Design

#MyLifeWithPorsche: Alex Monhart o hledání bezchybnosti ve světě plném chyb

Dokonalé cesty neexistují. I cíl perfektně naplánovaných výprav se může změnit a každý předpoklad cestu zpravidla jen komplikuje. Důležité proto zůstává především odhodlání, s jakou se na cesty vydáváme.
Foto: Anežka Horová
„Začínala jsem u filmu, u tvorby kostýmů, ale postupem času se ve mně probudila touha vyrábět produkty. Takové, co budu vyrábět sériově, protože to mě na produktovém designu fascinuje, a které dlouho vydrží a budou se dědit,“ vysvětluje designérka kožených módních doplňků Alex Monhart.
I pro ni bývá směr proměnlivý, o to silněji ji přitahují věci stálé. „Chci vytvářet formy, které budou nadčasové,“ říká. Každou z nich pečlivě promýšlí, aby vznikl harmonický celek. „Vyvažuji poměry, hledám těžiště, tím vytvářím objekt,“ dodává Alex. Jednoduchost jejích návrhů skýtá precizní práci s detaily. Jako by šlo o víc než o design kožených tašek a batohů. Protože je odhodlaná hledat bezchybnost ve světě plném chyb, slouží její příběh jako inspirace pro ostatní.
Foto: Anežka Horová
V roce 1948 se Ferry Porsche rozhodl splnit si sen o sportovním voze, a tak se svým týmem vyrobil Porsche 356 „No. 1“ Roadster, jímž položil základy pro dnešní legendu. „Sedmdesát pět let průkopnického ducha slavíme společně s lidmi, kteří jsou inspirováni sny,“ zní z automobilky Porsche, která si letos připomíná významné jubileum a k oslavám si vybrala právě Alex. 
U příležitosti výročí vzniku ikonického modelu auta navrhla designérka tašku, tzv. weekender bag, kterou společně s Vogue CS odhalila během večírku na pražském UMPRUM, kterým jubileum v Česku vyvrcholilo. Tvar weekender bagu jí připomíná spolehlivost, nadčasovost i filosofii vozu Taycan GTS, který sama vyzkoušela. 
Foto a video: Anežka Horová
Make-up a vlasy: Lucie Janků
Produkce: Miroslava Melcrová
Scénář: Natálie Debnárová