Knihy

Jak slaví redakce Vogue CS Světový den knihy

Když nemůžeme do divadel, kin ani na jiné kulturní akce, pojďme podpořit knihkupce a Světový den knihy a autorských práv oslavit novou knížkou. S výběrem vám pomůže přímo redakce Vogue CS. 

Martin Váša, Fashion Features Editor

Cook, Eat, Repeat (Nigella Lawson)

Foto: archiv Nigella
Snad jen Nigella Lawson dovede napsat několik stran o ančovičkách takovým způsobem, že máte při čtení pocit, jako byste v rukou drželi napínavou detektivku.
Její nová kuchařka navazuje na stejnojmenný televizní pořad, co natočila ve spolupráci s BBC, a je stejně tak sexy. Každý z pokrmů autorka doplňuje příběhem o tom, jak k receptu přišla, a samotný recept popisuje s obdivuhodným citem pro detail a pochopením i pro čtenáře, co v životě nedržel v ruce vařečku.
Za poslední rok mi prošlo rukama větší množství kuchařek než za celý předchozí život, ale je pouze jedna, kterou si beru před spaním do postele a čtu si ji, jako by šlo o román: Cook, Eat, Repeat.

Růže sama (Muriel Barbery)

Foto: archiv Martinus
Muriel Barbery je mou oblíbenou spisovatelkou. Její Pochoutka je skutečně pochoutka, její S elegancí ježka je nejkrásnější knihou, jakou jsem kdy četl, a neustále se k ní vracím. Nedávno vyšel český překlad její poslední knihy: Růže sama.
Stále mi ještě leží na nočním stolku rozečtená, ale už teď můžu s čistým svědomím napsat, že Růže sama je dalším krásně vyprávěným příběhem. Tentokrát o botaničce jménem Rose, která odjíždí do Japonska, aby poznala poslední vůli svého otce. Jak během pobytu poznává japonskou část své identity a místní kulturu, poznává ji s ní také čtenář.
Čtení Růže sama mě naplňuje klidem a občas se mi stane, že si musím stránku přečíst dvakrát. Ne snad protože bych usínal, anebo u knihy neudržel pozornost, zkrátka pro jedinečný způsob, jakým Muriel Barbery píše. Značný podíl na tom má pochopitelně Eva Sládková, která knihu do češtiny přeložila.

Cultivated (Christin Geall)

Foto: archiv Book Therapy
S oblibou a sebeironií říkám, že květiny jsou nový banana bread. Zatímco loni jsem touhle dobou zjišťoval, jak vůbec funguje trouba, a že se nejedná jen o úložný prostor, letos jsem naprosto propadl kouzlu květin. Nutno dodat, že květnové vydání československé Vogue, které je květů plné, ve mně tuto lásku dál umocňuje.
Proto nyní čtu fantastickou knižní novinku The Elements of Floral Style. Autorka Christin Geall se v ní dělí o tipy na to, jak květiny aranžovat a kde přitom hledat inspiraci, od barokní hudby po malby nizozemských mistrů. Seznamuje se základní péčí o květiny, učí čtenáře pracovat s barvami a dokonce i vysvětluje, jak si svou kytici vyfotit, anebo jaké další knížky stojí za přečtení. Co víc si přát?

Ondřej Lipár, Managing Editor

Sebrat klacek (Petr Borkovec)

Foto: archiv Knihy Dobrovský
Dlouhá léta platí za výborného básníka, ale posledními dvěma knihami ukazuje Petr Borkovec, že stejně jistý a pozoruhodný umí být i v krátkých prózách. Označit je za povídky by bylo zavádějící – jsou to spíš situace, mnohdy trochu fantastické nebo lehce nadreálné, nezřídka lehce úsměvné. V každém případě popisované přesným jazykem.

Dívka, žena, jiné (Bernardine Evaristo)

Foto: archiv Martinus
Kniha, kterou si originální britská autorka vysloužila prestižní Bookerovu cenu, je spleticí řady ženských osudů během uplynulého století. Jednotlivé části knihy se liší i tím, která z hrdinek zrovna promlouvá. A škála je to široká a pestrá, od nebojácné farmářky, lesbické dramatičky, uklízečky středního věku, úspěšné bankéřky nebo přísné učitelky. Dohromady ukazují, jak se pojem „ženské hnutí“ v čase proměnil, i to, jak odlišně lze feminismus vnímat podle odlišné žité skutečnosti. Do češtiny přeložila Viktorie Hanišová.

Spiritistky (Klára Vlasáková, Juliana Chomová)

Foto: archiv Kosmas
Jeden z nejoriginálnějších tuzemských komiksů co do formy i příběhu. Od neobvyklého setkání praktičtější Laury s duchovně založenou Salvou přes jejich společnou práci na spiritistických seminářích pro veřejnost až po radikální proměnu jejich vztahu od chvíle, kdy zcela nepřipravená Laura získá nadpřirozené schopnosti, a dál. Emocionální rozměr dobře podtrhuje expresivní i abstraktní výtvarná podoba.

Andrea Běhounková, Editor-in-Chief

Šikmý kostel (Karin Lednická)

Foto: archiv Knihy Dobrovský
Není to sice úplně čerstvá novinka, první díl vyšel už loni, ten druhý na začátku roku letošního, ale musím ji zmínit, protože to je jedna z nejkrásnějších knih, kterou jsem v poslední době četla. Rodinná sága odehrávající se na Karvinsku a v okolí Ostravy vás překvapí poetičností jak postav, tak i reálií. Nikdy bych nevěřila, že se 1000 stran dá přečíst doslova jedním dechem a že se díky knize zamiluji do kraje horníků, národnostních nepokojů a chudoby. Karin Lednická si zaslouží Pulitzerovu cenu nejen za krásný příběh, ale i za faktografické zpracování. A už se nemohu dočkat 3. dílu!

Zůstane to v rodině (Martin Váša)

Foto: archiv Albatros media
Kniha mého kolegy Martina Váši sice ještě nevyšla a zatím stále čekám na podepsaný výtisk (Matine?!), ale určitě ji mohu už teď doporučit. Martin je vtipný a umí psát. Přesvědčit jste se o tom mohli v jeho první knize Dělám si to sám, ale i každý měsíc na stránkách Vogue. Navíc v knize hraje roli švédská královská rodina a jistá Patricie, šéfredaktorka časopisu One Way. To by jako důvod na předobjednávku mohlo stačit, ne?
(Zůstane to v rodině – kniha o tom, že když si něco hodně přejete, nejspíš se vám to splní – bude v prodeji od 13. května. Už nyní si ji ale můžete předobjednat na Albatrosmedia.cz. Když použijete kód ZUSTANETOVRODINE, dostanete 25% slevu.)

Anna Karenina (Lev Nikolajevič Tolstoj)

Foto: archiv Kosmas
Sbírám česká vydání této ruské klasiky, a tak ji nemohu na Světový den knihy nezmínit. Kupte si ji v nejnovějším vydání od vydavatelství Leda nebo pátrejte po antikvariátech, dají se tam najít neuvěřitelné poklady. Můj nejnovější objev je německé vydání z roku 1939 s doslovem Thomase Manna.