Vogue Daily

Výzva pro designérské talenty z celého světa: Přihlaste se do Georgian Fashion Foundation Prize

Pokud máte zavedenou značku, koncept a nechybí vám nutkání jít stále dopředu, pak jste ideálními adepty na Georgian Fashion Foundation Prize. Přihlášky se podávají do 15. září — a pokud odbornou porotu zaujmete, můžete se právě vy blýsknout na jednom z klíčových fashion weeků.
Foto: Edward James/Getty Images
Přehlídka Mach & Mach na Mercedes-Benz Fashion Week Tbilisi
Gruzínská módní scéna vygenerovala v posledních letech spoustu značek a designérů, kteří se následně prosadili na mezinárodním trhu a dostali do podvědomí celebrit, jejich stylistů i nákupčích obchodních domů. Situationist, Lado Bokuchava, Anouki, Mach & Mach, George Keburia, Materiel, to jsou jen namátkou vybrané značky, které momentálně sklízejí celosvětový úspěch. S tím souvisí i fakt, že také fashion week v Tbilisi se etabloval mezi události, jež je v současné době nutno sledovat a účastnit se jich, pokud se intenzivně zajímáte o současnou módní scénu. 
Jeho zakladatelka Sofia Tchkonia nyní — po pauze vynucené koronavirovou krizí a válkou na Ukrajině (ta samá žena založila také platformu pro ukrajinské designéry Kyiv Art & Fashion Days) — přichází se zbrusu novým konceptem: Georgian Fashion Foundation Prize totiž otevírá dveře designérským talentům z celého světa. Co přesně je ve hře a proč právě Gruzie? Na to jsme se zakladatelky a hlavní osobnosti GFF rovnou zeptali:

Kdo se může zúčastnit soutěže Georgian Fashion Foundation Prize?

Zúčastnit se mohou designéři z kterékoliv části světa, kteří mají zavedenou značku s nejméně tříletou zkušeností, vizí a konceptem. Členové poroty pocházejí z různých zemí a jsou profesionálové, odborníci. Výběr nejlepších společně provedou do začátku listopadu a finalisté budou vyhlášení během akce Culture Week of Tbilisi, která proběhne od 3. do 7. listopadu 2022. 

Co mohou vybraní tvůrci očekávat?

Finanční podporu, zviditelnění, PR podporu, poradenství, možnost setkání s nejrůznějšími profesionály z módního průmyslu.

Proč jste se rozhodla uspořádat tuto soutěž? 

Původně za tím stála myšlenka podpořit návrháře postižené pandemií, ale když nyní vidíme, co se děje na Ukrajině, je to potřeba podpořit tvůrce postižené touto strašlivou válkou. 

Čím je Tbilisi Fashion Week jedinečný a odlišný od ostatních týdnů módy a akcí ve střední a východní Evropě? 

Když jsme začínali, platila Gruzie za neznámou, neobjevenou zemi, a to zejména pro lidi z módního průmyslu. Přístup gruzínských návrhářů byl ale zcela jedinečný a svěží. Bohužel jsme v posledních třech letech museli všechny akce a aktivity odložit, ovšem nyní začínáme s novým konceptem — Culture Week of Tbilisi, který bude spojovat umění, hudbu a módu. Svět se mění, a proto bychom se měli měnit i my, nacházet nové cesty. 
Pakliže splňujete výše uvedené požadavky, do Georgian Fashion Foundation Prize se můžete přihlásit do 15. září 2022 (prostřednictvím formuláře na stránkách GFF). V porotě zasednou Alexandra Shulman, Hilary Alexander, Valerie Steele, David Koma, Keanan Duffty, Mickey Boardman, Marina Testino a další. Tak hodně štěstí (či inspirace).