Vogue Daily

Prezidentka v podání Ani Geislerové právě vstupuje do kin

Dnes má v českých kinech premiéru snímek Prezidentka s Aňou Geislerovou a Ondřejem Vetchým v hlavních rolích. Film natočil Rudolf Havlík, který má na svém kontě třeba Pohádky pro Emu nebo Bábovky. A protože v čele naší země bohužel ještě žádná žena nikdy nestála, nová romantická komedie si pohrává s myšlenkou, jaké by to asi bylo. Kým se Aňa Geislerová pro svoji roli inspirovala a kdo stojí za jejím šatníkem?
Aňa Geislerová v romantickém filmu vystupuje nejen jako reprezentativní hlava státu, ale také jako obyčejná žena z masa a kostí. Tomu také musel odpovídat i pečlivý výběr šatníku. Producentka filmu Šárka Cimbalová proto tento úkol svěřila té nejpovolanější — Tatianě Kovaříkové, návrhářské špičce, která založila vlastní módní značku TATIANA již roku 1995. Návrhářka sice původně vystudovala Střední školu textilní v Brně, ale málokdo o ní ví, že si odborné znalosti a dovednosti časem rozšířila ještě studiem scénografie na pražské DAMU. „Ráda si odskočím do světa filmu,“ říká uznávaná designérka, která zároveň popisuje svoji první reakci na nabídku ke spolupráci na filmu Prezidentka: „Hned mi v hlavě naskočila představa šatů, jaké by mohla postava mít.“
Foto: Benedikt Renč
Film Prezidentka
„Móda by měla vyzdvihnout osobnost ženy, ne ji potlačovat,“ je přesvědčená Tatiana Kovaříková, která obléká například Helenu Vondráčkovou, Báru Nesvadbovou či Jitku Asterovou a její šaty ráda nosí například Jana Plodková, Zuzana Stivínová či právě Aňa Geislerová. Mezi její fanoušky se ale také hrdě řadí americká herečka Andie MacDowell nebo hraběnka Sofie z Wessexu. A právě britská královská rodina se stala jednou z inspirací pro tvorbu kostýmů k filmu Prezidentka. Kovaříková se ale pozorně zaměřila také na to, co nosí první dámy v Evropě a USA. 
Na koncept filmu přitom přišel režisér Havlík a herečka Aňa Geislerová společně. „Scházeli jsme se v Café Savoy a vařili dort a házeli do něj všechno co se nám líbí. A Ruda to pak vzal a napsal,“ prozrazuje Aňa Geislerová. „V prezidentských kostýmech šitých na míru jsem se během natáčení cítila „elegantně, spořádaně, mocně a žensky,“ vzpomíná herečka a dodává: „Je to určitý typ uniformy a to člověku pomáhá držet formu.“ 
A o čem film vypráví? O tom, jak extrémně vytížená prezidentka Aňa Geislerová jako Kateřina Čechová v nutkání po svobodě a alespoň pár chvil odpočinku začne v převleku utíkat z Hradu... Sama Geislerová tvrdí, že se jí role hrála „jako po másle.“ Svůj podíl na tom měl i její kolega Ondřej Vetchý, který ve filmu ztvárnil sochaře Petra. 
Kde herečka čerpala pro svoji roli inspiraci? Mimo jiné v knize Becoming od Michelle Obamy, která v ní líčí cestu svého manžela Baracka Obamy k prezidentskému úřadu. „Člověk si uvědomí, že prezidentem nebo prezidentkou by měl být někdo, kdo svůj život opravdu dává lidem, komunitě. Má soucit a potřebu pro lidi pracovat a něco jim obětovat,“ odpovídá Geislerová na otázku, zda by si uměla představit, že by právě ona byla skutečnou prezidentkou. Se smíchem pak dodala, že ona je „jen komediant.“ 
A Ani oblíbené filmové outfity? Červený kostým, který filmová prezidentka oblékla ku příležitosti vítání britského premiéra, a také plesové šaty s pelerínou. Ty, i další modely navrhovala Taťána Kovaříková podle scénáře a instinktivně. Samotné kostýmy hrají ve filmu také jednu z hlavních rolí. „I když tento film není o šatech, skoro v každé scéně má Aňa jiné šaty,“ podotýká návrhářka. „Prezidentka prostě nemůže chodit oblečená úplně civilně. Je to protokol, styl a úroveň,“ komentuje důležitost volby kostýmů Aňa Geislerová.
Co se materiálů jednotlivých kostýmů týče, volila Tatiana Kovaříková klasické a méně mačkavé. Pro převleky, v kterých prezidentka korzuje noční Prahou, pak volila materiály alternativnější. Pro celkovou tvorbu spolupracovala s vedoucí kostymérkou Soňou Němcovou a dalšími. Do tvorby zapojila i svůj vlastní ateliér. O vlasy a make-up se zase postarala vizážistka Renata Zelinková. 
Foto: Benedikt Renč
Film Prezidentka
Foto: Benedikt Renč
Film Prezidentka
Film slibuje příběh protkaný jemným humorem a také nabídne jiný pohled na společenskou realitu. Uvidíme zde totiž ženy v pozicích, v kterých je často nevídáme. Jako vrcholné političky, osobní strážkyně, ale i manažerky. Hereckým obsazením snímek rozhodně zklamat nemůže. Producentka Šárka Cimbalová (která má ve svém kariérním portfoliu jedny z nejúspěšnějších lokálních filmů současnosti jako Šarlatán či Anděl páně 2), uvedla, že ani minutu neváhala, že by prezidentku měl hrát někdo jiný než Aňa Geislerová. Ondřej Vetchý zase bezpochyby patří k režisérovým favoritům. Vedle hlavních hvězd se ve filmu objeví také Veronika Khek Kubařová, Juraj Loj nebo Oskar Hes.