Novinky

Dalgona coffee: Jak si připravit virální drink ve třech krocích

TikTok dal základ novému fenoménu – kávě Dalgona. Co je na ní jedinečného? Snadno a rychle si ji připravíte doma s minimem ingrediencí. Bonus navíc? Nápoj je díky našlehané pěně velmi fotogenický, takže si nejen pochutnáte, ale můžete se i přidat do raketově rostoucího fanklubu Dalgona coffee a získat spoustu laiků. #doublepleasure
Vyšlehaná káva je převážně v Indii, Pákistánu a Macau známá již dlouhou dobu. Sociálním sítím ji pak představil jihokorejský herec Jung Il-woo, který ji ochutnal při natáčení televizní show právě v Macau a dal jí přezdívku Dalgona kvůli podobnosti s korejskou cukrovinkou stejného jména.  
Za náhlým celosvětovým úspěchem však stojí řada faktorů. Kvůli karanténě si mnozí lidé dnes nemůžou dát svůj oblíbený nápoj venku v kavárně a zároveň hledají různé způsoby, jak se doma zabavit. Dalgonská káva vypadá navíc neuvěřitelně lákavě.
Možná jste na fotografii nápoje nebo na video s přípravou už někde narazili, pokud ne, můžete se podívat na hashtag coffeewhip, pod kterým přes milion uživatelů TikToku sdílí své pokusy, nebo se nechte inspirovat #dalgonacoffee na Instagramu, kde najdete tisíce fotek.
K tomu, abyste si udělali drink, co hýbe světem sociálních sítí, nepotřebuje kávovar ani extra zkušenosti a veškeré ingredience určitě máte doma. 

Ingredience:

  • 2 lžíce instantní kávy
  • 2 lžíce cukru
  • 2 lžíce horké vody
  • mléko
  • led (volitelné, pokud preferujete ledovou variantu)

Postup přípravy:

  1. Do mísy dejte dvě lžíce instantní kávy, 2 lžíce cukru a 2 lžíce horké vody a šlehejte, dokud nevznikne bohatá pěna podobná šlehačce nebo hustému krému. Elektrický šlehač proces samozřejmě usnadní a urychlí.
  2. Do sklenice nalijte buď horké mléko, nebo vložte kostky ledu a mléko vlijte na led; záleží, jestli chcete horkou kávu, nebo ice coffee. Originální verze je ledová, ale vše je na osobní preferenci.
  3. Na mléko nakonec přijde připravený kávový krém. Výsledkem je tedy v podstatě obrácené cappuccino, místo vyšlehaného mléka přidaného do horké kávy se dává kávová pěna do mléka.
Můžete přidat cukr, pokud máte rádi kávu více sladkou, vanilkový sirup, kávový likér – experimentům a fantazii se meze nekladou.