Události

Prohlídka krypty i módní přehlídka. Začíná Noc kostelů

V pátek se po celé republice otevírají kostely a posvátná místa. Letos se do už tradiční akce zapojilo přes patnáct set památek. Je to příležitost blíže prozkoumat místa, které jsou pevnou součástí kulturní tradice naší země. 
Katedrální chrám sv. Cyrila a Metoděje na Praze 2 například nabízí možnost ztišení při svíčkách, v Kostele Nejsvětějšího srdce Páně na Praze 3 si můžete promluvit s knězem, symbolicky vhodit své přání do Pošty do nebe nebo si prohlédnout kryptu, modlitebna Církve bratrské na Praze 5 pořádá workshop vietnamské kuchyně nebo únikovou hru. Královéhradecká diecéze letos pořádá Noc kostelů na kole, cyklistická skupina bude putovat po kostelích v okolí Hradce Králové.
Módní přehlídku, která nese názve Kostelní móda v průběhu liturgického roku, si můžete užít v Ostravě Hrabůvce, v kostele Panny Marie, Královny posvátného růžence. Už dnes večer máte možnost v rámci doprovodného programu zajít také na přednášku známého ekonoma Tomáše Sedláčka na téma Radikalita dobra aneb co může křesťanství nabídnout budoucí společnosti v kostele Sboru církve evangelické v pražských Dejvicích. 
Noc kostelů probíhá od roku 2009. Můžete navštívit kostely a modlitebny, podívat se do jinak běžně nepřístupných prostor a také třeba obdivovat architekturu posvátných míst ve světle svíček. Doprovodný program zahrnuje hudbu, divadelní představení, výstavy či přednášky.