Vogue Daily

Ikonické vozy z bondovek poprvé v Praze

Přes pětasedmdesát exponátů včetně ikonického Aston Martin DB5 si mohou diváci v České republice poprvé prohlédnout na vlastní oči. Proslulá auta, letadla i plavidla agenta 007 budou k vidění na pražském Výstavišti do 31. března 2024.
Foto: Havas Prague
Bond in Motion
„Žádná jiná produkce na světě, se kterou jsem kdy pracoval, není jako ta u Jamese Bonda. Jsme jedna velká rodina,” uvedl technik speciálních filmových efektů Chris Corbould při zahájení pražské výstavy Bond in Motion, na které jsou k vidění vozidla z více než šedesáti let filmové série podle předloh autora Iana Fleminga. Právě Corbould, držitel Oscara a ceny BAFTA, stojí za supervizí zvláštních efektů v celkem devíti bondovkách – poprvé ve filmu Zlaté oko v roce 1995, kdy agenta britské tajné služby ztvárnil Pierce Brosnan. 
Zmíněná ikona mezi vozidly slavného agenta 007, Aston Martin DB5, byl použit hned v první z bondovek v roce 1964 ve filmu Goldfinger se Seanem Connerym a pak v osmi dalších bondovkách (včetně posledních tří: Skyfall, Spectre a No Time to Die s Danielem Craigem). Pro poslední natáčení bylo firmou Aston Martin vytvořeno hned osm replik, dvě z nich byly vybaveny kouřovými clonami, výpustí min a kulomety. Můžete se těšit i na originální vůz Aston Martin V12 Vanquish (který si možná vybavíte ze scény na zamrzlém jezeře ve filmu Die Another Day) nebo na zmenšený model Lotusu Esprit.
„Když jsem si na sebe vzal oblek Jamese Bonda, byl to ten nejlepší pocit na světě,” přiznává koordinátor kaskadérů Lee Morrison, který se spolu s Chrisem Corbouldem a se dvěma herečkami, Bond girls Maryam d'Abo a Carole Ashby, otevření výstavy zúčastnil. Morisson pracoval například na filmech Quantum of Solace, Skyfall, Spectre i Casino Royal, které se natáčelo na několika lokalitách v České republice. Mohli jste ho tak vidět jako dabléra Daniela Craiga a mimo bondovky zaskakoval například za Harrisona Forda či Angelinu Jolie, díky čemuž si vyzkoušel, jaké to je točit v kostýmu s prsními implantáty. Krásné vzpomínky má i na Prahu a vyzdvihl českou kaskadérskou školu, kterou řadí mezi „absolutní světovou špičku".
Výstava je tematicky rozdělena do čtyř sekcí podle živlů (země, oheň, voda a vzduch) a divákům neukazuje jen auta, ale i motorky, letadla, helikoptéry a spoustu dalších rekvizit včetně filmové klapky či falešného pasu agenta 007. K vidění je tak i model vrtulníku AW101 z filmu Skyfall v měřítku jedna ku třem nebo sněžný skútr z filmu Die Another Day, který byl použit během akční scény v ledovém paláci, když Bonda pronásleduje pět protivníků.
„Mám tolik úžasných vzpomínek na natáčení,” říká Colbourgh. „Lidé byli skvělí a ta místa po celém světě, na která jsme se dostali, byla dechberoucí. S žádnou jinou společností bych se tam nepodíval.” 
Pokud se i vy chcete alespoň zčásti ponořit do světa nejslavnějšího agenta na světě, můžete tak učinit od 7. prosince 2023 až do 31. března 2024 na pražském Výstavišti v pavilonech B a C. Součástí prostoru je i bar, kde si můžete vychutnat Bondův ikonický koktejl martini. Ale pozor: „Protřepat, nemíchat.”
Více informacé o výstavě se dozvíte na www.bondinmotion.cz.