Hudba

Vše, co jste chtěli vědět o novém albu Kanyeho Westa

Yeezy season je tady! Rapper, hudební producent a návrhář v pátek vydává své desáté studiové album s názvem Donda. Co vše o něm víme?
Foto: Rich Fury/VF20/Getty Images for Vanity Fair
Kanye West
Kanye West je známý tím, že své sliby ohledně vydávání nových alb nedodržuje, ale dnes už je víc než jasné, že se desky Donda dočkáme ještě tento týden. 
O svém albu toho zatím příliš neprozradil a v posledních týdnech na veřejnosti nepronesl ani slovo. Na couture přehlídku značky Balenciaga dorazil s obličejem zahaleným v masce, navlečený do oversized bundy z kolekce YZY pro Gap a na nohou měl Yeezy Foam Runners. 
Jediné náznaky o novém projektu zatím přinášejí jeho blízcí spolupracovníci, podle kterých půjde o nejlepší album letošního roku a dost možná nejzásadnější desku jeho kariéry. 

Nové album vyjde v pátek 23. července

Téměř rok poté, co oznámil, že pracuje na nové desce, se konečně dočkáme. Dona měla hned několik termínů vydání. Sám Kanye naznačoval, že album vyjde někdy v průběhu roku 2020, ale pak udeřila pandemie, do toho se připletla snaha o kandidaturu na prezidenta Spojených států a rok uběhl jako voda. Žádný z konkrétních ohlášených termínů kýženou desku nepřinesl. 
Až 17. července 2021 nasdílel jeho blízký spolupracovník rapper Consequence video Kanyeho a Tylera ve studiu s popiskem „Summer 21“, který odkazoval na nové datum vydání. Po první listening party pro okruh těch nejbližších v neděli 18. července už bylo jasné, že Kanye nebude déle otálet. 

Jmenuje se Donda

Desáté studiové album Kanyeho Westa nese název Donda. Desku pojmenoval po své zesnulé matce, která zemřela 10. listopadu 2007 ve věku 58 let. Donda West byla profesorkou angličtiny na Chicagské univerzitě, vydala knihu Raising Kanye: Life Lessons from the Mother of a Hip-Hop Superstar o výchově svého syna a Kanye o ní natočil hned několik písní, z nichž asi nejzásadnější je skladba „Hey Mama“ z roku 2005. 
Album prošlo několika změnami názvů; režisér Arthur Jafa hovořil v rozhovoru s návrhářkou Michèle Lamy o projektu God’s Country. V červnu 2021 zase Kanyeho manažer Abou „Bu“ Thiam teasoval na svém Instagramu název „WestDayEver“. Oficiální tisková zpráva nahrávací společnosti Def Jam, stejně jako blízcí spolupracovníci, potvrzují, že se rozhodl pro název Donda.

Listening party proběhne tento čtvrtek

Beznadějně vyprodaná listening party se koná 22. července v Mercedes-Benz aréně v Atlantě. Přímý přenos této exkluzivní události zprostředkuje Apple Music. Kanye se po delší odmlce vrátil na svůj Instagram, kde teasuje svůj outfit složený z custom řetězů, masky zakrývající celý obličej, černých brýlí, bundy Bottega Veneta a kožených kalhot Saint Laurent. 

Obal alba je odtajněn

Fanpage TeamKanyeDaily nasdílela obal, na kterém je vyobrazen abstraktní portrét ženy namalovaný červenou barvou. Někteří fanoušci se domnívali, že se jedná o kresbu Kanyeho nejstarší dcery North West, ale později se ukázalo, že jde o dílo francouzské malířky a sochařky Louise Bourgeois.
Foto: Courtesy of Kanye West

Bůh v centru pozornosti, jen s pár nadávkami

V září 2019 Kanye oznámil, že skončil s tvorbou sekulární hudby. Pak vydal dvě alba inspirovaná křesťanskými gospely a svou cestou k víře: Jesus Is King a Jesus Is Born. Podle fotografa Nigela D., který se zúčastnil listening party ve Vegas, je Donda stále „zaměřená na boha a některé písně by se mohly hrát v kostele, jiné zase v klubu“. 
Na rozdíl od alba Jesus is King se v několika písních objevují sprostá slova. „Album je skutečně o víře v boha a o překonávání nepřízně osudu. Kanye mluví o osobních zápasech a bojích, kterým čelí ostatní. Myslel jsem si, že na albu nebudou žádná sprostá slova. Když se tam nějaká objevila, běžel rychle ztlumit hudbu. Přeci jen jsme ji poslouchali v kostele,“ dodal Nigel.

Poslechněte si první písničku

Oficiální tracklist zatím nebyl zveřejněn, ale už teď je jasné, že prošel několika změnami. Fanoušci si ve videu, které sdílel Consequence, všimli nového tracklistu napsaného na bílé tabuli. O čem asi bude singl „Hurricane“? O prezidentských volbách a dění v USA by mohl pojednávat song „God’s Country“. Píseň „No Child Left Behind“ se objevila v reklamním spotu na sluchátka Beats By Dre s americkou sprinterkou Sha’Carri Richardson během šestého zápasu finále NBA. 
Ačkoli byl klip ve vysílání krátký, společnost Beats By Dre fanouškům na internetu dopřála prodlouženou verzi, která obsahuje o něco více Kanyeho vokálů. „Back again, I use my back against the wall, Never caught on y'all, never count on y'all, always count on God,“ rapuje Kanye a pak čtyřikrát zopakuje verš „He's done miracles on me.“

Travis Scott, Pusha-T a Lil Baby

Seznam spolupracovníků na albu Donda je podle účastníků listening party ve Vegas poměrně rozsáhlý. Žádná jména zatím nebyla oficiálně potvrzena, ale podle hostů se na albu objeví Travis Scott, Baby Keem, Pusha-T, Post Malone, Westside Gunn, Playboi Carti a Tyler, The Creator. V písni „Hurricane“ údajně vystupuje Lil Baby. V jediném uniklém videu z eventu zaznívají vokály od rappera Baby Keema.
Donda vychází 23. července 2021.