Filmy

Rebel i stylová ikona James Dean

Dnes by oslavil narozeniny americký herec James Dean, jedna z nejvýznamnějších a nejzářivějších filmových hvězd padesátých let. Připomeňte si na archivních snímcích rebela tělem i duší, který zemřel v pouhých čtyřiadvaceti letech během nespoutané jízdy, kterou tolik miloval. 
Foto: Getty Images
James Dean, 1955
Přestože jeho filmy spočítáte na prstech jedné ruky, dokázal se zapsat do dějin kinematografie, inspirovat několik generací a stát se legendou. Za výkon ve filmovém zpracovaní románu Na východ od ráje byl posmrtně nominován na Oscara, stejně jako za snímek Gigant, a zůstává tak jediným hercem v historii, kterému se této dvojité cti in memoriam dostalo. 
Sněte, jako byste měli žít navždy. Žijte, jako byste měli zemřít dnes.
Dean vedl nevázaný styl života, byl symbolem vzdoru a také jakýmsi představitelem rebelující mládeže, a to nejen na filmovém plátně. Osudnou se mu v roce 1955 stala jeho záliba v rychlých autech, když ve sportovním porsche havaroval při cestě na automobilový závod. Vzpomínka na sexsymbol v bílém triku a červené bundě, s účesem ve stylu pompadour a všudypřítomnou cigaretou však zůstává dodnes živá.