Vogue Daily

Ksenia Schnaider: Stále nemohu uvěřit, že se všechny tyto hrůzy dějí v mé zemi

„Móda by měla přehodnotit vztah se zemí, která je agresivní vůči celému světu,“ říká v dalším dílu série rozhovorů #VoicesofUkrajina kyjevská designérka Ksenia Schnaider, zakladatelka stejnojmenné módní značky. „Nikdo už nebude potřebovat módu, pokud vypukne třetí světová válka.“
Auotr: Courtesy of Ksenia Schnaider

Co se právě teď děje v Kyjevě a na Ukrajině? 

Situace je stále děsivá. Tohle je válka, je to skutečné, lidé trpí, děti jsou zraněné, budovy srovnané se zemí. Celá země je v plamenech.

Čekali jste, že se něco takového stane? 

Ne, nikdy. Stále nemohu přijmout, že všechny tyto hrůzy se ve skutečnosti dějí v mé zemi. Samozřejmě jsme se v médiích dočetli, že Rusko plánovalo útok na Ukrajinu, ale nemohli jsme nebo nechtěli jsme věřit, že by se to skutečně mohlo stát.

Jak prožíváte současnou situaci? 

Mám zlomené srdce. Všechno, co jsem měla ráda, všechno, co jsem budovala, je pryč. Ale chápu, že na Ukrajině je obrovské množství lidí, kteří jsou na tom mnohem hůř než já. Cítím jejich bolest a naprosto ji sdílím. Pláču, když se dívám na zprávy. Zvlášť když vidím oběti, děti na jednotce intenzivní péče nebo starší lidi, kteří se snaží zachránit své mazlíčky.

Jste nyní s rodinou, nebo jste se museli rozejít? 

Moji rodiče jsou v Kyjevě a za žádných okolností nechtějí město opustit. Poté, co jsem překročila hranice a dostala se do bezpečí, vzala jsem k sobě sestru s jejím synem, takže jsme teď spolu. Snažím se také pomáhat dalším ukrajinským ženám s dětmi najít ubytování.

Váš prezident se ukázal jako silný a odvážný leader, jak vnímáte jeho roli při obraně vaší země?

Zelenskyj je jasný vůdce. Líbí se mi, že komunikuje srozumitelným jazykem, bez jakýchkoli formalit a odstupu. Cítíme lidské teplo a podporu, když mu nasloucháme. Myslím, že když jste ve zranitelné pozici, je velmi důležité mít prezidenta, který se o vás zajímá a stojí za vámi.

Válka na Ukrajině zasahuje celý svět a proti agresorovi přišla řada sankcí; měl by se podle vás ve větší míře zapojit i módní průmysl?

Nikdo už nebude potřebovat módu, pokud vypukne třetí světová válka. Je to jasné, ale bohužel ne každý to chápe. Módní značky a návrháři by proto měli udělat vše, co je v jejich silách, aby katastrofě zabránili. Móda by měla přehodnotit vztah se zemí, která je agresivní vůči celému světu.

Jak konkrétně mohou podle vás módní a kosmetické značky pomoci? 

Zvyšováním povědomí, šířením mírových prohlášení a také dary a přinášením krásy a laskavosti.

Jak se můžeme zapojit my, co konkrétně Ukrajině teď nejvíce pomůže?

Vidím, jak lidé žádají NATO, aby uzavřelo náš vzdušný prostor, vidím, jak dobrovolníci shánějí ochranné prostředky, zbraně a vidím, jak i lidé, kteří museli opustit své domovy, sami pomáhají. Nechci mluvit obecně, ale myslím si, že když každý z nás pomůže jednomu konkrétnímu člověku z Ukrajiny, bude to stačit.