Vogue Vánoce

Jak přežít Vánoce

Říká se jim svátky klidu a pohody. Jenže těmi Vánoce paradoxně nebývají ani z dálky. Přitom stačí udělat pár drobných změn.
Já vím, nenávidět Vánoce se tak nějak nosí. Pohoršovat se nad tím, že na výzdobu narážíme už od října, přestože mnozí z nás pravý význam Vánoc neznají, je vcelku legit. Ani já nejsem žádný velký odborník, ale vlastně jsem se díky tomu neštítil svátky redefinovat a v návaznosti je miluju. Upravte si je k obrazu svému také. Je to dobré na pleť.
  • Tahle scéna je stará už pár let. „Ježíš, tuhle koledu mám nejraději,“ volá na mě maminka z kuchyně a zesiluje rádio. George Michael zpívá o tom, že tenhle rok – aby se uchránil před slzami – daruje své srdce někomu výjimečnému. (Zřejmě ho minulý rok dal někomu nevýjimečnému a dojel na to.) Právě v ten moment mi došlo, že koledy nemusím a že v období svátků daleko raději poslouchám třeba právě Last Christmas, anebo All I Want for Christmas Is You. Podle mě jsou dva druhy lidí: jedni tyhle hity zbožňují a druzí se to bojí přiznat. Půjdem spolu do Betléma? Ne, nepůjdeme, já jdu s Mariah Carey, čau.
  • Stejně jako bez koled se s přehledem obejdu i bez cukroví. Šéfredaktorka Andrea naléhá, ať nedělám závěry, dokud neochutnám cukroví její maminky. Redaktorka Cindy ale zase trvá na tom, že vanilkové rohlíčky způsobují závislost stejnou jako heroin. Nevím, jak s heroinem, ale oproti vanilkovým rohlíčkům jsem já dost imunní. Thank u, next. Já dám přednost éclaire. Kdo mě zastaví?
  • Ad přípitky: Zastávám názor, že Skinny Bitch (vodka, soda, limetka) je nové šampaňské. Vlastně mám vůbec tak nějak za to, že o svátcích by člověk měl jíst a pít především to, co mu chutná, a vůbec neřešit to, že vánoční tradicí je přece kapr (Číslo, které teď hledáte v paměti, je 112.), anebo jestli uvidí zlaté prase. Já viděl za poslední rok prasat dost, na Štědrý den si je klidně odpustím.
  • Stromek nezdobím. Zdobím sebe. Letos u Studio Mason. Pokud byste ovšem na tomto zvyku trvali, doporučuji návštěvu Flamant. Náš redakční stromek má na sobě full look Flamant a je nejkrásnější na světě. Ten ze Staromáku vedle něj vypadá jako chudý příbuzný.
  • To mě přivádí k dárkům. Co dát kamarádce, která všechno má? Tak asi nic, že… Moje BFF žije ve Francii, takže je pro nás největším dárkem, že se vždy po pár měsících o Vánocích vidíme. Žádná překvapení na sebe nechystáme, prostě si vždy dopřejeme společné hodování. Není snad právě to pravý význam Vánoc? Můj tip je návštěva Brasileria ve Slovanském domě. Mají teď nový gril s otevřeným ohněm. Roztomilí passadoři vás obcházejí s ochutnávkami hovězích mas a vy můžete jíst, dokud neprasknete. Jo a přibyl tam taky koutek s japonskou kuchyní v rámci samoobslužného pultu. Nebe.
  • Čas, který ušetříte tím, že nebudete zoufale pobíhat po městě, shánět dárky a zažívat gang bang u každé pokladny, můžete strávit šedesátiminutovou masáží celého těla Berry Merry v Planet Zen. Vůně granátového jablka a brusinek vám navodí vánoční atmosféru rychleji, než byste řekli „bacha na kosti“. Extrakt ze semínek má navíc zpomalit stárnutí pokožky. Já omládl zhruba o tři roky. Prosím, přidat.
  • A nakonec vánoční tradice, kterou naopak poctivě dodržuji. Mám šíleně rád pohádky, na papíře i v televizi. Obávám se, že ani letošní rok se neobejde bez mé pohádky ze všech nejoblíbenější, a sice Deníku Bridget Jones.