Vogue Daily

5 minut s Larou Mullen, naší květnovou cover star

Jedna z obálek nového vydání československé Vogue – věnovaného kráse, která přichází s věkem – patří britské modelce, která je stejně všestranná, jako je tajuplná. Ne náhodou ji britská Vogue označila za „mladou Stellu Tennant“.
Lara, celým jménem Lara Stanisława Mullen, pochází z Northamptonu, městečka v srdci Anglie. Záměrně píšu městečka, protože tak je její rodiště často vykreslované. Ve skutečnosti je ovšem větší než třeba Plzeň. Scout z modelingové agentury Premier si jí v roce 2011 všiml na hudebním festivalu Underage. Bylo jí sedmnáct. Zanedlouho už šla v New Yorku svou první přehlídku – kolekce Alexandera Wanga na jaro/léto 2012 – a brzy také dostala exkluzivitu od Prada, což je v modelingu jedna z nejvyšších met. Je třeba psát, že další prestižní značky i magazíny se o ni prakticky praly? Celine, Dior, Dries Van Noten, Hermès. Dazed & Confused, i_D, Vogue. Byla to britská Vogue, kdo její výjimečnost nejlépe vystihl pouhými třemi slovy, když ji popsala jako „mladou Stellu Tennant“.
Foto: Ben Parks
Lara Mullen
Nyní ji můžete vidět na obálce i uvnitř československé Vogue, v letošním roce vydání číslo pět. A přesně tolik minut vám bude stačit na rozhovor, který u té příležitosti poskytla.
Tento rok je to přesně deset let, co jsi byla nascoutována. Napadlo tě někdy předtím, že by ses mohla živit modelingem?
Ne, nikdy! Jsem z malého města, kde se takové věci nestávají.
A přesto tvá kariéra rychle vystřelila do nebes. Jaká je tvá nejmilejší vzpomínka z té doby?
První, co mě napadá, je můj první dálkový let a pak první projížďka po New Yorku. Cítila jsem se, jako by byl můj život film, který můžu sledovat v přímém přenosu.
Před dvěma lety tě web Models.com nominoval na cenu v kategorii Comeback roku. Vždy mám pocit, že když se hovoří o comebacku, tak to obzvlášť v modelingu nemusí nutně znamenat, že si člověk dal pauzu a úmyslně se stáhl do ústraní. Měla jsi ty sama tehdy pocit, jako by ses vracela na scénu?
Mně to rozhodně jako comeback připadalo, ačkoliv je pravda, že jsem skutečně z modelingu nikdy vyloženě neodešla. Vnímám to spíš jako comeback na nejvyšší úroveň, do velké ligy.
Kdybys nebyla modelka, co bys pravděpodobně dělala?
Čím déle se modelingem živím, tím hůř se mi na to odpovídá. Celý svůj dospělý život jsem strávila v módním průmyslu, takže si neumím představit nic, co by mi tak dobře sedělo jako právě modeling.
Vydání československé Vogue, jehož obálka ti patří, je věnované kráse, která přichází s věkem. Co nejdůležitějšího ses za těch posledních deset let naučila?
Naučila jsem se věřit, že jsem dostatečně dobrá.
Lituješ nějakého profesního rozhodnutí, které jsi za tu dobu udělala?
Ne, jsem opravdu šťastná, že věci jsou tak, jak jsou, a na tom, jak jsem se do tohoto bodu dostala, bych vůbec nic neměnila.
Laro, tvůj Instagram je skvělým příkladem toho, jak všestranná coby modelka jsi. Zvládáš tolik rolí, že má člověk skoro pocit, jako by tvůj účet spravovalo více dívek. Které „role“ jsou ti nejbližší?
Myslím, že Instagram je tak trochu jako mámina lednice. Je zkrátka plný věcí, které se povedly a člověk se o ně chce podělit. Měla jsem kliku, že jsem mohla být součástí tolika různorodých projektů, a upřímně mi jsou nejbližší ty, ve kterých třeba jen náznakem poznám sebe samu. Pak se totiž cítím být na výsledek lépe napojená. V každém případě se snažím lépe dostat do role, prozkoumávám kvůli ní své různé stránky, a pak prostě dýchám zhluboka a důvěřuju si, že vím, co dělám.
Ta obálka je nádherná, něžná, téměř romantická.
Ano, fotili jsme ji v Gunnersbury Park Museum, které je elegantní samo o sobě. Užívala jsem si, že můžu mít na sobě tak krásné oblečení, tenhle dívčí look je pro mě totiž vcelku vzácný. Navíc za okny celou dobu chodily rodiny s dětmi a všemu přihlížely, připadala jsem si jako na pódiu.
Kdokoliv bude naším květnovým číslem listovat, nemůže si nevšimnout, že jsme téma ilustrovali květinami. Umí být krásné, když kvetou, ale i když odkvétají. Nemůžu se tě proto nezeptat: Které máš nejraději?
Bílé tulipány, jsou tak šik!