Umění

Anima a animus

Poslední dobou se ve svých fotografiích a filmech často vracím k tematice anima a animus, tedy k teorii, jakou se zabýval Carl Gustav Jung a která je v jednoduchosti vysvětlena tak, že v každé ženě je trochu muže a naopak.
Toto téma mi přijde velmi aktuální zvláště dnes, kdy ženy v sobě začínají nalézat silný hlas nejenom v každodenním životě nebo umění, ale také zaujímáme pozice v profesích, které byly předtím převážně jen mužské. Na druhou stanu se i muži cítí sebejistěji, když mohou ukázat svou ženskou stránku a zranitelnost. Naše hlasy se společně stávají silnějšími po celém světě.
Během pandemie za mnou přiletěla do Prahy kamarádka a herečka Anastasie Everall z Londýna a napadlo mě posunout téma gender fluidity ještě dál fotkami, krátkým videem a také rozhovorem. 
Košile, JAN ČERNÝ; sako, MSGM (prodává SPACE Praga); kravata, SAINT LAURENT.
Náušnice, BULGARI; košile, Zuzana Kubíčková; sako, Yves Saint Laurent.
Brýle, SAINT LAURENT; košile, BALENCIAGA; oblek, JAN ČERNÝ; boty, LOUIS VUITTON.
Eva Doležalová: Jaký je tvůj názor na anima a animus?
Anastasie Everall: Sdílím filozofii archetypů Carla Junga, že v každém muži je žena a v každé ženě muž. Je to ideální obraz obou pohlaví, který je skrytý v našem nevědomí a má svou vlastní autonomii. Ačkoli tato utopická myšlenka je zdravá, pouze pokud je vyjádřena pozitivně. Nebezpečí přichází, když je anima/animus odmítnut, protože vede k deformaci a zničení sebe sama. Odmítnutí empatie a citlivosti u mužů vede k hysterii, zatímco neznalost síly a vitality u žen se projevuje v agresi. Je velmi důležité udržovat vše v harmonii a nezanedbávat psychiku. Všichni lidé jsou jednotlivci a musíme se naučit přijímat sami sebe a nebojovat s tím, s čím se narodíme a co nám příroda dá. Jsme vzácní tací, jací jsme.
Klobouk, Hermés; vesta, Zuzana Kubíčková; sako, MSGM; kalhoty, NINE IN THE MORNING; boty, LOUIS VUITTON.
ED: Co by jsi odvodila z mužského a ženského pohlaví k vytvoření dokonalé syntézy?
AE: Myslím si, že každý člověk by měl být opravdový, pozorný jeden ke druhému a být starostlivá lidská bytost se silným smyslem pro účel. Věřím, že každý z nás má mužský i ženský aspekt. Stejně jako ve východní filozofii jin a jang, mají málo společného se sexem, ale spíše s tím, jak se člověk s vědomím vyjadřuje. Je načase, aby si společnost uvědomila, že mužskost a ženskost nejsou rysy, s nimiž se spojujeme v závislosti na pohlaví, ale naopak v závislosti na charakteru. Člověk nemůže jen žít z emocí nebo založit svůj život čistě na logice, všechno musí přijít do rovnováhy. Abychom byli vyrovnaní a lepší lidé, musíme mít dostatečný podíl citlivosti a kreativity, které by měly být kombinovány s vnitřní silou, stabilitou a sebevědomím.
Náušnice, BULGARI; body, OVERALL OFFICE; silonky, GUCCI.
ED: Když mluvíš s mužem, jaké ženské prvky tě k němu přitahují?
AE: Miluji u mužů jejich mužské rysy, jako je síla, odvaha, nezávislost, vedení a asertivita. Vedle takového muže kvetete. Dokážu odstranit závoj a být drobná, křehká a milována. Pokud však muž v sobě nese jen takzvané „tradiční“ mužské rysy, stává se drsným a brutálním. Dalo by se dokonce říci „bez emocí“. Pro mě je velmi důležité, aby byl muž něžný, laskavý a rozuměl ostatním. Něha je dobrá věc, není v ní žádná hanba. Všichni jsme živé lidské bytosti, a proto máme pocity. Neexistuje nic jako „příliš citlivé“.
ED: Jaký je tvůj nejmaskulinnější aspekt?
AE: Tento svět je tvrdý boj, a abyste přežili, musíte být silní a tvrdí. Za ta léta jsem se naučila být nebojácnou a naučila jsem se překonat své obavy. Ambice a víra v sebe sama jsou klíčové hnací síly k úspěšné a prosperující budoucnosti. Našla jsem svou životní cestu a jsem odhodlána vybudovat si úspěšnou kariéru. Každodenní tvrdá práce mě přivede ke špičkovému výsledku a samozřejmě také přístup „nikdy se nevzdávej“.
Brýle, SAINT LAURENT; košile, JAN ČERNÝ; oblek, MICHAEL KOVÁČIK; boty, LOUIS VUITTON.
 
V nevědomí ženy lze očekávat podstatně jiné aspekty, než jaké nacházíme u muže. Mám-li nyní říci jedním slovem, kde je v tomto ohledu rozdíl mezi mužem a ženou, čím je animus charakteristický oproti anime, mohu říci jen: jako anima vyvolává nálady, tak animus vyvolává mínění, a tak jako nálady u muže vystupují z temného pozadí, tak mínění u ženy spočívá na stejně nevědomých, apriorních předpokladech. ― C.G. Jung 
Video, foto: Eva Vik
Produkce: PhazEM Prod
Modelka: Anastasia Everall
DP. editace, hudba: Anežka Horová
Make-up, vlasy: Martina Roubínková
Styling: Daniela Pilná
Styling assistant: Kristýna Zbořilová, Anna Skorčíková
PA: Martin Řezáč
Lokace: The Emblem Hotel
Zvláštní poděkování: Bulgari