Vogue Daily

Když i kuchyně nosí Dolce & Gabbana

Tříchodovou večeři za vás nepřipraví, ale pokud umíte vařit, budou spolehlivými partnery. A pokud neumíte, nevadí. Když už nic, pořád jsou to unikátní designové objekty. Sicílií inspirované kuchyňské spotřebiče Smeg míří na milovníky Dolce & Gabbana.
„Na tom nic není.“ Čtyři krátká slova, jedna dlouhá frustrace. Odjakživa ten samý konflikt – miluju vaření, ale vynikám v něm asi jako Victoria Beckham ve zpěvu. Povězte mi nejsnazší recept, jaký znáte; jestli bude vyžadovat více než tři ingredience, to spíš peklo zamrzne, než že udržím pozornost. A ani desítky sebeatraktivnějších kuchařek, lekce od rodiny i profesionálů to nikdy příliš nezměnily. Jestli na nějakém jídle „nic není“, jsou to míchaná vejce, a ani u nich neručím za gurmánský zážitek.
Přesto byla kuchyň vždy mé happy place. Rád v ní trávím čas a rád sním o tom, jak by vypadala má vysněná. Fakt, že se dovedu dojmout nad troubou, přestože bych v ní dovedl leda usušit vlhké prádlo, jen vypovídá o tom, jak zvrácený smysl pro humor osud má. Obdobně toužím po velké kuchyni, ideálně s velkým pultem uprostřed, přestože své go-to pochutiny obyčejně trestám vestoje nad dřezem.
Můj aktuálně nejmilejší recept: Rozbalte rozmarýnový knäckebrot a nechte ho stát, dokud nerozbalíte sýr brie. Vezměte nůž a brie jím nakrájejte na plátky. Ty následně vyskládejte na knäckebrot. Snězte.
Tip šéfkuchaře: Rozhlédněte se. Je-li vzduch čistý, olízněte nůž.
Jak velice in vogue!
Eh. Jestli je něco skutečně in vogue, je to designové kuchyňské vybavení, a mě nenapadá žádné blíže světu módy než to ze spolupráce značky Smeg s designérským duem Dolce & Gabbana.
Kolekce Sicily is my love byla poprvé k vidění na Salone del Mobile di Milano v roce 2017 a její popularita roste. Spotřebiče malované živými barvami jako ze sicilských koňských povozů s motivy ovoce i květin rostoucích na tomto ostrově ve Středozemním moři dávají pocit, že stále panuje léto, přestože počasí venku svědčí o opaku.
Ze spolupráce také nedávno vzešla edice lednic FAB28 o sto kusech. Každá je ručně zdobená obrazy tradičních sicilských umělců, každá je originál. Vlastně přímo umělecké dílo. To, že funguje jako spotřebič, se dá chápat spíš jako příjemný bonus. Stojí totiž přes milion korun a volných v tento moment zbývá už jen devatenáct kusů. Jedna z nich se dá nyní pořídit i v Praze.
Vlastně si nemyslím, že doma potřebuju kuchyňské vybavení evokující Sicílii. Stejně tak si nemyslím, že by mi sebekrásnější spotřebič pomohl zlomit kletbu a připravit chutné jídlo o více než třech ingrediencích. Ale jak říká má kolegyně, „sto ľudí, sto chutí“, a pokud někomu estetika Dolce & Gabbana sedne jako šitá na míru a neváhá investovat to unikátního designu, pak je v Praze jedno místo, které by nyní rozhodně měl navštívit: Potten & Pannen – Staněk.