Vogue Daily

Žena s duší rebelky. Nová kolekce Max Mara se inspirovala Colette

Kabáty, šaty, komplety i oversized svetry z prémiové vlny v tlumených barvách od velbloudí béžové přes temně modrou až k antracitové a černé. Inspiraci ke vzniku kolekce podzim – zima 2024/2025, která ztělesňuje pojetí tichého luxusu, co nikdy nevyjde z módy, našel italský módní dům Max Mara ve francouzské spisovatelce Colette.
Foto: Max Mara
Kolekce podzim - zima 2024/2025, MAX MARA
Paříž, konec 19. století. Secese je v plném proudu a druhá průmyslová revoluce vrcholí. Do popředí se dostávají i   ženy — už nejen jako manželky nebo múzy, ale jako emancipované osobnosti kulturního a společenského života. Jednou z nich byla i spisovatelka a varietní umělkyně Colette, která se sice k žádnému dobovému hnutí první feministické vlny nepřidala, ale její život a dílo rozhodně feministické čtení nabízí. Autobiografické vyprávění o dívce androgynního vzhledu Claudine sklidilo úspěch a dočkalo se i dobového „merche“ v podobě pouzdra na cigarety. Sama autorka čím dál častěji volila pánské oblečení a své novely vydávala pod mužským pseudonymem. Dokonalý příklad gender-bendingu. A i když dnes pánské prvky v šatníku považujeme za běžnou věc, v tehdejší Paříži byste si s nimi zadělali na skandál a potíže (dokonce platila vyhláška, která mohla ženy v kalhotách pokutovat; a k nošení kalhot ženy musely žádat o výjimku). 

Rebelka v dokonalém kabátu

Takovou osobnost si vzala jako inspiraci značka, která je známá spíše pro své konzervativní pojetí módy. Ovšem právě tato volba skvěle podtrhuje, jak daleko jsme se jako západní společnost dostali (alespoň co se oděvů týče): ženy už mohou nosit kalhoty a to, co před více než stoletím představovalo odvážné překročení hranic, je dnes v podstatě konzervativní. Chce se mi říct, kéž by to tak platilo ve všech oblastech! Žena roku 2024 je podle Max Mary podobně jako Colette moderní, ovšem střízlivá a hluboce evokativní.
Elipsovitá silueta perfektně střižených kabátů dané kolekce zároveň nezapře vliv Japonska začátku 20. století, ať už jde o rukávy ve stylu kimona, nebo rozšířený střih v zadní části. Jsou ušity z kompaktního kašmírového meltonu, z dvojitě tkané velbloudí a alpakové tkaniny nebo pletené, s laserem zpracovanými okraji. Dalším dominantním prvkem siluet značky Max Mara se stal pas zvýrazněný opasky. Tyto doplňky, konkrétně obi-pásky, našly inspiraci v kimonu. „Existují znalci modré, podobně, jako existují znalci vína,“ prohlásila prý Colette, takže k typické pískově béžové, temně kouřově šedé a černé Max Mara na sezonu podzim – zima 2024/2025 doplňuje paletu o odstín inkoustově modré a kobaltové. 
Mimochodem, ve svém díle Colette také často v detailech popisovala beauty-rutinu svých hrdinek: od pečlivého výběru outfitu (který měl vyvolat zájem a komplimenty), lehký dotek pudru, rtěnky. „Krásná? Pro koho? No přece sama pro sebe, to je jasné,“ píše Colette. Max Mara souhlasí, proto je kolekce pro současnou emancipovanou ženu oděnou v klasickém kabátu, pod kterým se však ukrývá pořád ta malá potížistka...