Filmy

Seriály, které vás budou během svátků bavit víc než rodinné oslavy

Štědrý den za námi, dárky rozbalené, rodina a kamarádi podarováni dary i (ne)vyžádanými radami a vy máte před sebou konečně čas jen pro sebe. To ovšem znamená jediné: Relax v podobě seriálu, bez nějž byste se sice obešli, ale jsou přece Vánoce, tak proč si nedopřát čas jen pro sebe. Je nám jedno, jestli půjde jen o pár hodin, nebo prodloužený víkend, a už vůbec nezáleží na tom, jestli u sledování budete běhat na páse, anebo dojídat bramborový salát. Až budete brouzdat nekonečnou nabídkou toho nejlepšího, co se za tento rok natočilo, my pro vás máme inspiraci.

Superstore (2015-2020)

Hledáte něco, u čeho se zasmějete, nebude to hloupé a zároveň vám nebude líto, když si bez „pauznutí“ seriálu odskočíte ke dveřím vyzvednout od kurýra večeři? Pak je tady parta zaměstnanců ze supermarketu Cloud9, která se na dlouhé večery (či svižně několik nocí) ochotně promění ve vaše společníky. Běžné životní situace, problémy i radosti promítnuté do různorodých charakterů hlavních postav vás přitáhnou natolik, že si je na obrazovku budete chtít zvát každý večer. Ostatně, jak všichni víme, cizím trapasům se směje vždy nejvíce. Skrytá perla na dně oceánu jménem Netflix. Fun fact pro ty, kteří už seriál znají: Všimli jste si, že Amy má každý díl na sobě jmenovku s jiným jménem?! Dejte nám vědět, proč.

Sex, love & goop (2021)

Dobře, trochu odbočíme od bohapusté legrace směrem k sexu. I když nejen tak ledajakému. Tentokrát se zaměříme na první řadu reality show, v které odvážné páry hledají cestu k intenzivnějším sexuálním prožitkům a hlubší intimitě, a asistovat jim kromě týmu odborníků bude samotná Gwyneth Paltrow. Jistě, možná se obáváte výkřiků podobných svíčce, kterou herečka a zakladatelka brandu Goop, na svých stránkách prodávala, ale i když jsou v některých situacích američtí aktéři show poněkud excentričtější než náš střízlivější (v pohledu na sex) národ, považujeme to za dobrou sondu do vztahů lidí, co už za sebou mají všechny karamboly, a chtějí začít společně znovu a kvalitně intimně žít. Rozhodně doporučujeme všem, bez výjimky.

Clickbait (2021)

Co se týče poctivých krimi seriálů, letos jich bylo jak šafránu. Takže pokud pro vás představovaly poslední kvalitní detektivku Hříchy pro pátera Knoxe (zlatá 90. léta), tohle vás bude zatraceně bavit. Jedná se o osmidílný seriál, v němž v každém z dílů jednotlivě sleduje aktéry vraždy, na niž měly vliv sociální sítě. Každý díl přitom rozkrývá pozadí vraždy, a čím více toho o ní víte, tím více se vám podezření na vraha tříští. Dobrá kamera, scénář i výkony herců, kteří nejsou známí natolik, aby jejich tvář odváděla pozornost od děje samotného. Jediné, co bychom možná seriálu vytkli, je zbytečně dlouhá stopáž dílů. Ale možná je to naší netrpělivostí a touhou zjistit jméno vraha co nejdříve.

My Name (2021)

Další seriálový akční počin z Jižní Koreji. A nutno podotknout že na rozdíl od notně propagovaného Pekla (Hellbound) je tento seriál, známý v Čechách pod názvem Modrá až na kost, velmi povedený. Pokud už máte dost Popelky, Pelíšků a ostatních filmů tolik typických pro Vánoce, tahle korejská holka, která se po smrti svého otce, který byl zavražděn, dá k policii a začne řešit problémy po svém, vás strhne. A zaujme i ty, kteří se nikdy do žádných akčních seriálů předtím nehrnuli. Osm epizod je našlapaných akcí, a i když jsou některé scény k neuvěření a s realitou nemají nic moc společného, seriálu to s radostí odpustíte. Obzvlášť, když hlavní herečka na seriál tvrdě trénovala už tři měsíce dopředu. Výsledek můžete zhodnotit sami, ale pokud si chcete udělat dva večery nadupané adrenalinovým dějem, rozhodně nemáte co ztratit.

Unbelievable (2019)

A nakonec si dáme jeden seriál natočený podle skutečných událostí. Seriál, česky pojmenován Neuvěřitelná, je filmovou adaptací článku „An Unbelievable Story of Rape“ od Kena Armstronga a T. Christiana Millera, kteří za text obdrželi Pulitzerovu cenu, ovšem i herci, kteří v něm hrají, jsou jedni z nejlepších. Toni Collette a Merritt Wever. Příběh začíná výpovědí mladé ženy hlásící znásilnění, které policie označí za vymyšlené. Tím ale nic nekončí, naopak se otevře linka k dalším událostem a dalším, sobě na první pohled nepodobným, zneužitým ženám. Obě herečky ztvárnily skutečné vyšetřovatelky případu natolik působivě, že se od obrazovky celých osm epizod neodtrhnete. Seriál také umně ukazuje a upozorňuje, že se takové případy ve společnosti stále dějí, a jak hrůzné následky to pro jejich oběti má. Víme, nelehké téma, jsou svátky, ale tato série je určitě zajímavým podnětem k otevření očí k některým současným kauzám. Českou republiku nevyjímaje.