Vogue Daily

Tom Ford opouští svou stejnojmennou značku. Je tohle ale opravdu konec?

Po 13 letech Tom Ford oficiálně opouští svou stejnojmennou značku. V roce 1994 vstoupil texaský návrhář na výsluní jako kreativní ředitel značky Gucci, kterou oživil a do módy vnesl sex-appeal a luxus. V podobném duchu pokračoval od roku 2010 uvedením první dámské kolekce pro svou vlastní značku, která se stala synonymem smyslného a okouzlujícího přístupu k oblékání. Nyní se loučí s poslední dámskou ready-to-wear kolekcí pro podzim 2023. Ta je archivní retrospektivou jeho nejlepších modelů v doprovodu múz Amber Valletty, Joan Smalls, Karlie Kloss, Karen Elson a Caroline Trentini.
Foto: RB/Bauer-Griffin/GC Images
Tom Ford, prosinec 2016
Návrhář, ale i režisér, svůj odchod zorganizoval ve filmovém stylu. Svou poslední kolekci, složenou z jeho oblíbených modelů za posledních 13 let, uvedl třemi videy natočenými Stevenem Kleinem. Dává tak na odiv i své režijní schopnosti, které mu vynesly nominaci na Zlatý Glóbus za psychologické drama Noční zvířata (Nocturnal Animals, 2016). Za jeho první film Single Man z roku 2009 byl pak Colin Firth nominován na Oscara. 
Po kariéře u značek Gucci a Yves Saint Laurent prohlásil, že s módním průmyslem končí a v roce 2004 zamířil do Hollywoodu, aby se naplno věnoval režii. Za necelý rok ale uvedl svůj brand beauty produktů a brýlí a poté následovalo pánské a dámské oblečení.
Jeho šaty si zamilovaly celebrity, které je vynášely během důležitých okamžiků. Bílou róbu od Toma Forda si v roce 2011 oblékla například bývalá první dáma USA Michelle Obama při návštěvě britské královské rodiny. Ikonickými se staly bílé šaty s kápí, které na červený koberec zvolila Gwyneth Paltrow. Mezi jeho fanoušky nechybí ani Rihanna, Beyoncé, Gigi Hadid či Lady Gaga. Za zmínku stojí i růžový náprsník, kterým ohromila v roce 2020 Zendaya.
Zatím nebyl oznámen návrhářův nástupce. A co chystá Tom Ford? To prozatím taky nevíme, jasné ale je, že ať už je to film, nebo kniha, něco si pro nás rozhodně připravuje. „Lidé, kteří nepracují, jsou nudní,” uvedl v roce 2011 pro magazín Another Man. „Myslím, že musíte na něčem pracovat, ať je to práce v bance, nebo psaní románu, je to důležité. Musíte mít pro něco vášeň, musíte se zapojit a přispívat něčím světu.”