Vogue Daily

Lásky čas

První máj je u nás díky básníkovi Karlu Hynku Máchovi tradičně zaslíben polibkům pod rozkvetlou třešní, procházkám v parcích a v poslední době také ochutnávání růžového vína. Pandemická opatření se sice uvolňují, nouzový stav přesto nadále trvá a letošní první květnový den tak bude poněkud specifický. Ať už ve dvou, s přáteli, nebo sami, užít si ho můžete v každém případě. 
Byl pozdní večer, první máj, večerní máj, byl lásky čas...

Konečně ven

Na festivaly, koncerty, ale taky třeba divadlo nebo kino si ještě počkáme. Provozovatelé kulturních akcí jsou ale vynalézaví a znovu tak objevují retro poklady, které svůj největší rozmach zažily v minulém století a navíc za oceánem. Pro zážitek z autokina je ideální kabriolet, ale ani v jiném typu auta nepřijdete zkrátka. Vybavte se občerstvením, pozvěte přátele a užijte si společnou zábavu třeba v autokině na místě bývalého nákladového nádraží Žižkov, které bylo otevřeno v rámci projektu Art Parking, další jsou třeba také v Brně nebo Ústí nad Labem. Divadlo v podobném duchu zase můžete zažít v Pražské tržnici. A můžete také začít plánovat, v obnovené premiéře a novém obsazení se 4. července chystá na Kampu představení Meda a lístky jsou v prodeji právě teď. 

Naboso v trávě

Restaurace, cukrárny i kavárny se naplno vrhly do možnosti otevřít výdejní okénko a venkovní prostory, takže je ideální čas vyrazit na piknik. Povinnost nosit roušky stále platí a navíc je to ohleduplné vůči ostatním, nicméně pokud si najdeme místo v trávě s patřičným odstupem od ostatních, nic nebrání tomu užít si třeba dobrou kávu. První máj se u nás také už tradičně pojí se svátkem růžového vína, který se letos pochopitelně v Richterově vile na Pražském hradě nekoná, ale v přípitku s někým blízkým vám to nebrání. Hodit se může i zmrzlina, například Crème de la Crème otevírá v Praze právě první květnový den novou pobočku. Navíc se zpřístupňuje řada dosud zavřených zahrad, mezi nimi také Vrtbovská zahrada, která letos slaví třísté výročí od založení, a venkovní expozice otevřela také třeba Botanická zahrada nebo některé zoologické zahrady. 

S láskou a Vogue CS doma

Zatímco u nás už se život pomalu navrací do normálních kolejí, svět stále čelí následkům pandemie. Lady Gaga, Anna Wintour a řada dalších celebrit vyzývá dodržovat social distancing, což také znamená trávit i nadále čas převážně doma. Pokud tedy nemáte na Prvního máje chuť nebo sparing partnera na projevy náklonnosti, stále jsou k dispozici virtuální prohlídky nebo archivní a streamovaná představení z hlavních světových metropolí a čím dál více se toho děje i na domácí scéně. 
Na Instagramu Vogue CS opět proběhne série živých koncertů, tentokrát pod názvem #VogueStage. Každý večer od tohoto pátku do neděle se uskuteční tři live sessions v časech 20:00, 21:00 a 22:00. A na jaké své oblíbené interprety se můžete těšit? Ben Cristovao, Mirai, Erika Stárková, Eva Burešová, Lenny, Debbi, Tereza Mašková, VR/Nobody nebo Adam Mišík.
Další streamované představení můžete na Instagramu Vogue CS najít už v pondělí v 10:00, a to čtenou zkoušku nové hry 294 statečných v podání Divadla Pod Palmovkou. Do streamování svých představení se pustily také třeba Divadlo v Celetné či Divadlo na Vinohradech, čtení z knihy zase připravilo Divadlo v Dlouhé.  
Kromě Národního muzea si virtuálně můžete prohlédnout také Národní galerii, nebo si pustit záznam z koncertu sólistů Národního divadla, České filharmonie či koncertu Noc ve městě