Vogue Daily

Fenomén Louboutin

Při slovním spojení „ikonické boty“ většinu lidí, ať už v módní branži, nebo mimo ni, napadne Louboutin. V Palais de la Porte Dorée v Paříži můžete právě teď obdivovat životní dílo návrháře Christiana Louboutina na retrospektivní výstavě nazvané L'Exhibition[niste]
Foto: Jean-Vincent Simonet
Pigalle
Foto: Marc Domage
David Lynch a Christian Louboutin, Fetish, 2007, L’Exhibition[niste], Palais de la Porte Dorée
Foto: Jean-Vincent Simonet
Bottinos
Výstavu připravil kurátor Olivier Gabet a je rozdělena do jedenácti oddělených částí, které postupně vtahují návštěvníka do návrhářova světa a nejrůznějších aspektů jeho tvorby. Najdete tu kromě bot ve všech podobách, od skic až po hotové artefakty, třeba jeho oblíbená umělecká díla nebo výsledky uměleckých spoluprací. Řada exponátů je k vidění vůbec poprvé a doplňují je další díla pro návrháře osobně důležitých umělců, mezi nimiž jsou například Lisa Reihana, Blanka Li, David Lynch nebo Imran Qureshi. 
Foto: Archiv Christiana Louboutina
Christian Louboutin v Palais de la Porte Dorée
Christian Louboutin se poblíž Palais de la Porte Dorée v Paříži narodil a vyrůstal, palác samotný se mu proto přirozeně stal jedním z důležitých inspiračních zdrojů. Nešlo však pouze o architektonickou výjimečnost stavby nebo cenné exponáty. Návrhář sám říká, že inspiraci vidí všude kolem sebe a rád ji hledá na neobvyklých místech a v neobvyklých souvislostech. Design lodiček Pigalle, který se v mnoha obměnách stále vrací do aktuálních kolekcí a které jsou mimochodem nazvané podle stanice pařížského metra a jejího okolí s tehdy nevalnou pověstí, inspiroval piktogram zakazující nošení podpatků do muzea. K červené podrážce, kterou má patentovanou, ho zase přivedl pohled na ženu lakující si nehty. Podle svých slov chtěl vždy navrhovat boty, jen nevěděl, že taková profese existuje. Dokud si nepřečetl knihu o Rogeru Vivierovi, návrháři, který vymyslel jehlový podpatek. 
Od té doby měl o svém dalším působení jasno, přestože se nevydal cestou studia designu, ale rovnou začal sbírat zkušenosti v módních domech. Pracoval například pro Chanel nebo Yves Saint Laurent. Poté, co v roce 1991 založil vlastní značku, se záhy proslavil a jeho boty nosí řada celebrit po celém světě (a samozřejmě se bez něj neobešel ani Sex ve městě). Ročně prodá přes milion párů bot a mezi jejich majitelky patří například Lady Gaga, Zendaya nebo Victoria Beckham. Kromě červené podrážky jsou jeho boty charakteristické také jehlovými podpatky, které mohou dosahovat až 16 centimetrů. Sám návrhář to komentuje tím, že svou nositelku pozvedávají – obrazně i doslova. 
Tím nejdůležitějším nástrojem, který používám, je otevřená mysl. Vydávám se jinými cestami než ostatní.
Foto: Getty Images
Zendaya na přehlídce Armani v Paříži, červenec 2019
Foto: Getty Images
Bella Hadid v Cannes, 2019
V rámci doprovodného programu Mercedes-Benz Prague Fashion Week bude mít premiéru film Christian Louboutin: boty jako umění v pražském divadle Royal, které by se návrhář měl zúčastnit. Později na jaře pak dokument uvede Česká televize. 
Výstava L'Exhibition[niste], Palais de la Porte Dorée (Palác Zlatá brána), Paříž, do 26. července 2020