Vogue Vánoce

Chcete se cítit šťastněji? Postavte si vánoční stromeček už v listopadu

Je vědecky zjištěno, že vám sváteční atmosféra zvedne náladu.
Foto: Getty Images
Americkej herec Harold Lloyd
Po Halloweenu je vzrušení z blížících se svátků stále citelnější. Je tedy načase postavit vánoční stromek už v listopadu a začít si domov zvelebovat ve slavnostním stylu? Přece jenom už se ochladilo, kýčovité příspěvky na Instagramu se množí a vánoční televizní filmy obsadily obrazovky i obsahu Netflixu.
Podle některých byste měli se stromečkem počkat až do 24. prosince, tedy do Štědrého dne. Jiní říkají, že byste měli počkat až po Mikuláši nebo po americkém Dni díkůvzdání. Nicméně mnoho lidí přepne myšlenky na svátky hned po Dušičkách.
I odborníci se však shodují, že postavit vánoční stromek už v listopadu má něco do sebe, a jedna studie dokonce uvádí, že brzké rozmístění sváteční výzdoby okamžitě zvyšuje pocity štěstí. Což je něco, co bychom si měli dopřát zejména dnes, kdy všude kolem převládá chaos, nejistota a negativní zprávy se hrnou jedna za druhou. To se zákonitě odráží na našich emocích a stále zmenšujícím se pocitu komfortu a jistoty. Uchýlit se ke sváteční atmosféře tak dává velký smysl. 
„Ve světě plném stresu a úzkosti se lidé rádi dostávají blíže k věcem, které je činí šťastnými. A vánoční výzdoba tyto intenzivní vzpomínky z dětství vyvolává," říká psychoanalytik Steve McKeown, tvůrce programu MindFixers a majitel The McKeown Clinic. „Nejčastěji se v tomto jednání odrážejí nostalgické důvody, třeba snaha znovu prožít kouzlo nebo vynahradit si jeho zanedbávání v minulosti. Vánoční výzdoba představuje zkrátka kotvu nebo cestu k oněm dávným vzpomínkám na dětství plných kouzel a vzrušení."
Myšlenku, že nostalgie vede ke štěstí, potvrzuje i Amy Morin, psychoterapeutka a autorka bestselleru 13 Things Mentally Strong People Don't Do. „Nostalgie propojuje lidi s jejich minulostí a pomáhá jim pochopit, kým jsou," upozorňuje. „Pro mnohé je předčasné vyvěšení vánoční výzdoby způsobem, jak se znovu spojit se svým dětstvím... a pohled na vánoční stromek může vyvolat vzpomínky na dobu, kdy jsme ještě věřili na Ježíška."
Samotný akt věšení vánočních ozdob i jejich následné obdivování okamžitě zvyšuje hladinu hormonů zodpovědných za pozitivní emoce, což může doslova změnit hormonální stav těla. Jak vysvětluje psycholožka Deborah Serani: „Vytváří to neurologickou změnu, která může vyvolat dojem štěstí. Když vyvěsíte vánoční výzdobu, pohled na ni způsobí nárůst dopaminu, hormonu dobré nálady." Časopis Journal of Environmental Psychology poukazuje na okolnost, že sváteční výzdoba je i „vodítkem pro komunikaci se sousedy".
A kdy byste měli výzdobu sundat? Pokud jde o odstraňování vánočních ozdob, lidé tradičně čekají až do Tří králů, tedy do 6. ledna, 12 dní po Vánocích. Ve skutečnosti však na toto téma neexistují žádná ustálená pravidla ani studie.
Takže teď už zbývá jen vytáhnout stromeček, světýlka a svíčky a nasát tu krásnou a uklidňující atmosféru svátků.
Článek vyšel v originále na vogue.fr.