Odebírejte novinky Vogue

Obálka aktuálního čísla
Vogue CS do schránky. Poštovné zdarma.
Napište, co hledáte
Vogue Daily

Tom Ford opouští svou stejnojmennou značku. Je tohle ale opravdu konec?

Kristýna Jandová27. 4. 2023
Po 13 letech Tom Ford oficiálně opouští svou stejnojmennou značku. V roce 1994 vstoupil texaský návrhář na výsluní jako kreativní ředitel značky Gucci, kterou oživil a do módy vnesl sex-appeal a luxus. V podobném duchu pokračoval od roku 2010 uvedením první dámské kolekce pro svou vlastní značku, která se stala synonymem smyslného a okouzlujícího přístupu k oblékání. Nyní se loučí s poslední dámskou ready-to-wear kolekcí pro podzim 2023. Ta je archivní retrospektivou jeho nejlepších modelů v doprovodu múz Amber Valletty, Joan Smalls, Karlie Kloss, Karen Elson a Caroline Trentini.
Tom Ford, prosinec 2016
Foto: RB/Bauer-Griffin/GC Images
Tom Ford, prosinec 2016
Návrhář, ale i režisér, svůj odchod zorganizoval ve filmovém stylu. Svou poslední kolekci, složenou z jeho oblíbených modelů za posledních 13 let, uvedl třemi videy natočenými Stevenem Kleinem. Dává tak na odiv i své režijní schopnosti, které mu vynesly nominaci na Zlatý Glóbus za psychologické drama Noční zvířata (Nocturnal Animals, 2016). Za jeho první film Single Man z roku 2009 byl pak Colin Firth nominován na Oscara. 
Po kariéře u značek Gucci a Yves Saint Laurent prohlásil, že s módním průmyslem končí a v roce 2004 zamířil do Hollywoodu, aby se naplno věnoval režii. Za necelý rok ale uvedl svůj brand beauty produktů a brýlí a poté následovalo pánské a dámské oblečení.
Jeho šaty si zamilovaly celebrity, které je vynášely během důležitých okamžiků. Bílou róbu od Toma Forda si v roce 2011 oblékla například bývalá první dáma USA Michelle Obama při návštěvě britské královské rodiny. Ikonickými se staly bílé šaty s kápí, které na červený koberec zvolila Gwyneth Paltrow. Mezi jeho fanoušky nechybí ani Rihanna, Beyoncé, Gigi Hadid či Lady Gaga. Za zmínku stojí i růžový náprsník, kterým ohromila v roce 2020 Zendaya.
Zendaya v topu a sukni Tom Ford na Annual Critics' Choice Awards
1 / 7
Zendaya v topu a sukni Tom Ford na Annual Critics' Choice Awards
Foto: Jeff Kravitz/FilmMagic
Zatím nebyl oznámen návrhářův nástupce. A co chystá Tom Ford? To prozatím taky nevíme, jasné ale je, že ať už je to film, nebo kniha, něco si pro nás rozhodně připravuje. „Lidé, kteří nepracují, jsou nudní,” uvedl v roce 2011 pro magazín Another Man. „Myslím, že musíte na něčem pracovat, ať je to práce v bance, nebo psaní románu, je to důležité. Musíte mít pro něco vášeň, musíte se zapojit a přispívat něčím světu.”