Filmy

Nejdramatičtější filmové proměny podle Vogue

Známkou skvělého herce byla vždy schopnost ztotožnit se s rolí. Vzpomeňme třeba na Cate Blanchett, která zazářila jako Bob Dylan ve filmu Beze mě: Šest tváří Boba Dylana, Johnnyho Deppa jako šéfa mafie Jamese ‘Whitey’ Bulgera v Black mass: špinavá hra nebo Meryl Streep jako Margaret Thatcher v Železné lady. Jsou to však také masky, make-up a kostýmy, které výkony herců dokonale podtrhnou a pomáhají divákům uvěřit.
Foto: Moviestore Collection/REX/Shutterstock
Cameron Diaz ve filmu V kůži Johna Malkoviche (Being John Malkovich, 1999).
Foto: Moviestore/REX/Shutterstock
Johnny Depp ve filmu Black Mass: Špinavá hra (Black Mass, 2015).
Proměny na plátnech vedly k oscarové slávě mnoha filmových hvězd. Charlize Theron ukázala své odhodlání, když si v rámci přípravy na roli sériové vražedkyně Aileen Wuornos v dramatu Zrůda (Monster) v roce 2003 oholila obočí, spálila vlasy, nosila zubní protézu, přibrala 14 kilogramů a kůži si nechala “ošlehat” tetovacím inkoustem. 
Pro životopisný film o Winstonu Churchillovi Nejtemnější hodina (Darkest Hour) Gary Oldman podstoupil 13 make-upových testů, 48 po sobě jdoucích natáčecích dní a 200 hodin v maskérně. (Jeho úsilí mu v roce 2018 přineslo Oscara za nejlepšího herce, zatímco tým jeho maskérů získal ceny za make-up a účes.)

Měsíce tréninku, radikální sestřih

A co nabídl rok 2019? Christian Bale se stal Dickem Cheneym ve filmu Vice, Tilda Swinton hraje jak režisérku tanečního souboru, tak i staršího muže ve filmu Suspiria a těšit se můžeme na uměle zestárlou Nicole Kidman v připravované adaptaci novely The Goldfinch od Donny Tartt.
Foto: David James/New Line/Kobal/REX/Shutterstock
John Travolta ve filmu Hairspray (2007).
Foto: Weinstein Company/Everett Collection/Alamy Stock Photo
Cate Blanchett jako Bob Dylan ve filmu Beze mě: Šest tváří Boba Dylana (I'm not there, 2007).
Foto: Lee Daniels/Kobal/REX/Shutterstock
Mariah Carey ve filmu Precious, 2009.
Mezi tyto chameleonské proměny patří i nová role Claire Foy jako Lisbeth Salander ve filmu Dívka v pavoučí síti (The Girl in the Spider's Web). Její předchůdkyně Rooney Mara pro ztvárnění role Lisbeth v roce 2011 podstoupila několik piercingů, odbarvila si obočí, přebarvila vlasy a experimentovala s 26 různými vzhledy, které vytvořila make-up artistka Pat McGrath. 
Foy se navíc potýká s tím, že po dvou sezonách série The Crown vstoupila do povědomí diváků jako Alžběta II. Její řešení? Měsíce fyzického tréninku, odvážný herecký výkon, bílá barva na tváři a tupý krátký sestřih, který je tak vzdálený královně, jak je to jen možné. 
A abychom nezůstávali jen u slov, podívejte se na nejdramatičtější filmové proměny všech dob, které jsme pro vás ve Vogue vybrali.