Knihy

Jak kuchyň (stejně jako třeba botník) zrcadlí náš styl

Odbornice na interiérový design Barbara Sallick vydává další z knih, které nám inspirativními fotkami a texty připomínají, že styl zdaleka není jen o tom, co nosíme.
Styl prostě musíte mít, mínila Diana Vreeland, legendární šéfredaktorka Vogue. „Pomáhá vám sejít ze schodů. Pomáhá vám ráno vstát. Je to způsob života. Bez něj nejste nikdo. A nemluvím o spoustě oblečení.“ Jak jsem listoval novou knihou The Perfect Kitchen, její slova mi zněla v hlavě.
Kniha The Perfect Kitchen od Barbary Sallick, Rizzoli, 1400 Kč
Obchody s oblečením procházíme sebevědomě a zboží hodnotíme kategoricky a bez milosti „To je otřesný!“, „No to bych si na sebe nevzal!“ a „Hm, jasně. Proč mně se vždycky líbí jenom to nejdražší?“. Když ovšem přijde na náš domov, jistota jako by se vypařila a často interiér ve výsledku opomínáme. Myslím, že dnešní dny jsou nám toho dobrou připomínkou.
S interiérem se to má přitom stejně jako s botami, jenom nám – když bůh dá – vydrží déle. Jak se v nich chceme cítit a co v nich chceme zažívat? ptáme se sami sebe a obyčejně známe odpověď. Protože máme vizi.
A Barbara Sallick nám v další skvělé knize pomáhá tuhle vizi najít, když přijde na kuchyň. Nečekejte návod na to, jak diskutovat s řemeslníky o tom, co je a není možné, anebo jak velký by měl být příborník. Čekejte spíš zážitek plný emocí, který vám Barbara zprostředkuje fotografiemi některých z nejkrásnějších kuchyní světa a sympatickými, uvolněně psanými texty, mezi nimiž vedle jejích tipů a vtipů nechybí ani úvahy proslulých odborníků.
Malá ochutnávka – šest kuchyní a šest bot z nové sezony, které jako by pro ně byly navržené. Která z dvojic nejlépe odráží váš styl?