Novinky

Naomi Campbell o rasismu a módním potenciálu Afriky

Rasismus je v módním průmyslu podle Naomi Campbell všudypřítomný. V exkluzivním rozhovoru z Condé Nast Luxury Conference v Kapském Městě se supermodelka rozpovídala o tom, že k dosažení rovnoprávnosti dojde jedině tehdy, pokud budou modelky a designéři z Afriky viditelnější.
Naomi Cambpell šatech návrhářky Tiffani Amber na fashion weeku v Nigérii
Naomi Campbell má k Jihoafrické republice natolik blízko, že ji hned po rodném Londýně považuje za druhý domov. „Když na ni myslím, vždy si vzpomenu na Nelsona Mandelu,“ říká o svém zesnulém příteli. Právě s Mandelou trávila při návštěvách Afriky nejvíc času a dodnes je v blízkém kontaktu s jeho rodinou v Johannesburgu.
Supermodelka přiletěla na 48 hodin do Kapského Města, kde hovořila s generálním ředitelem Gucci Marcem Bizzarrim o iniciativě módního domu k větší inkluzivitě a objevování nevyužitého talentu afrických návrhářů. 

Symbol svobody a pokory

Přátelství Naomi Campbell s Mandelou započalo krátce poté, co se v roce 1994 stal prezidentem a ukončil brutální éru apartheidu. Modelka byla tehdy v porotě Miss World a rozhodla se věnovat celý svůj honorář straně ANC. „Když jsem po soutěži zvedla telefon a zjistila, že se setkám s Mandelou, křičela jsem štěstím, protože byl pro mě symbolem svobody, solidarity a pokory.“
Foto: Michelly Rall / Contributor
Naomi Campbell a Nelson Mandela
Tyto vlastnosti ostatně prokázal, když se rozhodl, že nebude kandidovat na funkci prezidenta v druhém funkčním období. „Když mi to oznámil, zeptala jsem se ho proč, ale vysvětlil mi, že je pro něj daleko lehčí postarat se o budoucnost dětí v Jižní Africe, když nebude v politice,“ svěřuje Vogue Naomi Campbell.
„Kladl mi na srdce, abych vždy říkala pravdu a nikdy se nebála využít svůj hlas k tomu, abych pomohla ostatním,“ pokračuje a volí slova rozvážně, aby toho neprozradila příliš a nechala si něco do své knihy, která by měla vyjít co nevidět. Ačkoliv je její cesta krátká, udělala si čas na návštěvu dětí v centru Amoyo Performing Arts a Marian RC Secondary School.

Boj za stejné šance

V neděli 14. dubna oslaví 33 let v módním průmyslu – první focení měla měsíc před 16. narozeninami. Psala se 80. léta a Naomi byla jednou z mála modelek tmavé pleti na mole. „Musela jsem bojovat za to, abych dostala stejný plat jako moje bílé kolegyně,“ vzpomíná. Kdyby tehdy nebylo jejích kamarádek Lindy Evangelisty a Christy Turlington, které riskovaly vlastní kariéru tím, že naléhaly na designéry, aby Naomi obsadili, možná by se nikdy nestala slavnou. 
Podzimní sezona nebyla nikdy tak různorodá jako právě letos, ale jak Campbell chytře poznamenala, módní průmysl má přes sebou ještě velký kus cesty. „Síly nejsou vyvážené. Stala jsem se tváří nové kampaně, ale bylo mi oznámeno, že kvůli barvě mé kůže se fotky nebudou moci využít,“ říká. „Pro mě to bylo jako probuzení ze sna rovnou do kruté reality. Chtěla bych, aby všechny modelky měly stejné příležitosti a platové ohodnocení.“
Foto: J. Countess / Contributor
Návrhář Thebe Magugu
Odpověď na řešení situace je podle ní v Africe. „Jsou tady agentury s neuvěřitelnými modelkami. Mnohdy ani netuší, jak jsou jedinečné a jak skvěle vypadají. Jde o to, aby místní agentury byly součástí širší sítě a ve spojení s agenturami v Londýně, Miláně, Paříži a New Yorku.“ Skvělým příkladem může být poslední show Valentino, kde byla polovina modelek tmavší pleti. „Nejsme jen součástí trendu, budeme tady vždycky,“ dodává. 

Podpora afrických návrhářů

Campbell také touží po tom, aby se na světovou scénu dostalo více afrických talentů. Na sobě má vyšívané černé šaty s lemováním z barevných nití od Marianne Fassler. Mezi její oblíbené návrháře z Afriky patří Tiffany Amber, Rich Mnisi, Thebe Magugu a také Kenneth. Někteří z nich dokonce získali ocenění pro mladé designéry od LVMH. „Věřím, že si letos cenu opět odnese jeden z nich. Místo toho, aby západní značky používaly africké motivy, měl by se více využívat místní potenciál.“
Návrháři v Africe čelí nejen problémům s infrastrukturou, ale také s výrobou a neexistující podporou ze strany světové designérské komunity. Společnost Gucci se v rámci nové iniciativy spojila se školami v Akkře, Laosu, Nairobi a Kapském Městě a vytvořila stipendijní program. Podrobnosti byly zveřejněny v únoru, v době, kdy značka čelila kritice kvůli svetru s prošívanou kuklou, protože údajně evokovala blackface. Campbell, která je globálním poradcem Bizzarriho a členem rady Gucci Changemakers, doufá, že rychlá reakce a porozumění problému inspiruje také ostatní. „V dlouhodobém horizontu se jim to vrátí,“ míní.
Hlavním důvodem, proč jsou afričtí návrháři nedostatečně prezentováni, je podle Naomi fakt, že se donedávna všichni báli cestovat do Afriky, což pochopitelně vedlo k posílení předsudků a mylným představám. „Afrika se stala prázdninovou destinací a místem pro každého. Společně s Edwardem Enninfulem jsme letěli na Vánoce do Ghany a byl to úžasný zážitek. Musíte to zažít na vlastní kůži.“