Vogue Vánoce

Vánoční ozdoby do vaší sbírky

Tematické dekorace dokáží vykouzlit tu správnou vánoční atmosféru. Foukané skleněné ozdoby jsou pro české Vánoce stejně neodmyslitelné jako pečení vanilkových rohlíčků nebo věšení jmelí. A kde najdete ty nejkrásnější?
Foto: Harold Lloyd/Getty Images
Sbírka vánočních ozdob Harolda Lloyda
Málokdo si dokáže představit vánoční stromek bez tradičních skleněných ozdob. Foukané, ručně dekorované koule se u nás ve velkém vyráběly hlavně na území Jizerských hor a Krkonoš. Po válce se tradice zdejší výroby obnovila a tento specifický sklářský výrobek získával mnoho ocenění na evropských výstavách. V dnešní době se ozdoby ručně vyrábějí nejen v Jablonci nad Nisou, který má silnou sklářskou tradici, ale také třeba v Opavě, Karlštejně, ve Dvoře Králové nebo na Vysočině. Většina výrobců vyváží svou produkci do EU a zbytku světa, kde jsou české skleněné ozdoby velmi populární. 
Kromě dekorací ze skla vám přinášíme tipy také na keramické. A jak si představují ozdoby u Versace nebo u Tiffany? Domy Dior či Prada vsadily na skleněnou klasiku, Swarovski a Preciosa předvádějí svůj křišťálový um. Které z nich skončí na vašem vánočním stromečku?