Novinky

Zachraňme Benátky, vyzývá italská Vogue

Vogue Italia se rozhodla věnovat lednové a únorové číslo poničeným Benátkám. Domy, školy, obchody, muzea i samotné historické jádro města zasáhly 12. listopadu neobvykle silné přílivové záplavy. 
Iniciativu odstartovalo už lednové vydání, které místo fotografií zdobily pouze ilustrace. Ušetřené peníze na produkci magazín poslal na opravu Fondazione Querini Stampalia, v únorovém čísle pak věnuje Benátkám samotnou obálku.
Foto: Vogue Italia
Poprvé v historii tak titulní strana Vogue podporuje fundraisingovou kampaň. Cover star Vittoria Ceretti drží v rukou tabuli s nápisem Zachraňme Benátky a pod ním je přímo uveden mezinárodní bankovní účet.
Sbírka, kterou pořádá vedení města Benátek, poputuje na opravu kostelů a muzeí, ale také ke všem lidem, jejichž domy a obchody byly záplavami poničeny.
„Rozhodli jsme se věnovat nejdůležitější element časopisu, jeho obálku, k podpoře mezinárodní výzvy. Vogue Italia se prodává i mimo Itálii a je součástí globální sítě Conde Nast zahrnující 26 různých edic včetně té česko-slovenské. Věříme, že přispěje mnoho čtenářů, nejen italských, vzhledem k tomu, že Benátky jsou celosvětově uznávanou památkovou destinací,“ říká šéfredaktor Emanuele Farneti.
Vzhledem k tomu, že jsou Benátky celosvětově obdivovaným historickým místem, věříme, že přispěje mnoho čtenářů z různých koutů světa.
Bezplatnou součást čísla tvoří příloha psaná v angličtině, která přiblíží obsah mezinárodnímu publiku. Vydání bude také speciálně distribuováno během únorového fashion weeku v Miláně.
Foto: Paolo Roversi, Vogue Italia
Pouze v Itálii bude k dostání ještě jedna verze titulní strany, na které uznávaný módní fotograf Paolo Roversi zachytil osmnáctiletou Maty Fall. Modelku původem ze Senegalu Vogue Italia označuje jako symbol italské krásy pro rok 2020.

Jak pomoci

V Benátkách je velké množství institucí, které potřebují finanční podporu, a mnoho organizací se snaží tuto pomoc zajistit. Jedná se zejména o Venice City Council, název účtu je Venezia nel cuore, IBAN: IT24T0306902117100000018767, BIC: BCITITMM.
Univerzita Ca 'Foscari pořádá fundraisingovou kampaň na podporu města i jeho občanů. Nezisková společnost založená v roce 2018 pod názvem Venice Calls přijímá dobrovolníky a pořádá různé charitativní akce. Mezinárodní organizace Venetian Heritage se snaží získat peníze na opravu poškozeného kulturního dědictví (IBAN: IT17D0306902115100000003873).
Un aiuto subito per Venezia je fundraisingová kampaň založená milánským deníkem Corriere della Sera a televizním kanálem TG La7 (IBAN: IT23G0306909606100000169236). Italská agentura pro ochranu autorských práv SIAE se snaží pomoci knihkupectvím a knihovnám (IBAN: IT36V0200805085000105794751).
Mezi další iniciativy patří Venezia Autentica, Save Venice a Venice in Peril.
Poškození se odhaduje na stovky milionů eur, další ztráty přibývají z poklesu cestovního ruchu. 
Dovolená nebo aspoň prodloužený víkend je tak nejlepším způsobem, jak toto nádherné historické město plné vodních kanálů a mostů podpořit.
Pokud milujete Benátky, prosím, přijeďte je navštívit.