Knihy

Zpomalte mezi řádky: tipy na vánoční pohodové čtení

Žádný čas nevybízí tolik ke čtení knih jako týden mezi Vánocemi a Silvestrem. Byt je uklizený, z kuchyně voní příslib dobrot, brzy padne tma a vy nikam ven nemusíte – a ani nechcete. Uvelebíte se totiž v křesle s duchovní potravou a oddáte se takzvanému slow reading, které podle odborníků působí podobně jako relaxace. Tým Vogue vám přináší své osobní knižní tipy na pomalé čtení. 
Foto: Jean-Pierre Fizet/Sygma/Sygma via Getty Images
Catherine Deneuve a Heinz Bennent ve filmu Le Dernier Métro

Velká kniha detektivek: Zdánlivě nemožné zločiny

Foto: oficiální materiály distributora
Velká kniha detektivek
Michaela Dombrovská, editor: Během svátků se ráda začtu do něčeho odlehčeného, ideálně ve stylu Hercula Poirota a klasických anglických detektivek, kde se vraždy odehrávají se vší elegancí, rozlousknout je pomáhá bryskní intelekt a vrahové se ihned po odhalení doznávají, vysvětlují své pohnutky a případně se rovnou kají. Po skvostné Velké knize vánočních detektivek a záhad přichází letos Velká kniha detektivek: Zdánlivě nemožné zločiny. Kabina lanovky, turecké lázně, anglické panství, uzavřený trezor – zločin číhá všude. V knize najdete nejen klasické záhady zamčeného pokoje řešené geniálními mozky světoznámých detektivů, ale také povídky s nečekanými místy činu a neobvyklými dekoracemi. Mezi autory nechybí Agatha Christie, Isaac Asimov, Ed McBain, Robert Louis Stevenson, Thomas Hardy či Arthur Conan Doyle. Už se těším na horkou čokoládu, pohodlné křeslo a pár vánočních dnů, kdy si netroufne vyrušovat ani ten nejzavilejší šéf a všechno už počká na další rok. 

Stephen King: Pohádka

Foto: oficiální materiály distributora
Kniha Stephen King: Pohádka
Cindy Kerberová, head of digital editorial content: Mám dluh vůči spoustě beletrie, kterou přes rok nestíhám číst tolik, jak bych si přála. Čas mezi Vánocemi a Silvestrem letos určitě věnuji mistrovi hororů Stephenu Kingovi, který mě pokaždé zaujme natolik, že zcela ztratím pojem o čase. Letos se chystám hned na dvě – Cyklus vlkodlaka, kterou King uvedl už začátkem 80. let, ale v češtině letos vychází vůbec poprvé, a Pohádku, která vzhledem k tomu, že ji napsal právě King, nebude takový kýč jako ty televizní. 

Michel Houellebecq: Eseje

Foto: oficiální materiály distributora
Michel Houellebecq: Eseje
Jan Boublík, fashion feature editor: Tohle není zrovna kniha, kterou otevřete na první stránce a po pár dnech zavřete na té poslední. Můj oblíbený Michel Houellebecq ve svých niterných úvahách spílá hyperkorektnímu světu a normalitě. Naposledy jsem se k jeho esejím vrátil na přelomu října a listopadu a o Vánocích to hodlám udělat znovu. Například esej o pravdě je jednoduše nejvíc. Frankofilové sice tvrdí, že český překlad bolí, ale to já naštěstí nepoznám. 

Václav Kahuda: Proudy

Foto: oficiální materiály distributora
Václav Kahuda: Proudy
Sabrina Karasová, on-line content editor: Moji knihovnu už dlouhá léta kromě naučné literatury tvoří zejména díla mých kamarádů, známých a přátel. Na svátky jsem si na noční stolek přichystala hromádku knih mého souseda a kamaráda Václava Kahudy, který v létě předčasně zemřel. Vánoční svátky jsou dobrým časem připomenout si tohoto kontroverzního spisovatele, o němž teprve nadcházející čas rozhodne, zda se stane klasikem a prorokem své doby, nebo zda upadne v pohoršené zapomnění coby paranoidní pornograf a bude objevován s odstupem literárními labužníky jako Ladislav Klíma. Nejvíc se těším na jeho Proudy, které vydal v roce 2001. Jde o introspektivní vyprávění o hledání lásky a cesty životem autobiografického hrdiny v devadesátých letech na pozadí pražského literárního provozu. A vlastně o jeho zákulisní kroniku.

