Filmy

Vše, co zatím víme o 5. sérii Stranger Things

Pro všechny fanoušky Stranger Things máme skvělou zprávu: Závěrečná sezona tohoto mysteriózního sci-fi seriálu od bratří Dufferů je ve fázi příprav a slibuje epický závěr. A možná vznikne ještě další projekt. Podrobnosti nabízíme níže.
V závěru 4. sezony vyplul boj mezi Vecnou a obyvateli Hawkinsu na povrch: útok na Maxe však umožnil otevření brány a protrhnutí okolí, což vyvolalo silné zemětřesení s hromadou obětí. A ve chvíli, kdy do Hawkinsu začaly pronikat stvůry z Upside Down, nastal konec. Co z toho vyplývá? Že úkolem 5. sezony bude zabít krvelačného Vecnu a zachránit zbytky města.
A i když jsou další podrobnosti pečlivě utajovány, bratři Dufferové o projektu promluvili na konci roku 2022 a připravovanou řadu přitom označili následovně: „Půjde o vyvrcholení všech sezon, takže v ní najdete od každé řady trochu, což je vlastně novinkou, dosud se každá nějak odlišovala. Zatímco třeba trojka představovala letní blockbusterovou sezonu s obřím monstrem; čtyřka byl ryze psychologický horor. Tentokrát se proto budeme snažit vrátit na začátek, půjdeme v duchu jedničky.“

Kdo se v 5. sérii Stranger Things blýskne?

Početná osádka seriálu, kterou tvoří Millie Bobby Brown (Eleven), Finn Wolfhard (Mike), Gaten Matarazzo (Dustin), Caleb McLaughlin (Lucas), Noah Schnapp (Will), Natalia Dyer (Nancy), Charlie Heaton (Jonathan), Joe Keery (Steve), Maya Hawke (Robin), Winona Ryder (Joyce Byers), David Harbour (Jim Hopper) a Priah Ferguson (Erica) úspěšně přežila finále 4. série a je dost pravděpodobné, že se s ní ještě sejdeme. A nejspíše se nerozloučíme ani s Argylem Eduardem Frankem a úzkostlivým konspirátorem Murrayem Brettem Gelmanem.
Několik absencí se však v novince jistojistě projeví: kapitán Hellfire Clubu Eddie (Joseph Quinn) bohužel zahynul po útoku roje Demobatů. Sporťák Jason Carver (Mason Dye) byl také zabit, když jeho tělo roztrhala interdimenzionální brána v Creelově domě, a doktora Martina Brennera (Matthew Modine) zastřelil odstřelovač americké armády.
Foto: Netflix / Stranger Things, Season 3
Jistý je i osud doktora Sama Owense Paula Reisera, který byl naposledy spatřen uvnitř projektu Nina, když na něj zaútočila armáda. Jamie Campbell Bower v roli Vecny byl sice dočasně poražen, ale existuje naděje, že pořád žije. To samé platí o Max (Sadie Sink), které se ve finále čtvrté série při Vecnově útoku zastavilo srdce (a přestože ji Eleven dokázala oživit, v pozdější scéně se ukázalo, že je Max v kómatu). 
„Máme tolik postav, z nichž většina stále žije, takže je důležité tyto dějové linky uzavřít,“ uvedli tvůrci s tím, že na konci 5. série budou tryskat emoce. „Rozplakali jsme je, což bylo snad dobré znamení,“ řekli o schůzce, na které společnosti Netflix představili kompletní scénář.  

Nejdůležitější otázka na konec: Kdy se nejnovější série Stranger Things objeví na obrazovkách — a bude opravdu poslední?

Vzhledem k tomu, že bratři Dufferovi jsou teprve v rané fázi psaní scénářů, je nepravděpodobné, že by se Stranger Things v nejbližší době vrátily. „Myslím, že natáčet budeme následující rok. Letos se dokončuje psaní. Takže podle našich dosavadních zkušeností by to mělo vyjít v polovině roku 2024,“ prozradil loni v červenci David Harbour, jeden z protagonistů, pro časopis GQ.
A co víc, o pár měsíců později se objevila zpráva, že pod taktovkou slavných bratrů vznikla zbrusu nová produkční společnost s názvem Upside Down Pictures, avšak tvůrčí duo se k Netflixu vrátilo s řadou nových projektů, z nichž jedním „je výše zmíněný hraný spin-off seriálu Stranger Things — a ten by měl být natočený právě dle původního nápadu bratrů Dufferových“.
Dvojice přiznala, že ačkoli mezi novým seriálem a Stranger Things bude „spojovací dějová linie“, postavy v něm budou „na tisíc procent jiné“. A pakliže má dílo vzniknout až po dokončení prací na páté sérii Stranger Things, je nepravděpodobné, že spatří světlo světa dřív než v roce 2025. Definitivní konec tak pro věrné fanoušky ještě zdaleka nehrozí.