Vogue Vánoce

5 evropských vánočních trhů, které se vám budou líbit

Milujete vánoční trhy, ale váháte, kam přesně se vyplatí před letošními Vánocemi zajet? Objevte s námi kouzlo adventu v Berlíně, Krakově, Záhřebu, Salcburku nebo třeba na zámku Loučeň. 
Foto: instagram

BERLÍN 

Kdy: Od 27. listopadu 2023 do 31. prosince 2023 (adventní trhy v berlínských čtvrtích končí v odlišných termínech)
Jakmile padne soumrak, Berlín se rozzáří ohňostrojem světel. Adventních trhů je tu kolem padesátky. Vydejte se do místních ulic a omrkněte nákupní nebe na adventním trhu Winterwelt, který se vyjímá na Postupimském náměstí (Potsdamer Platz). Do 26. prosince vás sem nalákají stánky se suvenýry, řemeslnými výrobky, šperky, sladkostmi, šťavnatými buřty, svařeným vínem či pivem. V každém případě si ale půjčte brusle, budete mít k dispozici čtyřicet metrů dlouhé kluziště. Na své si tu přijdou také milovníci a milovnice rafinovaných světelných show i jízdy na zasněženém tobogánu. Následně se projděte Friedhofsparkem, ve kterém to před svátky vypadá jako v pohádce. 
Přepadly vás hlad a chutě? Zatoulejte se do zastřešeného tržiště v Kreuzbergu. Pořídíte tu dobrou kávu, kvalitní sýry i šunku. Ochutnejte klobásu currywurst, uzené maso kasseler zapečené se zelím nebo perník.
Nejkrásnější vánoční trh ovšem najdete na náměstí Gendarmenmarkt. Letos se kvůli stavebním pracím usídlil na Bebelplatz. Zdobí jej velké bílé stany se zlatými hvězdami a obří vánoční strom, který se tyčí přímo uprostřed. Půvab celému trhu dodává rafinované nasvícení, na pódiu se zpívají koledy a svůj um zde předvádějí kováři, řezbáři i švadleny. Natrefit tu můžete dokonce i na dřevěné vánoční ozdoby z Krušných hor. Stánky se zavírají 31. prosince.
Další pulzující trhy najdete na Alexandrově náměstí (Alexanderplatz). Náměstí dominuje vyhlídkové kolo, kolotoč a vánoční pyramida sestavená z více než pětistovky světel. Raději si ale pospěšte, tady advent končí 26. prosince. 
Čtvrť Spandau se pyšní hrázděnými domy, parky, kanály a okouzlujícím starým městem. Do 23. prosince tu na vás čeká jeden z nejtradičnějších vánočních trhů v Berlíně. 
Máte rádi pivo? Zakotvěte na vánočním trhu v Kulturbrauerei, starém pivovaru v módní čtvrti Prenzlauer Berg. Do 22. prosince je tu k vyzkoušení kromě pěnivého moku i řetízkový kolotoč a střelnice. Pořádně zamiřte a vystřelte si třeba typický německý suvenýr s motivem panáčka ze semaforu – Ampelmanna. 
Co s načatým večerem v Berlíně? 
V opuštěné elektrárně narazíte na noční klub Berghain/Panorama Bar, který vás zaujme strohým, industriálním stylem, extrémně vysokými stropy a železobetonovými stěnami. Mezi starými turbínami visí houpačky a stojí veselé lavičky. Při tom všem tu duní techno, ale i rockové koncerty, koncerty klasické hudby nebo představení moderního tance. Úplně jiný je klub Adagio, který připomíná divadlo. Elegantní interiér, opulentní lustry, polstrovaná křesla… 