Pasi Ilmari Jääskeläinen: Literární spolek Laury Sněžné

Foto: oficiální materiály distributora
Pasi Ilmari Jääskeläinen: Literární spolek Laury Sněžné
Sandra Mai Tranová, social media manager: Mezi svátky jsem se rozhodla naordinovat si magický realismus a finské podivno. Mystický příběh mi tak pomůže zapomenout na všudypřítomný vánoční shon a zatoulat se v zimní krajině. K přečtení knihy Literární spolek Laury Sněžné mě inspirovala kamarádka. „Oceníš ji, protože se na stránkách snoubí reálný svět s neuvěřitelným, absurdita vplouvá do každodennosti a humor se mísí s tajemstvím,“ okomentovala toto dílo. A možná že Vánoce jsou časem, kdy si můžeme dovolit vstoupit do magického portálu a vystoupit neznámo kde. 

Octavia E. Butler: Parable of the Talents

Foto: oficiální materiály distributora
Octavia E. Butler: Parable of the Talents
Ondřej Lipár, managing editor: Když jsem si v létě přečetl český překlad románu z roku 1993 Podobenství o rozsévači, bylo mi jasné, že nutně potřebuji navázat pokračováním. Ve světě, který se rozpadá vlivem klimatického i společenského rozvratu, se mladičká hlavní hrdinka vydala na cestu a ze svých drobných úvah, poznámek a básní začala vytvářet svébytné hnutí, možná až náboženství. Ona sama trpí hyperempatií – cokoli zažívá někdo v její těsné blízkosti, to cítí i ona sama. Je složité se bránit, když vás každá rána a kopnutí do protivníka bolí úplně stejně. A je zároveň opojné zažívat stejnou slast jako člověk, se kterým se milujete. Druhý díl z nedokončené série (autorka Octavia E. Butler bohužel zemřela) vyšel v roce 1998, nese název Parable of the Talents (česky ještě nevyšlo, ale jmenovalo by se nejspíš – podle bible – Podobenství o hřivnách) a líčí, co se s hnutím Earthseed neboli Setba Země děje v jeho novém útočišti, zatímco v dystopických Spojených státech obnovili otroctví, brojí proti lidem, kteří nejsou křesťané, Americe vládne prezident používající heslo „Make America Great Again“ a běžní lidé unikají do virtuální reality.

Radka Denemarková: Čokoládová krev

Foto: oficiální materiály distributora
Radka Denemarková: Čokoládová krev
Danica Kovářová, editor-in-chief: Příběhy tří lidí, které historie dobře zná, v románu odkrývá nové vrstvy možného. John D. Rockefeller objevil sílu ropy a také fakt, že mít moc znamená i právo chtít cokoliv. George Sand zjistila, že může být nejsvobodnější ženou na světě. Božena Němcová má obrovský talent a kolem sebe národ, který nepomáhá ani neodpouští. Těším se na témata, která se v různých podobách stále opakují –– svoboda žen, bezohledná moc peněz a neviditelnost chudoby, velikost světa a malost jednoho národa. Budu mít čas nad nimi přemýšlet a jako bonus si pak vychutnám další novinku, sbírku básní Retro z pera kolegy Ondřeje Lipára. 

Čítanka Neila Gaimana

Foto: oficiální materiály distributora
Čítanka Neila Gaimana
Michaela Dombrovská, editor: Coby redakční knihovnice si neodpustím opět tipy dva. S pravděpodobností hraničící s jistotou totiž pod vánočním stromečkem najdu Čítanku Neila Gaimana, spisovatele, k jehož tvorbě upřímně vzhlížím. Sbírka obsahuje to nejlepší z jeho bohaté literární kariéry a představuje v mnoha směrech průkopnickou, jedinečnou a především nekonečně nápaditou beletrii ve výběru, který provedli sami čtenáři. Více než padesát povídek a šest stovek stran mi udělá radost nejen mezi svátky – určitě je to kniha, ke které se budu ráda vracet.