Vogue Daily

Výstava „Karl Lagerfeld: A Line of Beauty“ míří do Metropolitního muzea

Karl Lagerfeld byl v The Metropolitan Museum of Art Costume Institute pravidelným návštěvníkem. Objevil se zde  při příležitostech různého rázu — od benefiční akce Seventh on Sale roku 1991 přes výstavu Alexander McQueen: Savage Beauty před jedenácti lety až po výstavy Chanel. „Karl mě nikdy neunavoval přesvědčováním, že móda do muzea nepatří. Když jsme spolu pracovali na výstavě Chanel, byl ve svých zápůjčkách neuvěřitelně štědrý ve svých zápůjčkách, ale samotná výstava ho vůbec nezajímala. Říkal: 'Móda není umění, móda patří na ulici, na ženská těla, na mužská těla,‘“ vzpomíná Andrew Bolton, hlavní kurátor Kostýmního institutu.
Foto: Robin Platzer/Contributor
Karl Lagerfeld a Anna Wintour v únoru 1993
Lagerfeld od roku 1954 až do své smrti v roce 2019 vytvořil pro značky Balmain, Patou, Chloé, Fendi, Chanel i svůj vlastní brand obrovské množství návrhů, která nemají obdoby. A právě proto, navzdory skutečnosti, co si on sám o umístění módy v muzeu kdy myslel, se jeho dílo stane předmětem výstavy The Metropolitan Museum of Art Costume Institute. 
Úkol shromáždit do výstavní podoby až zázračný soubor děl jednoho z nejplodnějších tvůrců módy 20. a 21. století případl již zmíněnému Andrewu Boltonovi (Amanda Harlech, která dlouho pracovala po Lagerfeldově boku, je v tomto případě kreativní konzultantkou). Jak si kurátor poradí? „Jediné, co jsem věděl jistě, bylo, že jsme nemohli udělat tradiční retrospektivu. Za prvé si myslím, že to by Karl prostě neskousnul, a i když jednou z jeho vášní byla historie, ve své vlastní tvorbě hleděl vždy do budoucnosti, nesnášel ohlížení se do minulosti.“
Bolton proto potřeboval najít nějaký univerzální klíč, který by umožnil odemknout tak velkolepé Lagerfeldovo dílo. Začalo se mu dařit již na Lagerfeldově vzpomínkové slavnosti v Grand Palais v roce 2019. „Mezi řečníky se našli někteří z jeho nejbližších kolegů, s nimiž léta spolupracoval. Lídři týmů, s nimiž při převádění svých návrhů do reality úzce spolupracoval. Lidé, kteří s ním působili u Chloé, Chanelu i Fendi. Každý z nich o něm mluvil s úctou a láskou.“
Nakonec Bolton sáhl i po Lagerfeldových kresbách. „Vždycky říkal, že uměl kreslit dřív než mluvit nebo chodit. Často to také byla jeho primární forma komunikace, ať už své skici doručoval faxem, nebo iPhonem. Výstava se tedy bude ve své podstatě zabývat vývojem Karlových dvourozměrných kreseb do trojrozměrných oděvů. A co je fascinující: Vždycky jsem si myslel, že jeho kresby jsou velmi spontánní a téměř impresionistické. Ve skutečnosti ale byly nesmírně přesné, téměř matematické. My to neviděli, nejsme školení, ale jeho švadleny věděly na milimetr přesně, co která čára znamená. Šlo o jakýsi tajný kód, jazyk sdílený jen mezi nimi.“
V newyorském Metropolitním muzeu se tak v rámci jediné výstavy odhalí na 150 originálních looků pocházejících ze všech módních domů, pro které kdy Karl pracoval. K nahlédnutí ale budou i jeho vlastní linie, spolu s pro něj tak typickými skicami. K vidění budou i videorozhovory se švadlenami, které natočil Loïc Prigent. 
Interiér výstavy navrhl japonský architekt Tadao Andó. Ten dokonce podle Boltonových slov kdysi pro Lagerfelda navrhl dům, který ale nebyl nikdy realizován.
Hlavním sponzorem výstavy se má stát Chanel, významnou podporu poskytne také Fendi. Podílet se samozřejmě budou také značka Karl Lagerfeld a vydavatelství Condé Nast.
Max Hollein, ředitel Metropolitního muzea, v tiskové zprávě uvedl: „Karl Lagerfeld byl jednou z nejúchvatnějších, nejplodnějších a nejrozpoznatelnějších sil v oblasti módy a kultury. Byl stejně tak známý i svými mimořádnými návrhy, neúnavnou tvůrčí činností i svou legendární osobností. Tato strhující výstava odhalí jeho jedinečnou uměleckou praxi a pozve veřejnost, aby se seznámila s podstatnou částí Lagerfeldovy bezbřehé představivosti a vášně pro inovace.“
Výstava s názvem Karl Lagerfeld: A Line of Beauty otevře své brány 5. května (ještě předtím ale proběhne tradiční Met Gala, které ji slavnostně uvede). Možnost navštívit tuto unikátní expozici budete mít až do 16. července následujícího roku.