Design

Černý puntík pro RAVAK za výjimečný design

Do roku 2023 vstupuje RAVAK s černým puntíkem. A není to puntík za špatné chování, ale za design kolekce umyvadel Yard, která vznikla ve spolupráci se studiem Vrtiška & Žák. Ve vybavení koupelen je RAVAK jedinou firmou z České republiky, která ocenění za uplynulý rok získala. 
Foto: Ravak / Kristína Hrabětová
Určující myšlenkou kolekce závěsných keramických umyvadel Yard je zapuštěná odkládací plocha. Yard se současné produkci vymyká tím, že uživateli umožňuje vizuálně potlačit předměty denní potřeby, omezit tak nevyhnutelný vizuální smog plynoucí z množství kosmetických produktů v koupelně, přitom je však zachovává stále po ruce. Součástí umyvadla Yard je kovová konzole pro zavěšení na stěnu. Podporuje kruhový charakter umyvadel a modeluje celkový výraz ztvárněním v černé či v bílé barvě nebo chromovanou povrchovou úpravou. 
Kolekce zahrnuje pět nejžádanějších rozměrů umyvadel, včetně rohové varianty i praktického umývátka, připravených pro umístění stojánkové nebo podomítkové baterie. 
Studio Vrtiška & Žák, které mimo jiné i za kolekci Yard získalo v uplynulém roce cenu absolutních vítězů soutěže Czech Grand Design, k umyvadlům navrhlo i trubkový nábytek a akrylátovou vanu, na jejichž výrobě RAVAK pracuje. 
Foto: Ravak
Foto: Ravak
Ocenění Good Design v podobě černého puntíku je první, nejstarší a nejdéle udělovanou cenou na světě, která vyznamenává počiny v oblasti designu a oceňuje jak produkty, tak obalový design, design v oblasti komunikace, architektonické počiny i interiérový design. Ocenění, které v roce 1950 spoluzakládali Charles a  Ray Eamesovi, Edgar Kaufmann,  Jr.  a Eero Saarinen, uděluje už 72. rokem americká instituce The Chicago Athenaeum Museum of Architecture and Design a významem představuje v oboru designu nejvyšší metu. Letos soutěž zaznamenala rekordní počet přihlášek, které se sešly z 52 zemí světa.