Vogue Daily

Co čekat od londýnského fashion weeku

Nová generace talentovaných návrhářů, očekávaná královská ceremonie a oslava 50. výročí místní legendy.
Foto: Getty Images
Richard Quinn A/W 20
Včera odstartovaly přehlídky londýnského fashion weeku a hlavní město čeká pětidenní maraton plný módy. Vzhledem k odchodu Velké Británie z Evropské unie je budoucnost módního průmyslu Spojeného království nejistá, přesto budou všichni bedlivě sledovat nadějné návrháře, kteří jistě představí kreativní nápady s nádechem eskapismu, kterým je toto město proslulé. 

Nová jména

Yuhan Wang představila v pátek svou debutovou kolekci. Následovala Charlotte Knowles, která navázala odvážnou prezentací. Mezi novými tvářemi LFW rozhodně nechybí ani zavedené značky. Petara Petrova, ukrajinského návrháře se sídlem ve Vídni známého pro své přesně střižené obleky a nadčasové kousky, uvidíme hned v sobotu ráno. 
Jeden z nejzajímavějších londýnských designérů, A Sai Ta, bohužel kvůli epidemii koronaviru novou kolekci neuvede. Jeho továrna totiž sídlí v Šanghaji a je v současnosti uzavřená.
Foto: GoRunway
Yuhan Wang A/W 20
Foto: Getty Images
Charlotte Knowles A/W 20
Foto: CatWalking.com
Margaret Howell A/W 20

Oslavy, výročí a ocenění

Jedním z vrcholů bude nedělní show Margaret Howell k 50. výročí značky. Vzhledem k tomu, že klade velký důraz na řemeslné zpracování, kvalitní látky a nadčasové siluety, je skvělou inspirací pro mladé začínající návrháře. Fashion East, podpůrný program Lulu Kennedy pro mladé talenty, prochází v nové sezoně menší proměnou. Po neúčasti na pánském týdnu módy minulý měsíc přichází se sobotní prezentací, kde budou spojené kolekce jak pro muže, tak pro ženy. Do line-upu se vedle jmen jako Gareth Wrighton, Saul Nash a Ancuta Sarca řadí i nováčci Goom Heo a Nensi Dojaka.
Mimo velké módní přehlídky během týdne se najde mnoho příležitostí pro přípitek. Rozhodně nemůžeme vynechat předávání ocenění International Woolmark Prize v pondělí večer a nebude chybět ani královská návštěva, konkrétně třetí ročník Queen Elizabeth II Award for British Design. 
Foto: GoRunway
Ancuta Sarca A/W 20
Foto: Jamie Stoker
Simone Rocha A/W 20

Návrháři v srdci metropole

Simone Rocha se po úspěšné show ve Victorian Theatre vrací na své oblíbené místo v srdci města, do Lancaster House. Můžete si být jistí, že oblečení bude v tomto úžasném prostředí vynikat. Mezitím se v sobotu představí dva z nejzajímavějších londýnských umělců, Molly Goddard a Richard Quinn. Pokud milujete výrazné barvy a oversized siluety, jsou tihle dva přesně pro vás. 
Navzdory tomu, že svou pánskou kolekci uvádí v Paříži, vrací se JW Anderson do města, kde začal tvořit dámské oděvy. Jeho pondělní přehlídka ukáže, kam se bude londýnská móda posouvat. Tentýž den nebudou chybět ani Erdem a Christopher Kane. Můžeme se spolehnout na to, že uvidíme moderní romantický pohled na tradiční oblékání.
Pro ty, kteří potřebují v neděli ráno pořádnou vzpruhu, je tu Victoria Beckham. Její značka je stále silnější a silnější. Není divu, na trhu je již dvanáctým rokem. Absolutní trhák? Pondělní show Ricarda Tisciho pro Burberry. Streetwear s dokonalými detaily a maximalistickým efektem.