Filmy

Fenomenální Olivia Colman

Přes sto padesát nominací, 66 cen. Nyní je Olivia Colman potřetí nominovaná na Oscara, tentokrát na hlavní roli v dramatu Temná dcera. 
Foto: Steve Granitz/WireImage
Olivia Colman s Oscarem na roli ve filmu Favoritka, únor 2019
Celosvětový úspěch a pozornosti širokého publika ji přinesly dvě role. Dvě královny. Nejdříve Anne ve filmu Favoritka a rok na to Alžběta II. v sérii Koruna na Netflixu. Herecký rejstřík Olivie Colman (celým jménem Sarah Caroline Olivia Colman) je ale mnohem pestřejší než role vysoce postavených aristokratek. Sehraje stejně dobře komedii jako psychologické drama a všechno mezi tím. Žádný záběr nezopakuje dvakrát, pokaždé je jiná. Režiséři se předhánějí, kdo ji získá do svého nového projektu. Colman je totiž jasnou sázkou na jistotu, což dokazuje i seznam jejích cen a nominací, který si Wikipedii vysloužil samostatnou stránku
„Zdá se, že jakákoli role, kterou hraje, jí padne jako ulitá. Hraje všechno, jako by se pro to narodila, jako by to bylo napsáno pro ni,“ řekl David Tennant, její kolega ze seriálu Broadchurch. „Je těžké se k ní znovu a znovu nevracet. Slovy našeho režiséra Harryho Bradbeera: ‚She’s a fucking Ferrari‘,“ řekla Vogue Phoebe Waller-Bridge, v jejímž pořadu Fleabag Colman hraje nastávající macechu hlavní postavy.
„Její talent je trochu jako Mozartův v Amadeovi – a my ostatní se jen díváme jako Salieri,“ řekl na její adresu Peter Morgan, tvůrce Koruny. „Nikdy není nepřipravená, přesto někdy zjistíte, že se své repliky naučila před pěti minutami.“
První nominaci na Oscara proměnila v roce 2019. O rok později představila s Anthonym Hopkinsem film Otec a byla znovu na Oscara nominovaná. Letos má šanci proměnit třetí nominaci, tentokrát za film Temná dcera, kdy po po jejím boku vystupuje Dakota Johnson. Drama natáčené mj. na řeckém ostrově Spetses režírovala Maggie Gyllenhaal podle knihy Eleny Ferrante.
Jakákoli role, kterou hraje, jí padne jako ulitá.
Collie, jak ji přezdívají přátelé a kolegové, vznesla do filmového světa iluzí a dokonalosti svěží vítr. Na rozdíl od svých stejně starých i starších kolegy přiznává věk, nebojí se vypadat na plátně maximálně realisticky. Status a image hvězdy posunula od naprosto nedosažitelné k přirozené. 
Původně divadelní a především seriálová herečka zaujala filmový svět pod boku Meryl Streep ve snímku Železná lady. Následoval film Tyranosaurus, kterým se definitivně změnil směr její kariéry. Za roli Hannah získala několik cen a spolu s nimi se objevily zajímavé scénáře jako Noční jízda nebo Vražda v Orient Expressu následované Favoritkou a Otcem. I v tom se Colman liší od ostatních hvězd. 
Na svém úspěchu pracovala několik dekád, status hvězdy získala až po čtyřicítce. Podle svých slov si sama o sobě ani nemyslí, že by se dokázala jako mladá herečka prosadit a ani by to nechtěla. „Do toho, kde jsem nyní, jsem dorostla,“ řekla Vogue. Olivia Colman představuje superstar nové generace, je ztělesněním toho, že systematickou a dlouhodobou prací je cesta na vrchol nejen možná, ale především daleko sebejistější a promyšlenější než rychlý úspěch přes noc. Přinejmenším si u toho zachováte chladnou hlavu a zdravé uvažování sama o sobě, upřímnost a přirozenost.
Letos se na Olivii můžete těšit v seriálu Great Expectations, minisérii Secret Invasion a filmech Joyride a Empire of Light. Zároveň natáčí s Timothée Chalametem film Wonka.