KRAKOV

Kdy: Od 24. listopadu 2023 do 1. ledna 2024
V Krakově se dobře najíte, nakoupíte i pobavíte. Tisíce světel září do zimního podvečera. Neopakovatelná atmosféra zdejších vánočních trhů startuje už 24. listopadu. Tohle skvostné město se dostalo na seznam světového kulturního dědictví UNESCO, bývalo sídlem polských králů a téměř šest staletí i hlavním městem Polska. A také tu mají Rynek Główny, jedno z nejhezčích náměstí v celém Polsku, které patřilo ve středověku k největším v Evropě. Má čtvercový tvar, každá strana měří kolem dvou set metrů a uprostřed stojí tržnice Sukiennice – úzké soukenické haly a krámky obchodníků se suknem, které byly v období gotiky obestavěny zdí a stmeleny do jednoho celku. Říká se o nich, že jsou nejstarším obchodním domem v Evropě, avšak báječně se tu nakupuje i dnes: Hemží se to tady totiž galeriemi, krámky se suvenýry, lidovým uměním, tradiční keramikou i polským jantarem. Adventní trhy se na hlavním krakovském náměstí otevírají každý den od deseti ráno do osmé večerní (stánky s jídlem si ale můžete užít až do deseti večer). Budete si doslova připadat jako v adventním městečku. Všude přitom voní svařené víno, pražené mandle, pečené kaštany, jehličí a včelí vosk. V dřevěných stáncích pořídíte ruční výrobky od místních umělců, barevné vánoční ozdoby, pletené košíky, vánoční stromečky, šperky, vázané kytice ze sušených květin. A taky keramické výrobky, svíčky z včelího vosku, kousky z ovčí vlny nebo sošku draka, symbol Krakova.
A protože se blíží Vánoce, musíte ochutnat hranolky z kapra z Dolního Slezska. Kříženec místní ryby s kaprem maďarským získal certifikát originální staropolské receptury. Nebo si smlsněte na koprové polévce. Pitný režim ovšem nejlépe dodržíte, když se zahřejete svařeným vínem nebo čajem s třešňovou vodkou. Tip na netradiční dárek? Vsaďte na vřesový med. Budete zde zrovna první prosincový čtvrtek? Tak to se tady koná slavnostní výstava barevných dřevěných betlémů (u sochy Adama Mickiewicze). Některé jsou i dva metry vysoké a tři metry široké. A to není vše! Obhlédněte také uličky Floriańska, Szewska, Grodzka a Slawkowska, které k náměstí přiléhají. Designové vychytávky, starožitnou bižuterii, oblečení nebo boty prodávají místní všude — ve sklepě, na půdě nebo třeba v zadním traktu domů. Do Krakova jezdí turisté obdivovat kostel Panny Marie, z jehož věže se každou hodinu podle starobylé tradice ozývá zvuk trubky. V roce 1421 bylo město napadeno Turky, a když trubač troubil na poplach, tatarský šíp mu proťal hrdlo, proto je melodie vždy po čtyřiceti sekundách přerušena. Královskou cestou se odtud dostanete až k původním městským hradbám. Kousek od nich stojí palác Czartoryjských (Św. Jana 19), v jehož interiéru je vystaven originál obrazu Dáma s hranostajem od Leonarda da Vinciho. Přepadl vás hlad? Na oběd zasedněte do rustikálního lokálu Chłopskie Jadło (Św. Jana 3), kde jídlo roznášejí číšnice v krojích. Ochutnejte třeba žurek (kyselo), oscypek (brynzu), barszcz (boršč), pierogi (pirožky), bigos (rendlík masa se zelím) nebo gołąbki (zelné závitky s masem a rýží). Když budete pokračovat po Královské cestě k řece Visle, prozkoumejte královské sídlo Wawel — od břehu Visly se vám naskytne pohled na věže kostelů a chrámů a na střechy paláců. 
Kam ještě zajít?
Do Kazimierze, židovské čtvrti. Je plná tajuplných uliček, zákoutí, zastrčených zahrad, malinkých hospod, kaváren, pekáren nebo mini prodejen se starožitnostmi. Na vynikající dort ochucený vřesovým medem zajděte do kavárny Mleczarnia (Rabina Meiselsa 20). Večer se vyrazte bavit do klubu Alchemia, který si oblíbili studenti a bohémové, kteří čtvrť křižují s knihami v podpaží. Tradiční bagely vyrábí pekárna Bagelmama (za Starou synagogou). Každý bagel vám tu připraví na míru! Nezapomeňte ochutnat ani zapiekanky. Připomínají zapečený sendvič a prodávají se na Placu Nowem v samém centru Kazimierze. 

