Filmy

10 filmů, které vám udělají lépe na duši

Není zaručenější spouštěč stresu než konec týdne, kdy se v jedné frontě sejde hromada nových e-mailů a úkoly, které měly být odbavené už minulý týden, zatímco věčně odkládaná schůzka s kamarádkou zůstává v nedohlednu. Než se začnete hroutit, zastavte se a začněte si plánovat menší odměnu. Ale vůbec nemusí jít o nic materiálního. V rámci International Stress Awareness Week jsme si pro vás připravili pár tipů na filmy, které zklidní, dojmou a svým vyzněním dokážou, že život je fajn, za všech okolností.

Nedotknutelní (2011)

Příběh o ochrnutém muži s aristokratickým původem, k němuž nastoupí coby ošetřovatel chlapík z ulice, kterého nedávno propustili z vězení. To je cesta ke zlepšení nálady, lehkého dojetí i víry v to, že když něco působí beznadějně, dokáže ve finále překvapit v nejlepším slova smyslu. Tento nízkorozpočtový francouzský snímek, který byl natočen podle skutečného osudu, je dnes kasovním trhákem po celém světě. Jak jinak než překvapivě.

Léto s kovbojem (1976)

Ještě než autorku článku zařadíte do kolonky boomer, pusťte si trailler k filmu. Jde totiž o příběh o tom, jak se dva zcela odlišní lidé mohou přitahovat. Akorát tady se už jedná o lásku s velkým L. Když Doubravka (Daniela Kolářová) potká Honzu (Jaromír Hanzlík), vznikne tření města se vsí, které nemůže skončit jinak než... Film, při jehož sledování se vám vybaví léto, vůně lesa i sena a těch nejkrásnějších prázdninových lásek. Žádná klišé, pouze čirá radost.

Věčný svit neposkvrněné mysli (2004)

Snímek, co v sobě ukrývá trochu dramatu, hodně smíchu, ale hlavně lásky v nezvyklé roli. Když se Joel (Jim Carrey) s Clemetine (Kate Winslet) rozejdou, rozhodne se Joel — po vzoru své bývalé — vymazat z hlavy veškeré vzpomínky na ni. Ale jak už to u experimentálních úkonů bývá, záměr zapomenout na lásku zavede diváky do mysli muže, jenž před světem skrývá víc, než on sám tušil. Scénář byl právem oceněn Oscarem, oba hlavní herci, a i zbytek obsazení zde předvedli obdivuhodné výkony. Mimochodem, nezapomeňte se zaměřit na barvu vlasů hlavní ženské role. Každý odstín její hřívy totiž označuje určitou fázi vztahu Joela a Clementine. 

Ecce homo Homolka (1969)

Filmy o Homolkových rozdělovaly a možná ještě rozdělují společnost (podobně jako Troškovy snímky Slunce, seno...), a stejně je zná každý a většina je miluje — ať už veřejně, anebo tajně. Nastavovaly totiž zrcadlo tehdejší československé rodině, sledovaly generační, manželské, ale i jiné  vztahové linky, ve kterých se pozná nejeden z nás. Také risk obsazení dvou neherců (Josef Šebánek, Marie Motlová coby prarodičů) se Jaroslavu Papouškovi vyplatil, jejich filmové hlášky i klíčové scény zlidověly a dodnes patří mezi ikony české kinematografie. 

Cesta do fantazie (2001)

A teď se podívejme do světa animovaného filmu. Není to ale příběh s předpokládaným koncem, kde dobro vítězí. Nejsou zde ani uměle vykonstruované postavy, které by vnucovaly názor, že je život černobílý. Tvůrce Hajao Mijazaki, který má na svědomí animované trháky, jako je Princezna Mononoke nebo Můj soused Totoro, přináší krásný pohled na svět ryze dětskýma očima. Pusťte si tuto inteligentní pohádku, ideálně předtím, než půjdete spát. Možná neusnete, ale jen proto, jak moc se vám bude příběh líbit.

Deník Bridget Jones (2001)

Snímek, který není třeba představovat, řekli bychom si, jenomže možná se jedná o film (i knihu) současnou generací neobjevenou, a proto není od věci lehká synopse. Jednatřicetiletá Angličanka s nepříliš vysokým sebevědomím, zato extrémní dávkou břitkého britského humoru, se rozhodne vést si deník nejen o své váze, konzumaci alkoholu, ale hlavně o lásce, kterou hledá. Když se jí však v životě objeví nejprve jeden a poté i druhý muž, začne se děj komplikovat. V hlavní roli celé šlamastyky kraluje excelentní Reneé Zellweger, která kvůli roli musela přibrat a poté shodila rovných 20 kilogramů. Smích zaručen.

Mamma mia! (2008)

Když se mladá Sofie (Amanda Seyfried) rozhodne hledat svého otce a všechny své potenciální tatínky pozve na svoji svatbu na jednom z řeckých ostrovů, rozjede show plnou emocí, hudby i záběrů, kterým jen těžko odoláte. Snímek, jenž se natočil podle slavného muzikálu na Broadwayi, neměl dle kritiků takovou kvalitu, ale brilantní skladby kapely Abba a hlas Merryl Streep diváky zaujaly natolik, že projekt nejen ve výsledku vydělal neuvěřitelné peníze, ale ještě se dočkal pokračování. 

Malé ženy (2019)

Příběh čtyř sester, které jsou sice rozdílné, ale stejně odhodlané žít dle vlastních představ, což se na tehdejší dobu moc neslušelo. A ač je snímek už čtvrtou filmovou adaptací románu Malé ženy, teprve tato verze se dočkala šesti nominací na Oscara, a dokonce jednu sošku získala za kostýmy. Dobré  vidět. Tyhle čtyři malé-velké ženy vás totiž přesvědčí, že se v každém případě vyplatí zabrat a začít myslet pozitivně. Nevěřitelné, že příběh Louisa May Alcott napsala už roce  1868.

Pride (2014)

Snímek o tom, jak za vlády Margharet Thatcher v drsném prostředí Velké Británie dá dohromady parta aktivistů během Gay Pride finanční sbírku určenou pro rodiny horníků. Ty se ale zdráhají dar přijmout, aby nepřišly do řečí, že podporují gay komunitu. Perfektní obsazení, strhující dialogy i optimistický vzkaz budoucím generacím pohladí na duši a pomůže věřit v lepší konce a vlastně... i začátky.

Duše (2020)

A nakonec to... nejoduševnělejší, což by se v rámci tématu slušelo říct, ovšem zase tak vážně tento článek neberme. Animovaný snímek studia Pixar totiž nevezme jen za duši, ale hlavně za srdce. Autorka článku snímek viděla čistě náhodou, když šla do kina coby doprovod své dcery, a po zhlédnutí by jej zavedla jako povinné promítání všem školou povinným. Příběh o jedné duši, která druhé duši ukazuje, co je na lidském světě tak nádherné a důležité, je laskavým převyprávěním toho, proč bychom měli být vděčni za to, že jsme. Mimochodem, přesně tento snímek získal Oscara za nejlepší animovaný film i hudbu. PS: Kapesníčky mějte po ruce.