Vogue Daily

Markéta Vondroušová slaví svůj první wimbledonský titul

Za větrného odpoledne v jihozápadním Londýně zrodil ženský tenis novou wimbledonskou šampionku: stala se jí Češka Markéta Vondroušová, která zvládla dnešní finálový zápas proti Ons Jabeur z Tuniska 6:4, 6:4. Wimbledonským titulem inkasovala prémii 2,35 milionu liber, tedy 65 milionů korun a ve světovém žebříčku se posouvá do top desítky.
Foto: Getty Images
Markéta Vondroušová s trofejí pro vítězku Wimbledonu
Byl to divoký souboj: čtyřiadvacetiletá Vondroušová je první nenasazenou hráčkou, která se dostala do wimbledonského finále od roku 1963, kdy se jí stala Billie Jean King, která dnes seděla vedle princezny z Walesu v královské lóži. Zároveň české levačky, jako je právě Vondroušová, zaznamenaly v průběhu desetiletí ve Wimbledonu pozoruhodné úspěchy, s devíti tamními výhrami Martiny Navrátilové a dvěma Petry Kvitové. 
Přestože do turnaje vstupovala s pouhými čtyřmi kariérními výhrami a jednou předchozí účastí ve finále (a to na French Open 2019), kdy byla ještě teenagerkou, odehrála Vondroušová prakticky bez nervů zápas proti osmadvacetileté Jabeur, která byla dnes favoritkou, neboť na cestě do finále porazila čtyři bývalé grandslamové šampionky. Díky kombinaci síly a jemnosti – arzenálu drop shotů, lobů a dalších specializovaných úderů – byla Jabeur během čtrnácti dnů obávanou soupeřkou. Přesto si obě hráčky v předchozích šesti vzájemných střetnutích připsaly po třech výhrách – a ani jedna z nich nevyhrála grandslam. 
Ženského finále se při zatažené střeše centrálního kurtu, která bránila venkovnímu nárazovému počasí, zúčastnila řada celebrit včetně Navrátilové, Lina-Manuela Mirandy, Andrewa Garfielda, Issy Rae, Nicka Jonase a Priyanky Chopra Jonas. Všichni s napětím sledovali, jak Vondroušová s Jabeur svedly několik dechberoucích soubojů, než se zdálo, že Tunisanku přemohla nervozita a přibylo i pár zbytečných chyb. 
Po převzetí trofeje pro vítězku z rukou princezny z Walesu se Jabeur na chvíli vzpamatovala a se slzami v očích označila dnešní zápas za „nejbolestivější prohru své kariéry“. Přesto Vondroušové pogratulovala k pozoruhodnému výkonu a pak se obrátila k vlastní lóži (a fanouškům) se slibem: „Slibuji, že se jednoho dne vrátím a tento turnaj vyhraji.“ 
Když přišla řada na Vondroušovou, aby promluvila k publiku, vypadala šťastně a připomněla operaci zápěstí, která ji v roce 2022 limitovala ve hře. „Ani nevím, jak jsem to dokázala. Loni touto dobou jsem měla sádru. Tenis je někdy bláznivý. Moc děkuji za podporu všem, kteří tu se mnou byli. Včetně mého manžela, který přiletěl na finále. Zítra máme rok od svatby, tak to oslavíme všechno dohromady,“ řekla novopečená šampionka se slzami v očích.
Na otázku, zda si na počest dnešního vítězství nechá udělat nové tetování, Vondroušová odpověděla: „Vsadila jsem se se svým trenérem, že když vyhraju grandslam, nechá si udělat první tetování. Takže si myslím, že zítra půjdeme do tetovacího studia.“ A co dnes večer? „Možná si dám nějaké pivo.“
Text vyšel v originále na vogue.com.