Umění

Vogue průvodce Beazley Designs of the Year Awards

Co mají společného průsvitné tutu sukně, centrum aktivit věnované Legu a systém psaní, který kombinuje hebrejštinu a arabštinu? Všechny tři byly nominovány na cenu Beazley Designs of the Year (The Design Museum). Tyto, i další nominované projekty, vybrané panelem mezinárodních designérů, kurátorů a kritiků, se představují v London Museum v South Kensingtonu.
Celkem 87 nominovaných objektů, produktů a konceptů se dělí do 6 hlavních kategorií – architektura, digital, móda, grafický design, produkt a doprava. Výstava je tak nejen inspirativní, ale nabízí i náhled na palčivé problémy dnešní doby.
„Beazley Designs of the Year nahlíží na design zeširoka a umožňuje přemýšlet o něm i mimo hranice jeho typických kategorií,“ říká hostující kurátor cen Aric Chen, a dodává: „Móda není pouze módou, stává se i nástrojem pro vyjádření své identity, nových koncepcí řemesel a zpochybňování genderových stereotypů. Architektura také není jen architekturou, ale i způsobem pro znovuzískávání prostoru a organizaci komunit. Před výstavou jsme proto nepřemýšleli o kategoriích, do kterých design rozřazovat, ale o tom, jak se design spojuje s idejemi a problémy, které jsou dnes aktuální.“
Přinášíme výběr z nejstylovějších projektů tohoto roku.