ZÁHŘEB

Kdy: Od 2. prosince 2023 do 7. ledna 2024 
Cinkání tramvají, vůně medoviny, barevné městské domy a kouzelné pouliční dekorace. To je advent v Záhřebu. Lanovkou se nechte vytáhnout do Horního města. U výstupu vás uvítá obří adventní věnec. Stihněte to ale přesně v poledne. To je totiž čas, kdy každý den zazní výstřel z děla. Pod palcem má tuhle tradici střelmistr, vousatý chlapík starobylého vzezření. Připomíná tak událost z 15. století, kdy město obléhala turecká armáda, již obránci dělovou ránou zahnali pryč. 
Dole pod věží na promenádě, které se říká Strossmartre, vyrostly adventní trhy. Když sejdete, zastavte se u stánku se svařeným vínem a pak zamiřte do Muzej prekinutih veza, jehož název by se dal přeložit jako Muzeum zlomených srdcí. Lidé z celého světa sem posílají artefakty, které jim připomínají jejich rozchody. Jsou tu cetky, zbrusu nová basová kytara i sekyra, jíž odkopnutý muž ve zlosti rozštípal napadrť všechny věci své ex… Stmívá se. Podvečerní Záhřeb je plný lidí a trhy jsou doslova na každém rohu. Do noci volají nápisy: Božićna piva. Super Božić. Božićni Sajam. Božić je všude okolo vás. Božić jsou totiž chorvatsky Vánoce. 
Tkalčićova ulice tvoří víc než půl kilometru dlouhou pěší zónu. Lemují ji domy ještě z dob Rakouska-Uherska. Obhlédněte místní kryté tržiště plné farmářských dobrot i katedrálu, na jejíž stavbě se ve středověku údajně podíleli také pražští řemeslníci. A ve finále zasedněte do útulné restaurace Lanterna na Dolcu, abyste ochutnali štrukli, pečený slaný závin z tvarohu a vajec s různými náplněmi a zalitý smetanou. 
Na střeše kostela svatého Marka svítí mozaika v chorvatských barvách (modré, červené i bílé) a erb Záhřebu. To všechno s večerním osvětlením a stromem na přilehlém náměstí dokresluje atmosféru. 
Pravou vánoční náladou vás zaručeně nakazí ten nejkrásnější adventní trh, jaký jste kdy viděli! Najdete ho v parku Zrinjevac, kde roste 220 platanů, které v prosinci rozzáří tisíce bílých lampiček a žároviček. Z různých koutů zaznívají tóny vánočních koled. A samozřejmě tady jsou stánky se suvenýry, s řemeslnými výrobky, šperky, sladkostmi nebo jen s treskou, buřty, svařeným vínem či pivem. Kupte si červené medové srdce zvané licitar, symbol Záhřebu. Posilněte se horkou medovinou a vydejte se směr Ledeni park, nedaleké kluziště. Nazujte brusle, rozjeďte se. Modrá střídá zelenou, žlutá červenou... Zabruslit si můžete i kolem tryskající fontány.
Chcete tu zažít ještě něco? K poslechu koled vás naláká tunel Grič. Zdejší atmosféra vás dostane akustikou, 3D barevnými světelnými projekcemi a hologramy, které mění betonové stěny v zasněžený hluboký les se stříbrnými jedlemi a ledovými jezery. Hudba se tady nádherně rozléhá.

SALCBURK

Kdy: Od 23. listopadu 2023 do 1. ledna 2024
Město zdobí tisíce světýlek. Ulicemi se nese vánoční hudba a vzduchem se line vůně pečených kaštanů, jablek, vanilky a skořice. Tohle rakouské město se zrodilo mezi alpskými horami a je prošpikované paláci a kostely. Po celém Salcburku se konají vánoční trhy a tradiční koncerty. Začínají už 23. listopadu! V srdci Starého Města objevte jeden z nejkrásnějších a nejstarších vánočních trhů v Evropě. Zabydlel se na náměstí před barokní katedrálou a propojil s trhem na Rezidenčním náměstí (Residenzplatz). Rozezpívávají ho sborové zpěvy vánočních koled. Prodejci v tradičních dřevěných stáncích nabízejí ručně vyráběné ozdoby na stromeček, sedláci z okolí zase dobroty vlastní výroby. Místní i návštěvníci města si povídají u punče nebo svařeného vína. Hemžení na trhu doplňují divoké čertovské reje, nebo nápěvy salcburských trubačů. Hned vedle, na Mozartplatz, se ukrývá další trh. Zapleťte se mezi stánky s ručně vyráběnými skvosty nebo se posilněte medovinou, nazujte brusle a rozjeďte po kluzišti.
Máte chuť něco zakousnout? Na večeři skočte do nejstarší salcburské restaurace. Je tak stará, že pamatuje návštěvu Karla Velikého, který tu byl už v roce 803! V klášterním sklepě St. Peter si vychutnejte „Večeři s Mozartem“. V čem spočívá? Jednotlivé chody návštěvníkům podniku zpestřují árie z Mozartových oper, jež zpívají studenti z místní hudební akademie nastrojeni v dobových kostýmech. Kromě toho se tu servírují speciality dle receptů z Mozartovy éry jako smetanová polévka se skořicí, prsíčka pečené koroptvičky se šalvějovo-lanýžovou omáčkou, bramborami a zeleninou nebo Mozartovo sladké tajemství — mražený krém z lesního medu.
Atmosféra Mozartovy doby je v Salcburku cítit všude. Na náměstí se vypíná jeho socha a můžete obhlédnout i salcburskou katedrálu, kde byl skladatel pokřtěn a hrával na varhany. Na Getreidegasse v čísle 9 zase najdete jeho rodný dům, rozlehlé sídlo na Makartplatz je pro změnu místo, kde rakouský hudební zázrak vyrůstal. Je tu po něm pojmenováno kino, letiště i parfém a také koule z marcipánu obalené nugátem a čokoládou, které jako první vyrobil v roce 1890 cukrář Paul Fürst. 
Další tipy? Kouzelný adventní trh najdete před palácem Mirabell se slavnou zahradou (zahrála si ve filmu Za zvuků hudby, který získal hned 5 Oscarů!). Čerstvé vafle a palačinky a další skvělé dobroty, ale také nápadité peněženky, kabelky, rukavice, čepice nebo náramky od místních tvůrců  ulovíte na adventním trhu na dvoře zámku v Hellbrunnu, kam je to ze Salcburku jen kousek.
Co dělat v Salcburku po setmění? 
Uniknout by vám neměl Krampuslauf, čertovský běh. A jestliže se tu ocitnete v sobotu 2. prosince 2023, hledejte čtvrť Gnigl. Od sedmé večerní vás tu kromě 850 krampusů, čertů a percht z města a spolkové země Salcburk, postraší i 40 skupin z Horního Rakouska a sousedního Bavorska. Už jste celí promrzlí? Uvelebte se na sesli nejbližší restaurace a ochutnejte Salzburger Nockerl. Zákusek ze tří obřích noků opečených do zlatohněda, posypaných cukrem a servírovaných na stříbrném podnose představuje zasněžené salcburské vrchy: Mönchsberg, Kapuzinerberg a Gaisberg. Ale pozor: Aby byl mls čerstvý, počkáte si na něj až 20 minut.

