Události

10 důvodů, proč jít na Festival francouzského filmu

Jednadvacátý ročník FFF začíná už příští týden. Je nejvyšší čas udělat si plán.
Člověk by si mohl myslet, že Festival francouzského filmu je zkrátka týden, kdy několik pražských kin a brněnskou Scalu zaplaví téměř padesát filmů francouzské produkce, od novinek z předních festivalů až po evergreeny. Takový člověk by měl naprostou pravdu. Bude to paráda. Ostatně jako loni. A nejspíš i jako kterýkoliv jiný rok od šestadevadesátého, kdy byl FFF založen z iniciativy Francouzského velvyslanectví v ČR, Francouzského institutu v Praze a organizace UniFrance. (Merci, za to že js… te.)
Proč přesně si tedy od 21. do 28. listopadu nechat večery volné? Voilà:
1. Letošní ročník je výjimečný tím, že se přidává k oslavám 100. výročí vzniku Československa. Jenda sekce je tak věnována francouzsko-československé kinematografii. V ní nechybí ani kontroverzní dokument Pravda, který natočil Jean-Luc Godard v Praze jen pár dnů po potlačení Pražského jara roku 1968.
Foto: Archiv Festivalu francouzského filmu
Pravda (1970)
2. Z opačného konce, tedy konce novinek: Na programu je sedm předpremiér. Kdo by nechtěl mít náskok?
3. Třeba zrovna komedie Utop se, nebo plav, která festival otevírá, je jednou z nich. Nešťastný Bertrand prochází krizí středního věku. Rozhodnut něco se sebou udělat odpovídá na inzerát družstva mužského synchronizovaného plavání, co hledá nového člena. Kdo by se nechtěl dívat na povislé svaly, začínající pleš a muže akvabely?
Foto: Archiv Festivalu francouzského filmu
Utop se, nebo plav (2018)
4. Novinkou je sekce Teď, nebo nikdy, do níž jsou zahrnuty filmy, které měly premiéru ve Francii od listopadu minulého roku a ještě nebyly v ČR uvedeny. Jedním z nich je i Eva, kde hraje Isabelle Huppert (hhh!) po boku Gasparda Ulliela (hhh!). Ve zkratce: Spisovatel potkává mysteriózní ženu, která mu obrátí život vzhůru nohama.
Foto: Archiv Festivalu francouzského filmu
Eva (2017)
5. Mezi Filmovými hity je zařazen snímek Já, Maria Callas nabízející příběh nejslavnější operní pěvkyně všech dob. A to pěkně zblízka. Vypráví ho totiž ona sama a je ilustrován archivními záběry, fotografiemi, dokonce i osobní korespondencí.
Já, Maria Callas (2017)
6. Některé ze snímků se promítají v Lucerně, která je nejkrásnějším pražským kinem.
7. Některé také v Kině 35, tedy kině Francouzského institutu, které není tak krásné jako Lucerna, ale má nejpohodlnější sezení ze všech pražských kin.
8. A některé ve Světozoru, kde se nesmí jíst, takže během filmu nebudete muset rdousit ostatní diváky kvůli tomu, že trpíte misofonií.
9. Pokud rádi debatujete, můžete se těšit i na debaty s tvůrci.
10. A hlavně, francouzština se tak krásně poslouchá. Téměř jako čeština.
Bližší informace najdete na oficiálních stránkách FFF.