Události

Královská rodina a česká stopa na Wimbledonu

Šampionát ve Wimbledonu má kromě jedinečné atmosféry a důležitosti také jeden zásadní unikát, trofeje vítězům předává britská královská rodina. Její členové nechybí na žádném ročníku, jejich vzhled je stejně ostře sledovaný jako míčky na hřišti. Připomeňte si několik významných momentů, kdy královská rodina vnesla na londýnský stadion půvab a šarm.
Foto: Getty Images
V roce 2019 seděly vévodkyně opět společně v královské lóži. Kate si oblékla zelené šaty značky Dolce & Gabbana, zatímco Meghan zvolila svěží bílou košili a plisovanou sukni značky Hugo Boss. Společnost jim dělala sestra vévodkyně z Cambridge Pippa v květovaných šatech. Za Meghan seděla Martina Navrátilová v bílé košili s tmavě modrým límečkem.
Britská královská rodina je klíčovou součástí tenisového šampionátu ve Wimbledonu od jeho založení v roce 1877. Od princezny Margaret, která v 60. letech vnesla do turnaje pohádkový nádech, až po princeznu z Walesu (současná patronka All England Clubu), která na kurtu předává vítězům trofeje, je královská rodina ve Wimbledonu stejně neodmyslitelnou součástí jako Pimm’s a jahody se smetanou.
Královská rodina se samozřejmě neobjevuje jen při předávání trofejí. V lóži je můžete spatřit už od prvních kol, jak v letních šatech povzbuzují své favority. Od květovaných šatů, které nosila královna v 70. letech a princezna Diana v 80. a 90. letech, se současní členové královské rodiny přesunuli z preppy stylu k monochromatickým modelům.
V historii nejdůležitějšího tenisového šampionátu v rámci Grandslammu (je to jediný šampionát, kde ceny předává člen královské rodiny) najdete také výraznou českou stopu. Martina Navrátilová si v roce 1978 převzala vítěznou trofej z rukou vévodkyně z Kentu. Když se královna Alžběta II. po třiceti letech znovu osobně zúčastnila sportovní události, pozdravila se s Martinou, kterou můžete už několik let vidět přímo v královské lóži. Petra Kvitová v roce 2011 vyhrála Wimdledon, vítěznou trofej jí předal princ Edward, vévoda z Kentu. Ve společnosti Její královské Výsosti princezny Catherine, vášnivé fanynky tenisu, jste před dvěma lety mohli vidět Karolínu Plíškovou a letos Markétu Vonroušovou.
Připomeňte si momenty, kdy královská rodina vnesla na londýnský stadion půvab a šarm.