Vogue Daily

Šílený hedvábník, Yves Saint Laurent a Týden umění

Zajděte na výstavu Šílený hedvábník, zúčastněte se křtu knihy, která byla vydána při její příležitosti, nebo navštivte nový přednáškový cyklus o slavných módních návrhářích. 
Pokud vás zaujala výstava Šílený hedvábník. Zika & Lída Ascher: textil a móda, patrně vám neunikla stejnojmenná výpravná publikace, kterou při té příležitosti vydalo nakladatelství Slovart (a kterou aktuálně můžete získat s přeplatným Vogue). 
Uměleckoprůmyslové muzeum pořádá křest, kde se můžete setkat nejen s Peterem Ascherem, který se podělí o osobní vzpomínky na své rodiče, a jeho manželkou Robin, ale také autorkou knihy a kurátorkou výstavy Valentinou Hlaváčkovou. Ta se chystá poodkrýt i detaily, jež se nevešly do knihy ani na výstavu.
Foto: Peter Ascher/Ascher Family Archive
Filmový tisk květů pivoněk na hedvábném krepu Giselle v barevných variantách, 1956
Setkání nad knihou se koná v rámci Týdne umění ve čtvrtek 25. dubna 2019 v hlavní budově Uměleckoprůmyslového muzea v Praze od 18:30.
Ve stejný den od 18:30 můžete v Kině 35 ve Francouzském institutu v Praze zajít na přednášku nazvanou Vášeň podle Yves Saint Laurenta. Laurence Benaïm, pařížská novinářka, spisovatelka a autorka jeho životopisů, nastíní silný příběh návrháře, který ovlivnil a ovlivňuje módu až do dnešních dnů. Poté následuje projekce filmu Yves Saint Laurent, jenž byl natočen podle její knižní předlohy.  
Obojí je součástí nového cyklu Paříž – Praha: módní tvůrci, kteří se dotkli věčnosti, postupně se v něm představí také Christian Dior, Zika Ascher a Coco Chanel.