Vogue Daily

Vše, co musíte vědět o rozhovoru Meghan a Harryho s Oprah

O projevech rasismu, duševním strádání i myšlenkách na sebevraždu. Nejen o tom poprvé v noci na dnešek otevřeně promluvila Meghan Markle, která byla společně se svým manželem princem Harrym hostem moderátorky Oprah Winfrey.
Foto: Getty Images
„Jsem připravená promluvit,“ řekla Meghan hned na začátku rozhovoru s Oprah Winfrey na televizní stanici CBS. Během následujících dvou hodin se ona a její manžel vůbec poprvé veřejně vyjádřili ke sváru s Kate Middleton, duševnímu zdraví a rasistickým poznámkám ze strany královské rodiny. „Nechápu, jak si mohli myslet, že po tom všem budeme zticha, obzvlášť, když o nás šíří lži,“ řekla Meghan.
Pro oba to byl první rozhovor od doby, co odstoupil od svých královských povinností. Nejvíce mluvila právě Meghan, což je vzhledem k tomu, že byla poslední tři roky terčem negativních zpráv v tisku, celkem pochopitelné.
Jedna z nich vyšla dokonce jen týden před rozhovorem. Deník The Times 3. března informoval, že vévodkyně údajně šikanovala své služky v Kensingtonském paláci. Anonymní zdroj v něm uvedl, že se doteď cítí poníženě. Tisková mluvčí slavného páru tato tvrzení okamžitě označila za dobře promyšlenou kampaň. Mnoho lidí na sociálních sítích s ní souhlasilo. „Britské noviny stále nemohou vydýchat fakt, že princ Harry miluje černošku. Nikdy nepřestanou Meghan ubližovat,“ tweetovala na svém profilu Roxane Gay, autorka knihy Bad Feminist. 
Ostře sledovaný rozhovor s Oprah Winfrey byl kontroverzní a sledovaly ho miliony lidí. Meghan se například svěřila, že během doby, kdy byla členkou královské rodiny, měla sebevražedné sklony. Cítila se osaměla, uvězněná. „Udělal jsi rozhodnutí, které mi zachránilo život,“ řekla Harrymu. Po chvíli princ prozradil pohlaví očekávaného potomka. 
Přinášíme výběr nejzásadnějších oznámení z rozhovoru s Oprah Winfrey.
Foto: Getty Images

Myšlenky na sebevraždu

„Měla jste sebevražedné sklony?“ zeptala se napřímo Oprah. Se slzami v očích Meghan odpověděla: „Nechtěla jsem už žít.“ Trpěla po potratu a od nikoho z královské rodiny se pomoci nedočkala. Navštívila prý i speciální oddělení paláce, kde jí oznámili, že není zaměstnankyní, takže pro ni nemohou nic udělat. „Řekla jsem, že potřebuji někam zajít pro pomoc, že jsem se takhle nikdy necítila, jejich odpovědí bylo, že mi nepomohou, protože by to nebylo dobré pro instituci,“ prozradila Meghan. 
Na přetřes přišla také otázka rasismu. Jeden ze členů královské rodiny se Harryho údajně zeptal, jak moc tmavou kůži bude Archie po narození mít. Princ se přiznal, že tato konverzace ho šokovala. Oba odmítli sdělit, kdo se tak necitlivě vyptával. Archie nedostal královský titul a tím přišel o nárok na ochranku, což byl jeden z dalších důvodu, proč pár nakonec opustil Británii. Královský titul, který mají všechny děti Williama i Kate, uděluje pouze královna. 

Bude to holčička

„Bude to kluk, nebo holčička?“ zeptala se dále bez oklik Oprah. Slovo si vzal princ Harry. „Bude to holčička. Jsem vděčný. Mít jakékoliv dítě, jedno nebo dvě, je úžasné. Ale mít chlapce a potom dívku. Co víc si přát.“ Holčička se narodí v létě. Další rozšiřování rodiny prý neplánují. „Máme hotovo,“ prozradili se smíchem.
Na veřejnosti se mluvilo o tom, jak Meghan rozbrečela Kate. Opak byl ale pravdou. „Byl to začátek vraždy mé osobnosti. Věděli, že to není pravda,“ uvedla. Z paláce zazníval jasný příkaz: zprávy o královské rodině nekomentujte. „Byla jste potichu, nebo umlčena? zeptala se Oprah. „To druhé,“ pronesla Meghan s tím, že Kate jí nakonec poslala květiny a omluvila se. „Kate je dobrý člověk,“ dodala.

Královna se chovala skvěle

Ze všech nejvíc si Meghan váží královny Alžběty II. „Královna se ke mně vždy chovala úžasně. Být v její společnosti jsem milovala.“ Popsala situaci, kdy spolu čekaly během jedné z oficiálních akcí v autě. Protože byla zima, měla královna přes nohy deku. S úsměvem pokynula Meghan, aby si k ní přisedla, a roztáhla pokrývku i přes její kolena. „V tu chvíli byla jako moje babička.“  
Vztahy s ostatními členy rodiny už tak idylické nejsou. Harry uvedl, že má svého bratra velice rád, ale jejich cesty jdou jiným směrem. V okamžiku, kdy se s Meghan odstěhoval do Kanady, jeho otec s ním přestal mluvit, nezvedal mu telefon a úplně ho finančně odřízl. V současné době pár žije pouze z peněz, které Harry podědil po své zesnulé matce, princezně Dianě. Právě kvůli tomu uzavřeli manželé smlouvy s Netflixem a Spotify. 

Byl jsem uvězněn

Harry dlouho neměl tušení, jak se jeho žena cítí. „Byl jsem zahanbený, když jsem musel rodinu žádat o pomoc,“ prozradil. Oči mu otevřela až nečinnost paláce. Hned nato přiznal, že nebýt Meghan, nikdy by z královské rodiny nevystoupil. „Byl jsem uvězněn, ale nevěděl jsem to. Jako můj otec, jako můj bratr.“ Uvedl, že ho Meghan zachránila a ta odvětila, že Harry zachránil kromě jí také syna Archieho.
„Takže váš příběh má šťastný konec?“ zeptala se na závěr dvouhodinového rozhovoru Oprah. „Má,“ odpověděla Meghan a Harry přitakal.