Filmy

Bruce Willis oznámil konec kariéry. Kvůli afázii ztrácí schopnost mluvit

Bruce Willis už nejspíš žádný nový film nenatočí. Lékaři totiž sedmašedesátiletému herci nedávno zjistili afázii. Chorobu, při níž v důsledku poškození mozku pacient přichází o schopnost mluvit nebo porozumět řeči. (Nejen) o této nemoci a oficiálním prohlášení hercovy rodiny se dozvíte níže...
„Chtěli jsme jako rodina sdílet společně s Bruceovými skvělými podporovateli, že se náš milovaný Bruce potýká s určitými zdravotními problémy a nedávno mu byla diagnostikována afázie, která poznamenává jeho kognitivní schopnosti,“ je uvedeno v oficiálním vyjádření. „V důsledku toho i po pečlivém zvažování zanechává Bruce své kariéry, která pro něj mnoho znamenala,“ pokračuje příspěvek, který se objevil na instagramovém profilu Rumer Willis, hercovy dcery.
Afázie vzniká na základě poškození mozku, například po mozkové cévní příhodě, úrazu hlavy či nádorovém onemocnění. Projevuje se přitom různě (dle toho, jaká část mozku a do jaké míry byla zasažena) — od lehkých poruch vybavování slov až po úplnou ztrátu řeči i jejímu porozumění. „Pro naši rodinu je to opravdu náročné období a velmi si vážíme vaší podpory,“ pokračuje prohlášení.
Willisova diagnóza šokovala celý svět. Už jen proto, že hvězda snímků Smrtonosná past a Armageddon, v posledních letech pracovala naplno. Letos budou mít premiéru hned dva filmy s Brucem v hlavní roli: A Day to Die a Gasoline Alley. Pokud se herec skutečně uchýlil k odchodu do penze, přinese to také konec jedné z nejpůsobivějších kasovních jízd v Hollywoodu. Podle serveru Variety totiž snímky, ve kterých účinkoval, vydělaly více než 5 miliard dolarů. Filmový a televizní průmysl zároveň přijde o jeden z největších talentů, který za svoji čtyřicetiletou kariéru získal ocenění Zlatý glóbus nebo dvě Emmy.