LOUČEŇ

Kdy: Od 17. listopadu 2023 do 21. ledna 2024
Vstříc vánoční atmosféře se v českých končinách můžete vydat na zámek Loučeň — od 17. listopadu. Kouzelná atmosféra tu na vás dýchne už od zámecké brány. Nahlédněte na nádvoří, kde prohlídka začíná, letos s podtitulem Abeceda Vánoc. Ve vstupní hale vás ohromí strom visící z lustru špičkou dolů. V dřívějších dobách se tak zdobily venkovské chalupy, protože ve světnici nebylo místa nazbyt. Než se nadějete, ujme se vás průvodce v kostýmu — a buďte ve střehu. Představuje totiž některého z členů knížecí domácnosti. Nechte se překvapit, jestli na vás čeká kníže či kněžna, nadlesní, komorník, kuchařka nebo bílá paní. Od průvodce se dozvíte spoustu zajímavostí o Vánocích. A protože jde o Abecedu Vánoc, tak od A do Z. Poví vám, jak stromečky lidé dříve zdobili na zámku i v podzámčí či v jiných zemích. Věděli jste, že cukrovím se stromky zdobily už v 15. století v německých městech? Nebo že vánoční dárky se začaly balit do pestrého papíru až za vlády anglické královny Viktorie? V každé zámecké komnatě na vás vykoukne jiný stromek se svým osobitým příběhem. Jeden se halí do bílozlatého hávu, jiný je inspirovaný elfí tematikou, další zase obsypaly hvězdy. 
V zámecké jídelně na vás čeká ochutnávka vánočních dobrot a čokolády. V oratoři pro změnu najdete strom, jehož ozdoby zdobí motivy Tří králů. Najdete tu růži z Jericha, betlémské světlo, kadidlo či nádherné skleněné ozdoby s malovanými postavami Tří králů. Oknem odsud vyhlédněte do interiéru barokního kostela. 
Poslední přírodní velikán najdete v zámecké zahradě: strom, který je obležen originálními plastikami zvířat. Láká vás zkusit si ozdobit foukanou baňku? Spěchejte do tvořivé dílny.
Na zámek Loučeň vás naláká i rozlehlý romantický park s labyrintáriem, unikátní kolekcí jedenácti labyrintů a bludišť. Dvanáctý — královský — labyrint má velikost, tvar i symboliku inspirovanou labyrintem katedrály v Chartres. A co víc, jakmile padne soumrak, je zámek nádherně nasvícen. Na fasádě i v parku se rozehraje světelná show. Neuvěřitelných 300 000 světel rozzáří sochy, řetězy a dekorace. Kdy? Každý den v pět hodin odpoledne.