Vogue Vánoce

Design pod stromečkem: gift guide z lokálních ateliérů

Od nejsofistikovanější tabulky čokolády na trhu přes konceptuální parfémy až k nikdy nekončícímu uměleckému požitku, vybrali jsme pro vás designové dárky, které pod stromečkem potěší i ty nejnáročnější. A pamatujte – fakt, že vaše rodina nemá ponětí, kdo je to ten Rony Plesl, o kterém ví už i Alžběta II., neznamená, že neocení práci poctivých českých ručiček. Třeba svým dárkem probudíte ve svých nejbližších nepoznanou vášeň a položíte základy malé domácí sbírky českého designu.

Tititi, Terezo

S ručně vysoustruženými a vyzdobenými soškami debutovala Tereza Talichová na letošním Designbloku, kde si rovnou odnesla cenu za Nejlepší kolekci bytových doplňků. Úctyhodné dřevěné objekty navazují na dřevěné prvorepublikové ikony, které tvořili například Minka Podhajská, Václav Špála nebo Josef Čejka. 
Novou sérii sošek koupíte na předvánoční víkendové akci Highlights by Lemarket, e-shop se připravuje.

Hedvábná, snová, Kubíčková

Na počátku byly šaty, večerní, krásné a zdobené, takové, po kterých toužila nejedna dáma. Aby se zákaznice Zuzany Kubíčkové mohly cítit speciálně každý den, přišla designérka loni na jaře s linií Pop, kterou nabídla to, co na lokální scéně tolik chybí – české, nadčasové a elegantní kousky, v širší paletě střihů a velikostí a hlavně ready-to-buy. Tentokrát můžete v hedvábí od Kubíčkové také usínat. (Vá)noční kolekce nabízí pyžama, košilky, topy, šortky, župany a masky na spaní. A pozor, poprvé si přijdou na své také pánové. 
K dostání v showroomu Zuzany Kubíčkové nebo na www.popbyzk.com.

Přítel + umělec = radost

Patřit do klubu je radost, dvojitá, když se jedná o milovníky umění. Roční členství Národní galerie v Praze nabízí neomezený vstup do všech stálých expozic a na jakékoli krátkodobé výstavy po celý rok a další hromadu výhod. V nabídce je také karta Přítel plus, která opravňuje obdarovaného sdílet krásy umění s jednou osobou, nebo karta pro celou rodinu. 
Koupíte na pokladnách Národní galerie a www.ngprague.cz.
Foto: Archiv Národní galerie v Praze

To si za rámeček dáš!

Kouzelný Bažant ve Stromovce, temná geometrie pro studio Dechem nebo rozkvetlé imaginativní rostliny. Reprodukce ilustrací největšího současného ilustrátora Michala Bačáka jsou hotovou pastvou pro oči. Při každém pohledu na nich spatříte novou maličkost, která vás mile překvapí.
Koupíte na www.michalbacak.com nebo v letenském knihkupectví PageFive. P. S.: Nejvíc potěší zarámované, tak si pospěšte.
Foto: Archiv Michala Bačáka
Foto: Archiv Michala Bačáka
Foto: Archiv Michala Bačáka

Obdarovat všechny smysly

S kvalitním parfémem pod stromečkem neuděláte nikdy chybu. V Česku ani na Slovensku zatím mnoho autorských vůní nenajdete, proto zamiřte rovnou k mladému páru, který stojí za značkou Pigmentarium. Ta aktuálně nabízí tři ojedinělé vůně, které se neřídí pravidly, ani příslušností k pohlaví. Posledním počinem parfémáře Jakuba Floriana Hiermanna je Murmur, parfém plný lidské živočišnosti a touhy.
Sežene na www.pigmentarium.com nebo v pražském Ingredients Store, brněnské parfumerii Vavavoom, bratislavském showroomu Virvar nebo košickém obchůdku SloCZ.
Foto: Archiv Pigmentarium

Záruka úspěchu chutná sladce

Čokoláda potěší blízké i vzdálené rodinné příslušníky, přátele a vlastně každého, na koho si vzpomenete. Ta od Rozbíjím se má navíc příběh, prvotřídní ingredience a vymazlené balení.
Ukazuje se, že i Láska, Vítězství nebo Budoucnost jsou občas na prodej, tentokrát na rozbijimse.com.
Foto: Archiv Rozbíjím se

Pozor křehké!

To nejlepší ze současného skla, keramiky a porcelánu najdete pod kurátorským výběrem v zahradní terraně areálu Řádu maltézských rytířů na Velkopřevorském náměstí. Barokní galerie Artisème nabízí ikonické kousky od matadorů křehkých materiálů jako Rony Plesl, Milan Pekař, Silvie Luběnová neboli Maestrokatastrof, Roman Šedina nebo značek Křehký, Dechem a Qubus, ale také od neotřelých řemeslných hvězd Lukáše Nováka, Františka Jungvirta, Jiřího Krejčiříka, Veroniky Švábeníkové, Sebastiana Kitzbergera a dalších.
Foto: Archiv Artisème
Foto: Archiv Artisème
Foto: Archiv Artisème

Papír v papíře

Kreativní sítotisk, vůně inkoustu a šustění stránek prémiového papíru. Na lokální scéně se papíru stále daří a to je dobře. Pokud hledáte kvalitní diář nebo zápisník, ať už pro sebe, nebo jako dárek, u papírových mistrů Voala a Papelote nešlápnete nikdy vedle. Každoročně navíc obě firmy přicházejí s novou sérií, a tak vám diář nikdy nezevšední. Zastáváte-li názor, že jsou papírové zápisníky pasé, tak si zkuste dárkově zabalit Google Calendar. 
Foto: Archiv značek Voala a Papelote
Foto: Archiv značek Voala a Papelote
Posadit se, vzít do ruky tužku a napsat přání, takové to skutečné, od srdce, co nenahradí žádný gif ani iMessage. Líbí se vám ta představa? Přeneste ji na jednu z nových pohlednic, které pod hlavičkou Paper Seasons vytvořila talentovaná Maria Makeeva. Seženete je například v roztomilém Charaktery Design Store na Letné. Skoro jste zapomněli psát rukou? Pak si nadělte kurz krasopísma Karolíny Strykové, který pravidelně pořádá v kreativním centru Vzletná.
Foto: Archiv Calico

Foto: Archiv Calico

Foto: Archiv Calico

A když už jsme u papíru, nesmíme opomenout ten balicí. Poctivě navržené a ručně tištěné technikou sítotisku seženete u českého studia Calico. Štastné a designové!