar Hes v hlavní roli Eddieho
Co přesně se před lety ve Francii stalo? Když se mladý Édouard vracel domů od svých přátel opuštěnou ulicí, dal se do řeči s atraktivním Alžířanem Redem. Prožili spolu vášnivou noc, jenže ráno Édouardovi chyběl telefon i iPad a Reda ho se zbraní v ruce sexuálně zneužil. „Snažil jsem se vytvořit vzpomínku, která by mi umožnila vrátit minulost. Zesílit ji a zničit tak, že čím více si pamatuji a čím více se ztrácím v obrazech, které zůstávají, tím méně se vztahují ke mně,” píše autor v syrovém románu. „V něm i v naší inscenaci jde mimo jiné o zásadní střety: Střet dvou mužů, dobra a zla, práva a spravedlnosti, ale i o srážku různých kultur a konfrontaci odlišného nazírání na svět, na rasu, homosexualitu a menšiny vůbec,” vysvětluje český divadelní režisér, který se tématem násilí zabýval už ve svých dřívějších inscenacích. 
Foto: Michal Hančovský
Marie Štípková a David Punčochář v rolích policistů s obětí zločinu v podání Oskara Hese
Foto: Michal Hančovský
David Punčochář, Oskar Hes a Marie Štípková v inscenaci Dějiny násilí ve Švandově divadle
„V Dějinách násilí je nám předložen příběh z pohledu Édouarda, ale je už v průběhu narušován interpretací jiných postav — policie, lékařů, přátel, rodiny a přeneseně i všech čtenářů knihy či v našem případě divadelních diváků,” říká Loužný a pokračuje: „Ze skutečného zážitku se stává příběh, z příběhu se stávají dějiny. Násilí na jednom muži se v průběhu promění v obraz násilí celé společnosti, v úvahu, zda každodenní drobné násilí, předsudky a ostrakizace nevedou některé lidi nutně a logicky k násilí na jiných.” Édouardův vlastní příběh se nakonec rozpadá. „Autor ztrácí svá autorská práva a stává se jen jednou z vyprávějících osob. To samo o sobě je také jistá forma násilí, jakési metanásilí, které ale může být za jistých okolností srovnatelné se samotným znásilněním.” 
Zajímá vás obsazení hry? „Oskarovo charisma, věk odpovídající hrdinovi i typ spojený s jistou bezelstností a čistotou z něj dělají pro tuto hlavní roli ideálního představitele,” říká Tomáš Loužný o Oskaru Hesovi, nejmladšímu členovi hereckého souboru Švandova divadla. Mimochodem, tohoto muže jste mohli vidět ve filmu režiséra Davida Ondříčka Dukla 61 nebo v mysteriózním seriálu Pustina. 
Do role Reda byl pro adaptaci Dějiny násilí obsazen Jan Grundman, známý ze seriálu #martyisdead oceněným cenou Emmy. Tím ale výčet zajímavých osobností zdaleka nekončí. Ve hře se objeví také Nataša Bednářová, Marie Štípková nebo David Punčochář. 
Foto: Michal Hančovský
Hlavní postavu Eddieho ztvárňuje Oskar Hes
Vizuálním zpracování má na svědomí scénograf Petr Vítek, který jako hlavní scénu zvolil lesklý bílý pokoj, z nějž se sice mladík snaží vymazat vzpomínky na útočníka, ale namísto toho ho plní čím dál více lidí a názorů. Pro kostýmy zvolil Martin Chocholoušek inspiraci francouzskou šik módou a modely Jeana Paula Gaultiera. Překvapí vás ale i surrealistické kreace a grotesktní oblečení v podobě chodících nákupních tašek. Atmosféru celého představení podkresluje hudba skladatele Iva Sedláčka.
Foto: Michal Hančovský
K výrazným prvkům inscenace Dějiny násilí patří kostýmy působící někdy až surrealistickým dojmem
Foto: Michal Hančovský
Oskar Hes a Nataša Bednářová