Filmy

Vše o seriálu Wednesday, který vrací na scénu Addamsovou rodinu

Příběhy mrazivě vyhlížející rodiny Addamsových opět vstoupí na televizní obrazovky. Režie seriálu s názvem Wednesday, který vznikl pro streamovací platformu Netlfix, se přitom neujal nikdo jiný než Tim Burton. Kdo si v očekávané mini sérii zahraje a kdy se na ni můžeme těšit?
Foto: Courtesy of Cr. Matthias Clamer / Netflix

O čem seriál bude?

Osmidílná mysteriózní komedie se odehraje v období, kdy Wednesday Addams studuje na Akademii Nevermore v  Jerichu. Dívka bude v příběhu sbírat nové přátele, ale i nepřátele, a (zkoušet) držet pod pokličkou své schopnosti. Kromě toho se bude muset vypořádat s místním vražedným útokem a hlavně s pětadvacet let starým nadpřirozeným tajemstvím, které polapilo její rodiče. Být teenagerem zkrátka není snadné.

Má režisér Tim Burton poprvé co dočinění s Addamsovou rodinou?

Vlastně ne. Mimochodem, právě tento filmař byl jedním z prvních, kterému již v roce 1991 nabídli režii Addamsovy rodiny (předtím spolupracoval s jejími dvěma scénáristy Caroline Thompson a Larrym Wilsonem na snímcích Střihoruký Edward, Ukradené Vánoce a Beetlejuice). Kvůli termínové kolizi (natáčel filmu Batman se vrací) ale režisérské křeslo Addamsovy rodiny nakonec odmítl, takže do něj usedl Barry Sonnenfeld, dvorní kameraman bratří Coenů.

Hlavní role?

Roli Wednesday si střihla devatenáctiletá Jenna Ortega. Matku Morticii ztvární Catherine Zeta-Jones a vášnivého otce Gomeze zase Luis Guzmán. Objeví se také britská herečka Gwendoline Christie (znáte ji ze seriálu Hra o trůny), a to coby ředitelka školy, která má Addamsových plné zuby — už jen proto, že je bývalou spolužačkou Morticie. V seriálu se překvapivě objeví také Christina Ricci (rolí Wednesday se v minulosti paradoxně proslavila). Její postava je ale zatím zahalena tajemstvím.

Jsou k vidění již nějaké ukázky?

První upoutávka se vynořila v červnu. Zobrazuje temnou postavu, jak dívce zaplétá copy, načež Wednesday vstoupí do záře reflektorů, upraví si límec, a když jí na ramena vyskočí její věrný pobočník, naráz cvaknou prsty. Již delší teaser následoval 17. srpna a fanoušci si díky němu mohli udělat představu o tom, jaké lumpárny bude Wednesday provádět (třeba shazování pytlů s piraněmi v krytém bazénu její školy). Poprvé se také objevil záběr na její rodiče.

Je již známé datum premiéry?

Žádné oficiální datum vydání nebylo dosud oznámeno, ale koluje informace, že by seriál mohl na streamovací platformu Netflix dorazit již na podzim letošního roku. Konkrétně kolem Halloweenu, což by bylo ideální načasování.

Jak nasát náladu rodiny Adamsových, ještě než Wednesday vypukne?

Do této rošťácké rodinky se můžete (opět) zamilovat například prostřednictvím televizního seriálu z roku 1964, kresleného snímku od Hanny-Barbery z roku 1992 či nejnovějších animovaných filmů. My osobně doporučujeme začít kultovními filmy nominovanými na Oscara. První z nich, Addamsova rodina z roku 1991, nabízí odlehčenou zábavu. Pokračování, které vzniklo o dva roky později, je již vybroušenější a více se zaryje do paměti (aby ne, scénář napsal Paul Rudnick, známý newyorský dramatik a humorista). Stále prahnete po dalších příbězích této   famílie? Pak musíte vypátrat původní komiksový seriál v časopise The New Yorker a přijít na kloub tomu, jak to všechno začalo...