Odebírejte novinky Vogue

Obálka aktuálního čísla
Vogue CS do schránky. Poštovné zdarma.
Napište, co hledáte
Vogue Daily

Ikonické vozy z bondovek poprvé v Praze

Kristýna Jandová8. 12. 2023
Přes pětasedmdesát exponátů včetně ikonického Aston Martin DB5 si mohou diváci v České republice poprvé prohlédnout na vlastní oči. Proslulá auta, letadla i plavidla agenta 007 budou k vidění na pražském Výstavišti do 31. března 2024.
Bond in Motion
Foto: Havas Prague
Bond in Motion
„Žádná jiná produkce na světě, se kterou jsem kdy pracoval, není jako ta u Jamese Bonda. Jsme jedna velká rodina,” uvedl technik speciálních filmových efektů Chris Corbould při zahájení pražské výstavy Bond in Motion, na které jsou k vidění vozidla z více než šedesáti let filmové série podle předloh autora Iana Fleminga. Právě Corbould, držitel Oscara a ceny BAFTA, stojí za supervizí zvláštních efektů v celkem devíti bondovkách – poprvé ve filmu Zlaté oko v roce 1995, kdy agenta britské tajné služby ztvárnil Pierce Brosnan. 
Zmíněná ikona mezi vozidly slavného agenta 007, Aston Martin DB5, byl použit hned v první z bondovek v roce 1964 ve filmu Goldfinger se Seanem Connerym a pak v osmi dalších bondovkách (včetně posledních tří: Skyfall, Spectre a No Time to Die s Danielem Craigem). Pro poslední natáčení bylo firmou Aston Martin vytvořeno hned osm replik, dvě z nich byly vybaveny kouřovými clonami, výpustí min a kulomety. Můžete se těšit i na originální vůz Aston Martin V12 Vanquish (který si možná vybavíte ze scény na zamrzlém jezeře ve filmu Die Another Day) nebo na zmenšený model Lotusu Esprit.
Bond in Motion
1 / 7
Bond in Motion
Foto: Havas Prague
„Když jsem si na sebe vzal oblek Jamese Bonda, byl to ten nejlepší pocit na světě,” přiznává koordinátor kaskadérů Lee Morrison, který se spolu s Chrisem Corbouldem a se dvěma herečkami, Bond girls Maryam d'Abo a Carole Ashby, otevření výstavy zúčastnil. Morisson pracoval například na filmech Quantum of Solace, Skyfall, Spectre i Casino Royal, které se natáčelo na několika lokalitách v České republice. Mohli jste ho tak vidět jako dabléra Daniela Craiga a mimo bondovky zaskakoval například za Harrisona Forda či Angelinu Jolie, díky čemuž si vyzkoušel, jaké to je točit v kostýmu s prsními implantáty. Krásné vzpomínky má i na Prahu a vyzdvihl českou kaskadérskou školu, kterou řadí mezi „absolutní světovou špičku".
Výstava je tematicky rozdělena do čtyř sekcí podle živlů (země, oheň, voda a vzduch) a divákům neukazuje jen auta, ale i motorky, letadla, helikoptéry a spoustu dalších rekvizit včetně filmové klapky či falešného pasu agenta 007. K vidění je tak i model vrtulníku AW101 z filmu Skyfall v měřítku jedna ku třem nebo sněžný skútr z filmu Die Another Day, který byl použit během akční scény v ledovém paláci, když Bonda pronásleduje pět protivníků.
Daniel Craig jako James Bond, 2005
1 / 7
Daniel Craig jako James Bond, 2005
Foto: Getty Images
„Mám tolik úžasných vzpomínek na natáčení,” říká Colbourgh. „Lidé byli skvělí a ta místa po celém světě, na která jsme se dostali, byla dechberoucí. S žádnou jinou společností bych se tam nepodíval.” 
Pokud se i vy chcete alespoň zčásti ponořit do světa nejslavnějšího agenta na světě, můžete tak učinit od 7. prosince 2023 až do 31. března 2024 na pražském Výstavišti v pavilonech B a C. Součástí prostoru je i bar, kde si můžete vychutnat Bondův ikonický koktejl martini. Ale pozor: „Protřepat, nemíchat.”
Více informacé o výstavě se dozvíte na www.bondinmotion.cz.