Vogue Daily

Nalaďte se na prázdniny: Festivaly a výstavy, které byste měli stihnout ještě před dovolenou

Blíží se období prázdnin a s ním doba dovolených, slunečných dní, odpočinku a nabírání sil. Nalaďte se na tu správnou vlnu už nyní. Na divadelních prknech, hudební scéně či v rozkvetlých zahradách. 
S počátkem léta startuje 21. června 2023 na Výstavišti Praha už 6. ročník festivalu Metronome Prague. V nejkrásnějším ročním období v srdci Česka reflektuje aktuální dění v moderní hudbě, ale neopomíjí ani stále živou klasiku různých žánrů. V programu letos najdete třeba francouzskou zpěvačku Zaz nebo anglickou skupinu Jamiroquai. Na sedmi scénách se vystřídá při 80 vystoupeních téměř 300 účinkujících, a to včetně velkých jmen zahraniční i domácí hudební scény, jako jsou Moderat, Aurora, M83, Editors, Tove Lo, J.I.D, White Lies, Kelvyn Colt či Frosti. V rámci doprovodného programu se můžete těšit na venkovní instalace, výstavy, únikovou hru, workshopy, filmové a divadelní produkce, sportovní zónu, hledání kešek nebo hip-hopovou taneční školu. K oblíbeným atrakcím se určitě zařadí vyhlídkové kolo, které nabídne netradiční pohled na samotný festival i celé hlavní město. 
Až do 18. června probíhá Pražské Quadriennale scénografie a divadelního prostoru. Může být skvělou přípravou na nabídku divadel, které už odhalují své letní scény. Významná část programu se odehrává v příjemně rušné atmosféře Holešovické tržnice v Praze, která je zároveň centrem dění festivalu. Haly 11, 13 a 17 se stanou dějištěm hlavní Výstavy zemí a regionů, kde se můžete inspirovat také pro spontánní výlety a prodloužené víkendy nadcházejících týdnů. V korzech mezi halami proběhne v rámci programu PQ Performance také řada představení pohrávajících si s prostorem, pohybem i časem. Další program však najdete i v pátém patře Veletržního paláce Národní galerie, v prostorách DAMU, v divadle DISK, v parku Vltavská nebo na ostrově Štvanice. Různorodý program v režii Institutu umění – Divadelního ústavu nabízí pro každého něco.
Foto: Jakub Červenka
Pražské Quadriennale
Foto: Jakub Červenka
Pražské Quadriennale
Foto: Jakub Červenka
Pražské Quadriennale
První bonsaje se zrodily v Číně, až Japonsko je však dovedlo k dokonalosti. Jedna z mnoha pověstí vypráví o čínských dámách, které si šněrovaly nohy, aby byly co nejmenší. Protože pak ale měly potíže s chůzí, za odpočinkem do zahrad je museli přenášet zahradníci. Konečně jeden z nich přišel s nápadem: místo nošení dam do zahrad přinesou malé zahrady rovnou do dámských pokojů. Bonsaje jsou od té doby oblíbenou součástí rozkvetlých balkonů a domácích parapetů. Jsou uměním i meditací. Jednotlivé stromky se v průběhu ročních období mění, nabývají na kráse s přibývajícími lety, proto je třeba o ně neustále citilivě pečovat. Festival bonsají se v Botanické zahradě Praha koná ve spolupráci s Česko-japonskou společností. Součástí je trienále, které se koná jednou za tři roky a prezentuje tvorbu z Česka, Polska a Německa.