Vogue Daily

Kdo je nová první dáma USA Jill Biden

Matka tří dětí, učitelka a majitelka čtyř titulů. Slavností inaugurace Joea Bidena proběhne v lednu a podle stanice CNN se tak Jill Biden stane nejen první dámou, ale také „první učitelkou“ USA . Během volební kampaně uvedla, že se chce v Bílém domě zaměřit na oblast vzdělávání a dál pokračovat ve své kariéře na Northern Virginia Community College. 
Foto: Getty Images
Joe Biden a jeho žena Jill Biden na shromáždění 18. května 2019 ve Philadelphii v Pensylvánii
„Stejně jako většina vašich čtenářů jsem pracující žena,“ řekla v rozhovoru pro Vogue US. „Vyučování je moje vášeň. Celý svůj život jsem zasvětila kariéře, takže si myslím, že vedle toho zvládnu i povinnosti, které s sebou role první dámy přináší.“
Ačkoliv její rozhodnutí mnozí označili za šílené, zdá se, že je Jill pevně rozhodnutá a připravená. Během dvou volebních období Baracka Obamy coby „druhá dáma“ rovněž pracovala na plný úvazek. 
Foto: Getty Images
Michelle Obama a Jill Biden 15. února 2012 v Arlingtonu ve Virginii
S Jill Biden se do Bílého domu vrací i srdečnost. Celý svůj život se starala o druhé a její proslov z prázdné třídy na virtuálním Demokratickém národním shromáždění promlouval ke všem rodičům a jejich dětem uprostřed pandemie koronaviru. 
„Tohle ticho by se dalo krájet. Cítím úzkost, která naplňuje chodby této školy. Třídy jsou temné, protože je nerozzáří žádné rozesmáté obličeje, které jsou teď odkázané pouze na obrazovky počítače a online výuku.“ Jill Biden má tak podle mnohých dokonalé předpoklady, aby zatočila s krizí v americkém vzdělávání. 
Bidenovi se poznali v době, kdy Joe přišel při autonehodě o svou první manželku a dceru. Vychovával přitom dva malé syny. „Dala nás znovu dohromady,“ prohlásil tehdy Biden. Znovu spojit rozhádanou zemi se zdá jako příliš velké sousto. Očekává se však, že právě Jill bude v nápravě systému hrát zásadní roli. „Jak stmelíte dohromady rozdělenou rodinu? Stejným způsobem jako sjednotíte národ: s láskou a porozuměním.“