Vogue Vánoce

Vánoční menu z různých zemí světa

Vůně řízků a cukroví neodmyslitelně doplňuje atmosféru Štědrého dne. Jaké aroma se ale nese domovy lidí z různých krajin světa?
Vánoce bez bramborového salátu a vanilkových rohlíčků si mnozí z nás neumí představit. V každé české domácnosti se však sváteční jídlo liší, někteří večeří kapra, rybí polévku, jiní řízky či kubu. Není tomu jinak ani v různých koutech Země; každá má svůj vlastní sváteční jídelníček, a byť jsou si v něčem podobné, v mnohém se dokážou lišit. Nahlédněte, jaké sváteční menu se podává v různých oblastech světa.

Společenství kuřete

V roce 1974 prolétla Japonskem kampaň Kentucky for Christmas. Tehdejší manažer a pozdější CEO fastfoodového řetězce KFC, Takeshi Okawara, přišel s nápadem prodávat kyblík smažených kousků kuřete jako vánoční večeři. Protože mnoho rodin nemělo tradiční sváteční jídlo a KFC mělo aurou výjimečnosti, kuřeti, coby vánoční večeři, rychle rostla popularita. Kampani prospěla i podobnost fastfoodového jídla s tradiční technikou přípravy masa, karaage; kousky kuřete nebo ryb se lehce popráší moukou a smaží dozlatova. Dnes se vánoční kyblík musí objednávat týdny dopředu, jinak se na něj stojí hodinové fronty. Důvodem neustále rostoucí obliby ale není samotné kuře, nýbrž společnost rodiny a přátel, které se u masa sejdou.

Tuková nadílka

Menší, ale o to výživnější lahůdku si na Štědrý den servírují Gróňané. Jelikož jsou obyvatelé Grónska převážně Inuité a Dáni, není překvapením, že jejich sváteční stůl je tvořen masem. Pochutnávají si na tulením, velrybím, sobím nebo pižmoním mase, ovšem specialitou je mattak a kiviak. Mattak jsou kousky velrybí kůže s tukem, které se jedí syrové, pro slabší žaludky smažené. Tento bohatý zdroj vitaminu C, který údajně chutná jako kousky kokosu, doplní ještě konzumací kiviak – masem ptáka z čeledi alkovitých, měsíce fermentovaném v tulení kůži. Co zní jako noční můra je ale pro obyvatele chladného pásma přirozený zdroj výživy. Vánoční večeři zakončí ris a la mande, neboli sladkým rýžovým pudinkem.

Sváteční exotika

Svátečním pokrmem Venezuelanů, na kterém bychom si i my pochutnali, je hallacas, v některých částech země nazývané tamales. Masový koláč s kukuřičnou krustou, pečící se několik hodin v banánových listech, je dokonalou směsicí ostré a sladké chuti. Naplněn masem, rozinkami, olivami, červenými paprikami, kapary a nakládanou zeleninou představuje jídlo, které se připravuje jenom o Vánocích. Jeho výroba je časově náročná, a žádá si zapojení vícero členů rodiny. Sváteční sladkostí je dulce de lechoza, studený dezert z hnědého cukru a zelené papáji. Vydatnou večeři zapíjejí Venezuelané ponche crema, což je obdoba našeho vaječného likéru.

Koruna pro všechny

Portugalsko coby přímořská krajina si vánoční hostinu nedokáže představit bez solené tresky, bacalhau, nebo jakékoliv ryby, vařené s brambory a zeleninou. Obyvatelé některých částí Portugalska pak doplňují klasické rybí jídlo vepřovým masem. Tradičním pamlskem je bolo-rei, v překladě králův koláč. Toto sladké pečivo, podobné našemu biskupskému chlebíčku, bývá plněno a dekorováno kandovaným a sušeným ovocem společně s různými druhy ořechů. Dezert, pečený do tvaru naší klasické bábovky, se připravuje kdykoliv od Vánoc do 6. ledna. Ekvivalentem je královnin koláč, bolo-rainha, který je bohatší na ořechy.
V každé domácnosti se sice sváteční jídelníček liší, význam Vánoc ale tkví v tom, co nás spojuje. Rodina, sounáležitost a vyjádření laskavosti k neznámým tak jako k bližním, by měly být hodnoty vyznávané nejenom v jednom krátkém období roku.